Ε λοιπόν ξέρετε κάτι; Το θέμα "ξηρός καρπός" το έχουμε υποτιμήσει κάπως... Ίσως επειδή τους βρίσκουμε παντού εύκολα, σε σούπερ-μάρκετ, βενζινάδικα, μπαρ, μπουζούκια κλπ, δεν πάει ο νους μας  στην τέχνη και τη μαεστρία που χρειάζονται για να φτάσει μία χούφτα πραγματικά καλοί ξηροί καρποί στα χέρια, και τελικά στο στόμα μας...

Δεν σας κάνω τον έξυπνο... Έτσι ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ. Όχι πια, όμως. Τι άλλαξε, ρωτάτε; Έφαγα ξηρούς καρπούς από τον Ιορδάνη, στη Νέα Ιωνία, και ήταν σαν να τρώω ξηρούς καρπούς για πρώτη φορά!

Ο Ιορδάνης ήρθε από τη Μικρά Ασία, το '22, με τον μεγάλο ξεριζωμό. Βέβαια, ίσως να γνωρίζετε ότι, τότε πραγματικά, έστω και με αυτό τον βάναυσο τρόπο, χάρη στους Μικρασιάτες που βρέθηκαν στην Ελλάδα, η ελληνική κουζίνα άρχισε να απογειώνεται και να αποκτά τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα που έχει σήμερα (όταν είναι στις καλές της...).

Τότε λοιπόν ήρθε και ο Ιορδάνης, άνοιξε το πρώτο ξηροκαρπάδικο στη Νέα Ιωνία και βάλθηκε να δείξει στον κόσμο τι εστί ξηρός καρπός. Χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες, και καβουρντίζοντας μόνος του, πάντα σε λαμαρίνα και ποτέ στο τηγάνι, κατάφερε να αναδείξει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα που πραγματικά έχει ο ξηρός καρπός, όταν είναι δουλεμένος σωστά.

Σήμερα, κάποιες γενιές αργότερα, οι ξηροί καρποί του Ιορδάνη συνεχίζουν να μπαίνουν στα καλύτερα σπίτια της Νέας Ιωνίας αλλά και ολόκληρης της Αθήνας, και να μας κάνουν παρέα στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, καθώς βέβαια και στο ποτό, την παρέα, το ξενύχτι. Και μπορεί το μαγαζί να άνοιξε, μεγαλύτερο, λίγο πιο πέρα, μπορεί να το τρέχουν τα εγγόνια του, μπορεί πλέον να πουλάει και άλλα είδη όπως καφέδες, κρασιά, ποτά, κλπ, ο Ιορδάνης παραμένει όμως η Μέκκα του ξηρού καρπού στην Αθήνα.

Δοκίμασα τραγανά φουντούκια, ξερά σύκα με μυρωδικά, νοστιμότατα φυστίκια Αιγίνης, εξαιρετικό φυστίκι αράπικο, καθώς και τα πιο απίστευτα αλμυρά αμύγδαλα. Όταν όμως έφτασα και στο σακουλάκι με τα Macadamia, εκεί έπαθα πραγματικά ζημιά και αναγκάστηκαν να μου τα κρύψουν για να μην τα τελειώσω όλα με τη μία!

Σας τρέχουν τα σάλια; Κι εμένα, και μόνο που γράφω γι αυτά. Μην περιμένετε, σπεύσατε! Και μην ξεχνάτε ότι οι ξηροί καρποί, εκτός από νοστιμότατοι, περιέχουν βιταμίνες, καλές πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά συστατικά, και θεωρούνται πλέον απαραίτητα στοιχεία της υγιεινής διατροφής.

Ο Ιορδάνης βρίσκεται στο νούμερο 230 της Λεωφόρου Ηρακλείου, στη Νέα Ιωνία. Το τηλέφωνο στο κατάστημα είναι το 210-2799733. Α, και μια συμβουλή: αν σκοπεύετε να πάτε προς τα εκεί για τις εορταστικές σας προμήθειες, μη το αφήσετε για τελευταία στιγμή... Τις Γιορτές στον Ιορδάνη γίνεται λαϊκό προσκύνημα και οι ουρές είναι μεγάλες...





Leave a Reply.