Πέρασα πολύ καλά χτες στο Genka Wine Fair, και το ίδιο άκουσα από όλους όσους συνάντησα εκεί - και ήταν πολλοί. Οι επιλογές των ανθρώπων της ΓΕΝΚΑ είναι πάντα η μία καλύτερη από την άλλη, γι αυτό και το Genka Wine Fair ήταν, για άλλη μία χρονιά, ένα όμορφο ταξίδι στον παλαιό αλλά και στο νέο οινικό κόσμο, με πολλές καινούριες παρουσίες, τους παλαιούς μας γνώριμους σε μεγάλη φόρμα, αλλά και δύο εξαιρετικούς Έλληνες παραγωγούς που προστέθηκαν τελευταία στο portfolio της εταιρείας. Αναλυτικότερα:


Ενθουσιάστηκα με τις Σαμπάνιες του οίκου Ayala, ο οποίος ειδικεύεται στις τελείως ξηρές Σαμπάνιες (zero dosage). Μεγάλη (και πολύ επιτυχημένη) καινοτομία είναι η Ayala Rosé Nature που έχει οινοποιηθεί με zero dosage. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι την πίνετε παρέα με εκλεκτά κρύα αλλαντικά από τη Βόρεια Ευρώπη, ή και με θαλασσινά ελαφρώς μαγειρεμένα στον ατμό με λίγη φρέσκια ντομάτα... Μμμ...

Δίπλα ακριβώς με την Ayala ήταν η ομόσταβλή της και η αγαπημένη Σαμπάνια του James Bond, η Bollinger. Εκεί δεν έμεινα πολύ, αφ' ενός γιατί μόλις προχτές απόλαυσα την ονειρεμένη Bollinger Special Cuvee Rosé συνοδεύοντας ψημένο φουα γκρα με chutney από μάνγκο και κάστανο σε ένα εκπληκτικό δείπνο στο Cellier Le Bistrot με εκλεκτούς φίλους, και αφ' ετέρου επειδή θα γυρίσω από το Λονδίνο με ένα σούπερ θέμα γύρω από τον οίκο Bollinger. Υπομονή...


Προχωρώντας στο stand του οίκου Baron Philippe de Rothschild, δοκίμασα το πολύ ασυνήθιστο Domaine de Baron' Arques, που συντίθεται κατά 69% από ποικιλίες του Ατλαντικού (Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) και κατά 31% από ποικιλίες της Μεσογείου (Malbec, Syrah, Grenache). Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο, συνδυάζοντας την φινέτσα του Bordeaux με την πικάντικη τσαχπινιά της Ν. Γαλλίας. Η ονομασία προέλευσης του κρασιού αυτού είναι AOC Limoux (στο Languedoc) και αξίζει να το δοκιμάσει κανείς με ένα εκλεκτό φιλέτο με σάλτσα από πολύχρωμα πιπέρια, ή κάποιο κρέας στην κατσαρόλα με πικάντικη σάλτσα. Η λιανική του τιμή είναι €40.
Στο ίδιο stand, άνοιξε κάποια στιγμή και το μοναδικό μπουκάλι Almaviva 06, που είναι το φιλόδοξο joint project του Βαρώνου με την κολοσσιαία εταιρεία Concha y Toro στο Puente Alto της Χιλής. Πρόκειται για ένα κατά βάση Bordeaux Blend (που αντικαθιστά το Merlot με το ντόπιο Carmenere), που διεκδικεί δικαιωματικά τον τίτλο του εκλεκτότερου και ακριβότερου κρασιού της Χιλής. Δυνατό και συμπυκνωμένο, χτες φάνηκε αποφασισμένο να δικαιώσει τη φήμη του!

Λίγο πιο δίπλα, το stand των φημισμένων negociants Dourthe Freres παρουσίαζε κάποιες εξαιρετικές επιλογές από το Bordeaux. Εγώ επέλεξα ένα από τα πολύ αγαπημένα μου κρασιά αυτού του portfolio, το Chateau Belgrave 2004, που και αυτή τη χρονιά έχει όμορφη και δυνατή μύτη, ευγενείς τανίνες και πολύ καλή διάρκεια. Θεωρώ το συγκεκριμένο κρασί υπόδειγμα ετικέτας μεγάλου κρασιού του Bordeaux (5eme Grand Cru Classe), που όμως μπορούμε εύκολα να απολαύσουμε, αφού η λιανική του τιμή δεν ξεπερνάει τα €40.
Ο ίδιος negociant έχει αναλάβει την διανομή του Αργεντίνικου "αστεριού" του Michel Rolland και των λοιπών έξι διάσημων φίλων του, του Clos de los Siete. Πρόκειται για ένα γεμάτο και δυνατό ερυθρό χαρμάνι με βάση το Malbec και λοιπές Μπορντωλέζικες ποικιλίες. Τυπικά, το 06 χαρακτηρίζεται από πληθωρικά αρώματα, βάθος, δυνατές τανίνες. Είναι ένα κρασί για μεγάλες κρεατοφαγικές στιγμές! Ειδικά για τους φίλους του νέου κόσμου αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση, ειδικά καθώς δεν υπάρχουν πολλά αντίστοιχα κρασιά με βαθμολογία 92/100 από τον Robert Parker και λιανική τιμή €20.

Διέσχισα σχεδόν όλη τη Γαλλία για να φτάσω, κάποια stands πιο πέρα, σε αυτό του μεγάλου οινοποιού Guigal από τον Ροδανό. Εκεί εντυπωσιάστηκα από το Condrieu 06 και το όμορφο χειμωνιάτικο άρωμα μαραμένου τριαντάφυλλου που μου έβγαλε, αλλά και το πλούσιο σώμα του, το οποίο αναδεικνύεται από μία τέλεια οξύτητα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα στους φαν της εκλεκτής ποικιλίας Viognier.

Η επίσκεψή μου στο stand του οίκου Antinori ήταν καθαρά εθιμοτυπική, αφού γνωρίζω τα κρασιά του πολύ καλά. Αντιθέτως έκατσα πολύ ώρα στο stand του νέου συνεργάτη της ΓΕΝΚΑ, του Silvio Jermann από την περιοχή του Friuli Venezia Giulia. Και ενώ τις 2 ερυθρές ετικέτες του τις γνωρίζω καλά, δοκίμασα τα λευκά επισταμένως. Και οφείλω να πω ότι εντυπωσιαστηκα από το Riesling 07 (και ξέρετε ότι δεν είμαι φαν της συγκεκριμένης ποικιλίας), λόγω του αρωματικού του βάθους, της έντονης οξύτητάς του και της ολοκληρωμένης δομής του. Το κρασί αυτό άνετα το παίρνει και το πίνει κανείς άμεσα, αλλά είναι από τα λίγα (κατά την άποψή μου) λευκά που παλαιώνοντας για αρκετό διάστημα θα μεταμορφωθούν σε κάτι πιθανώς και ακόμα ωραιότερο. Δεν σημείωσα την τιμή του, αλλά θυμάμαι ότι ήταν αρκετά συμφέρουσα και λογική. Αν σας τύχει, δοκιμάστε από τον ίδιο οίκο το κρασί που οι φίλοι του το γνωρίζουν ως "Mizzu Mizzu Blau Blau" με σήμα το μαύρο γατάκι - ένα κομψό pinot noir/blaufrankisch από την όμορφη αυτή περιοχή της Β. Ιταλίας. Όσο για την έτερη ερυθρή ετικέτα, το Pinot Noir με την ονομασία Red Angel, γι αυτό θα διαβάσετε το Σάβατο στις επιλογές του Οινοχόου του Φθινοπώρου.


Στο stand του οινοποιείου Ravenswood από την Καλιφόρνια, ο επισκέπτης είχε τη χαρά να δοκιμάσει 4 διαφορετικές ετικέτες της ποικιλίας Zinfandel, που είναι (δυστυχώς) αρκετά δυσεύρετη στην Ελλάδα. Όλες είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον - αν όμως πρέπει να ξεχωρίσω μία, αυτή θα είναι το Ravenswood Sonoma Zinfandel 04, στο οποίο διέκρινα την μεγαλύτερη αρωματική πολυπλοκότητα και τις πιο καλά δομημένες τανίνες από τα υπόλοιπα "αδερφάκια" του. Έχει αλκοολικό τίτλο 14.5% (αναμενόμενο για την συγκεκριμένη ποικιλία) και λιανική τιμή €34.


Ακριβώς δίπλα ήταν το stand του εξαιρετικού οινοποιείου Joseph Phelps από τη Santa Helena της Καλιφόρνια. Εκεί ο αγαπητός μου σύμβουλος εξαγωγών του οινοποιείου Robert Baxter, που επανδρώνει πάντα το stand, έχει κάθε χρονιά κάτι καλό να δοκιμάσουμε μαζί. Αυτή τη φορά ήταν δύο χρονιές από το θρυλικό Insignia - υπενθυμίζω ότι το Insignia 2002 ανακηρύχθηκε το 2005 κορυφαίο κρασί του κόσμου από το περιοδικό Wine Spectator. Το Insignia 04 λοιπόν, ένα Bordeaux blend με 72% Cabernet Sauvignon, είναι πολύ ευγενές, με έντονες τανίνες, εκπληκτική διάρκεια και μία χαρακτηριστική επίγευση που αφήνει αρώματα καφέ και ξηρών καρπών στο τέλος. Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 14.7%. Το Insignia 05 μας δείχνει έναν αρκετά διαφορετικό χαρακτήρα, φαινομενικά γλυκό και ήπιο, αλλά κατά βάθος έντονο και ατίθασο. Αυτό οφείλεται και στη νεότητά του, αλλά και στο γεγονός ότι το χαρμάνι του κυριαρχείται από το Cabernet Sauvignon (92%), για το οποίο το 05 στην συγκεκριμένη περιοχή της Καλιφόρνια ήταν η χρονιά του. Αν μου έλεγαν ότι από όλο το GENKA Wine Fair είχα δικαίωμα να δοκιμάσω μόνο ένα κρασί, αυτό θα ήταν χωρίς αμφιβολία το Insignia 05. Δεν σημείωσα ούτε εδώ την τιμή, ξέρω όμως ότι "παίζει" ανάλογα με τη χρονιά και είναι τριψήφια...


Λίγο πιο δίπλα, ο νέος κόσμος συνεχίζεται. Μπορεί ο οίκος Penfolds από την Αυστραλία να είναι γνωστός για τα θρυλικά ερυθρά κρασιά του, εγώ όμως είπα να πρωτοτυπήσω και αφοσιώθηκα στα λευκά. Δοκίμασα ένα χαρμάνι Semillon-Chardonnay, το Rawson's Retreat 06, καθώς και 2 μονοποικιλιακά Chardonnay, το Thomas Hyland Chardonnay 06 και το Koonunga Hill Chardonnay 06. Βρήκα το τελευταίο εντυπωσιακό, με όμορφα αρώματα του φρούτου και διακριτική την παρουσία του βαρελιού, αλλά και με εκρηκτική οξύτητα. Το Koonunga Hill Chardonnay 06 έχει αλκοολικό τίτλο 13.5% και είναι χωρίς αμφιβολία από τα κορυφαία Chardonnay που δοκίμασα φέτος.

Μένοντας στην Αυστραλία, δοκίμασα και ένα από τα all-time αγαπημένα μου κρασιά, το Diamond Cellars GTR (σημαίνει Gewurztraminer-Riesling) 07 από το οινοποιείο Rosemount Estate. Πρόκειται για ένα πολύ μυρωδάτο κρασί με όμορφη οξύτητα και μία έντονη γλυκύτητα που το κάνει να φλερτάρει με την κατηγορία των ημίξηρων κρασιών. Πρόκειται για ένα κρασί που σε παρακαλάει να το δοκιμάσεις με ασυνήθιστα μυρωδάτα τυριά, αλλά και με πιάτα της Κινέζικης κουζίνας με γλυκές σάλτσες.


Το Κτήμα Ντούγκου είναι η πιο τελευταία άφιξη στην οικογένεια των κρασιών της ΓΕΝΚΑ. Παρών στο stand του οινοποιείου ήταν ο Θάνος Ντούγκος, ένας νέος άνθρωπος που τυγχάνει να είναι από τους πολύ ευγενείς και προσγειωμένους επαγγελματίες του χώρου. Ξέρω τα κρασιά του καλά, ωστόσο δοκίμασα και ξεχώρισα το Μεθ' Υμών Syrah 05 ένα κρασί με έντονα πικάντικα αρώματα, δυνατές τανίνες και όμορφη διάρκεια. Με λιανική τιμή €24 προτείνεται ανεπιφύλακτα στους φαν της εξαιρετικής αυτής ερυθρής ποικιλίας.


Από το GENKA Wine Fair, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο φίλος μου ο Χρήστος ο Αϊβαλής, που ήταν ο πρώτος Έλληνας παραγωγός που η εταιρεία επέλεξε να συμπεριλάβει στην οικογένεια των κρασιών που αντιπροσωπεύει. Στο stand μάλιστα είχαμε δύο γενιές Αϊβαλή, καθώς το παρόν έδωσε και ο υιός Αϊβαλής, ο Σωτήρης, ακούραστος βοηθός στο οινοποιείο. Όπως ξέρετε τα κρασιά του Κτήματος τα γνωρίζω πολύ καλά, είπα όμως να ξαναδοκιμάσω τη Νεμέα Αϊβαλή 07, την οποία δοκίμασα σε προσωπική avant-premiere πριν από ενάμιση μήνα περίπου. Η εξέλιξη και το τελικό της χαρμάνιασμα με εντυπωσίασε, και μου έβαλε ιδέες... Δοκιμάστε την συνοδεύοντας ένα χειμωνιάτικο κρέας (μοσχάρι ή κυνήγι) κατσαρόλας με άγρια μανιτάρια και θα με θυμηθείτε!...


Είθισται βέβαια το γλυκό να το αφήνουμε για το τέλος. Γι αυτό κι εγώ έκλεισα την πολύωρη επίσκεψή μου στο GENKA Wine Fair με τα γλυκά sherry του ονομαστού οίκου Valdespino, που δοκίμασα παρέα με την επίσης γλυκύτατη Area Manager του οίκου, την Concepcion Molina, την οποία είχα τη χαρά να γνωρίσω προχτές, στο δείπνο που ανέφερα παραπάνω. Δοκιμάσαμε σχεδόν όλες τις ετικέτες, ξεκινώντας από τα ξηρά Manzanilla και Fino, ωστόσο δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερος επίλογος από το Pedro Ximenez El Candado - ένα απίστευτο ΡΧ 10 ετών με μύτη γεμάτη από αρώματα σύκου, σταφίδας και καμένης καραμέλας, πηχτό, γεμάτο και πληθωρικό στο στόμα. Πίνεται δροσερό συνοδεύοντας παλαιωμένα κίτρινα τυριά, πατέ ή και φουα γκρά, αλλά εγώ θα το περίχυνα και πάνω από παγωτό γιαούρτι ή και καϊμάκι και θα ήταν απλά τέλειο. Η τιμή του είναι €19 - απίστευτα λογική σε σχέση με την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει...

Αυτό λοιπόν ήταν, για μένα, το φετινό GENKA Wine Fair. Σχόλια και εντυπώσεις πάνω στα κρασιά που δοκίμασα, αλλά και στα αρκετά που επέλεξα να παραλείψω, είναι πάντα ευπρόσδεκτα!
Και του χρόνου με υγεία!...


10/5/2008 10:33:05 pm

Κρίμα που το έχασα, αλλά ήμουν κομμάτια χτες. Πολύ χαίρομαι που θα μπορώ να βρίσκω το Ravenswood στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ στην Αγγλί, σκέτο ή με πάπια!

Reply
10/6/2008 06:52:14 am

Εμείς δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων φτάσαμε αργά και δεν μπορέσαμε να το απολαύσουμε όσο θα θέλαμε. Μη έχοντας ψάξει και το διεθνή αμπελώνα όσο θα έπρεπε αισθάνθηκα στην αρχή λίγο χαμένος από την...ποικιλία και διαφορετικότητα. Ευτυχώς η σωστή και ωραία διαρρύθμιση των stands αλλά και οι πολύ καλές επιλογές στο σύνολό τους, τελικά μας άφησαν αν μη τι άλλο εντυπωσιασμένους. Πολύ καλές οι Ayala ενώ απολαύσαμε ιδιαίτερα και τα Cognac Delamain (ειδικά το reserve de la famille ήταν...ποιήμα!)
Σήμερα (και αν κατάλαβα καλά και όλη την εβδομάδα) ο Ανθίδης είχε ένα αντίστοιχο event στο οποίο λόγω άνεσης χρόνου εντρυφήσαμε περισσότερο. Θόδωρε, θα έχουμε αντίστοιχο, αναλυτικό feedback και από κει; ;)

Reply
10/6/2008 04:31:00 pm

Α, έχεις δίκιο. Τα Delamain είναι εξαιρετικά. Φέτος δεν πρόλαβα να τα επισκεφτώ μια και στάθηκα παραπάνω στα υπόλοιπα, τα τιμώ όμως κάθε χρονιά. Μάλιστα χάρη στον συμπαθέστατο κύριο που επανδρώνει το stand του οίκου κάθε χρόνο είχα μάθει κάποια από τις προηγούμενες χρονιές ότι ένα κονιάκ Delamain που μου είχε χαρίσει ένας συνεργάτης πριν πολύ καιρό στο Λονδίνο (και ευτυχώς δεν άνοιξα ποτέ) αξίζει πολλά, πολλά λεφτά!...

Όσο για την άλλη σου ερώτηση, η επόμενη "ανταπόκριση" από παρουσίαση κρασιών θα είναι την Κυριακή, μετά την παρουσίαση του portfolio της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ στο Intercontinental.

Reply
JAD
10/6/2008 05:41:43 pm

Και εκει που ημουν ετοιμος να "παραπονεθω" για την ελλειψη σχολιασμου για το event της Κυριακης,ηρθε αυτο το ποστ να με διαψευσει...Respect..
Συμφωνουμε για την εντυπωσιακη Ayala Rose..αυτη η ξηροτητα της με εβαλε σε πειρασμους..
Σε καποια φαση αργα το απογευμα η προσελευση κοσμου στα "Τοσκανιτικα" θυμιζε μπαρακι το Σαββατοβραδο,απο τον πολυ κοσμο...λολ...
Παντως πραγματικα,εγω περασα πολυ ομορφα..

Reply
10/7/2008 12:54:13 am

Είμαι λίγο μακριά με χάλια σύνδεση.
Πραγματικά ήταν ευκαιρία για καταπληκτικές δοκιμές.
Έχω κανονίσει και με τον Θάνο τον Ντούγκο να τον επισκεφτώ στο οινοποιείο του αύριο επιστρέφοντας, οπότε θα έχει ανταπόκριση.

Reply
10/7/2008 01:00:07 am

@ JAD:
Να λείπω ή να μη σχολιάσω ένα τέτοιο μεγάλο event; Με στενοχωρείτε... ;-) Λίγη υπομονή μέχρι την άλλη εβδομάδα, που θα σας έχω ανταποκρίσεις από πολύ σπουδαία οινο-γαστρονομικά events για ΠΟΛΥ λίγους...

@ Gianni:
Πολλούς χαιρετισμούς στο Θάνο, καλή διασκέδαση στο οινοποιείο και καλή επιστροφή!

Reply
10/7/2008 02:45:17 pm

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στις εντυπώσεις για την Concepción Molina, που από πέρισυ είχε ξεχωρίσει στην εκδήλωση της ΓΕΝΚΑ με την ευγένεια και την προθυμία της να μιλήσει για τα προϊόντα του Valdespino (και όχι μόνο).
Να συμπληρώσω ότι το άρωμα του P.X. μου φέρνει στο μυαλό τα φραγκόσυκα που καθαρίζουν και πωλούν σε κάποιες γωνιές της Triana στην Σεβίλλη το καλοκαίρι όπως οι δικοί μας καστανάδες τον χειμώνα, καθώς και φουντούκια. Ίσως και σοκολάτα, δεν είμαι απόλυτα βέβαιη.

Reply
8/6/2010 12:52:25 pm

Smile a little more every day;Have a nice day......

Reply
9/10/2012 02:51:33 pm

Hello mate, great blog.

Reply
10/18/2013 01:06:37 pm

Great information and site

Reply



Leave a Reply.