Κυκλοφόρησε το Wine Report 2009, η μελέτη του οινικού κόσμου για την χρονιά που πέρασε αλλά και αυτήν που έρχεται. Περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τις τρέχουσες εσοδείες στις βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, λίστες με αξιοσημείωτα και παράξενα κρασιά, νέα και ειδήσεις που δεν γράφτηκαν αλλού, και βέβαια τα κρασιά που πρέπει να παρακολουθήσουμε από ολόκληρο τον κόσμο σε σειρά ποιότητας, τιμής, συλλεκτικής αξίας, καινοτομίας, κλπ. Το Wine Report 2009, όπως κάθε χρόνο, επιμελείται ο Βρετανός οινογράφος Tom Stevenson, πλαισιωμένος από μία ομάδα ειδικών για κάθε περιοχή που καλύπτει. Η φετινή έκδοση πωλείται από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Ελευθερουδάκης, Παπασωτηρίου, fnac, Public) και η τιμή του είναι €13,50.
Όπως κάθε φορά, το κεφάλαιο Ελλάδα στο Wine Report 2009 επιμελήθηκε ο Νίκος Μάνεσης. Στη φετινή έκδοση, πέρα από τις Top 10 επιλογές του σε επίπεδο οινοποιών, ανερχόμενων οινοποιείων, ασυνήθιστων κρασιών κλπ, καθώς και έγκυρες ενημερώσεις στις εσοδείες από το 2002 ως το 2007, ο μεγάλος Έλληνας οινογράφος μοιράζεται μαζί μας άγνωστες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αναμεσά τους το γεγονός ότι ο πολύ αξιόλογος οινοποιός Alois Lageder αποφάσισε να καλλιεργήσει Ασύρτικο στο οινοποιείο του στο Alto Adige στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας, καθώς και ότι ο άγνωστος Τσαπουρνάκος, μία ποικιλία που πρωτομάθαμε από το Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό, είναι τελικά (βάσει ταυτοποίησης DNA) Cabernet Franc, το οποίο οι ιστορικοί πιστεύουν ότι έφεραν στην Ελλάδα Γάλλοι στρατιώτες σε κάποια στιγμή της πολυτάραχης ιστορίας μας, κάπου στον 18ο ή τον 19ο αιώνα. Το Wine Report 2009 είναι γεμάτο τέτοιες πληροφορίες (για την Ελλάδα και όχι μόνο) που θα συναρπάσουν τους οινόφιλους αναγνώστες του.
Δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο Νίκος Μάνεσης ξέρει το Ελληνικό κρασί όσο ελάχιστοι άνθρωποι. Στην μακρόχρονη καριέρα του έχει "γράψει" πολλά χιλιόμετρα, τόσο με το ιστορικό Audi του όσο και με τα πόδια, για να γνωρίσει τον Ελληνικό αμπελώνα από άκρη ως άκρη. Εδώ και κάποιες μέρες έχουμε τη χαρά να μπορούμε να μοιραζόμαστε κάποιες από τις γνώσεις και τις ανακαλύψεις του διαδικτυακά, από τη νέα του ιστοσελίδα. Προτείνεται σε όλους τους φίλους του Ελληνικού κρασιού και βρίσκεται στη διεύθυνση www.greekwineworld.com.