Το Οινοποιείο Τσιάκκα (προφέρεται "Chakka") στο Πελένδρι, το είχα επισκεφτεί στο τελευταίο ταξίδι μου στην Κύπρο το 2006. Βέβαια είχα μία όμορφη ανάμνηση από το καταπράσινο πευκοδάσος που περιέβαλε την όμορφη πλαγιά σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων - η ανάμνηση αυτή όμως ανήκει (δυστυχώς) για τα καλά στο παρελθόν, αφού μία πρόσφατη πυρκαγιά έχει αφήσει όλη τη γύρω περιοχή φαλακρή και κατάμαυρη.

Από τότε έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στο Κτήμα. Αφ' ενός έχουν γίνει διάφορες διακοσμητικές αλλαγές στους εσωτερικούς χώρους του οινοποιείου, αφ' ετέρου έχει εξελιχθεί σημαντικά και το στυλ των κρασιών, σύμβουλος στη δημιουργία των οποίων είναι ο Σοφοκλής Βλασίδης που σας ανέφερα στο προηγούμενο post. Ίσως όμως η πιο σημαντική αλλαγή είναι η αγορά γης - που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και η παραγωγή βασιζόταν σε σταφύλια από συνεργαζόμενους παραγωγούς. Και δεν πρόκειται για οποιοδήποτε κομμάτι γης, αλλά έναν προνομιακό αμπελώνα σημαντικής έκτασης σε κοντινή περιοχή, με υψόμετρο που αγγίζει τα 1500 μέτρα. Όλο εκείνο το αμπέλι θα αφιερωθεί στην καλλιέργεια Sauvignon Blanc, που αναμένεται συναρπαστικό.

Τα μονοποικιλιακά λευκά του Κτήματος Τσιάκκα - από Ξυνιστέρι, Sauvignon Blanc και Chardonnay - είναι παραδοσιακά από τα κορυφαία λευκά του νησιού, και οι ετικέτες του 08 το επιβεβαιώνουν αυτό. Δοκιμάσαμε όμως και αρκετά ερυθρά, τόσο από τη δεξαμενή όσο και εμφιαλωμένα, και ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Βαμβακάδα, που είναι η ονομασία της ποικιλίας Μαραθεύτικο στη συγκεκριμένη γωνιά του Κυπριακού αμπελώνα, την Πιτσιλιά. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ποικιλία παίρνει αυτό το όνομα εξαιτίας των χαρακτηριστικών λευκών ινών που μοιάζουν με βαμβάκι και καλύπτουν τα φύλλα του κλήματος στη συγκεκριμένη περιοχή και μόνο.


Ο Κώστας Τσιάκκας, ο επιτυχημένος τραπεζίτης που άφησε την άνετη δουλειά του στην πόλη για να αφοσιωθεί στο πάθος του για το κρασί, αποφάσισε ότι φέτος δεν θα λάβει μέρος στον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, για οικογενειακούς λόγους. Επωφελήθηκα κι εγώ λοιπόν και τον (ξανα)επισκέφτηκα, τα είπαμε και δοκιμάσαμε τα κρασιά του παρέα. Πήρα μάλιστα φεύγοντας και 2 φιάλες Βαμβακάδα 06, για να δοκιμάσουμε με τους μαθητές του Σεμιναρίου Απόλαυσης του Κρασιού στη συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας που πραγματεύεται τα κρασιά του Παλαιού Κόσμου, στον οποίο και ανήκει η Κύπρος.

Τελειώνοντας, να σας ενημερώσω ότι τα πολύ αξιόλογα λευκά κρασιά του Κτήματος Τσιάκκα κοστίζουν "στο ράφι" από €5,30 (το Ξυνιστέρι) ως €8,60 (το Chardonnay), ενώ τα ερυθρά κοστίζουν όλα €10,75.

ΔΗΜΗΤΡΑ
9/16/2009 04:13:14 pm

Reply
3/2/2011 01:59:01 pm

CoachPurses2011.com is Coach Purse on sale $68USD take OFF 80% ,cheap coach purses ,Free shipping&Gift,Buy Now!

Reply
3/20/2011 12:16:31 pm

have a look yiwu ,maybe you will search for another, try yiwu china ,Ok.

Reply



Leave a Reply.