Picture
Σήμερα, με ένα γκρουπ από συναδέλφους δημοσιογράφους οίνου αλλά και σομελιέ, κάναμε μία μονοήμερη εκδρομή στο Δομοκό για να επισκεφτούμε ένα (σχετικά) νέο οινοποιείο, που ονομάζεται Ευάμπελος Γη.

Ο Δομοκός, στον οποίον φτάνει κανείς σε κάτι παραπάνω από δύο ώρες, έχει - ή μάλλον είχε - μακρά παράδοση στο αμπέλι και το κρασί στο παρελθόν. Ωστόσο στα μέσα της δεκαετίας του 50 η φυλλοξήρα αφάνισε σχεδόν ολόκληρο τον - μέχρι τότε - πλούσιο αμπελώνα του, ενώ ακόμα και όταν αυτός ξαναφυτεύθηκε με Αμερικάνικα υποκείμενα, η εσωτερική αλλά και η εξωτερική μετανάστευση περιόρισε κατά πολύ την αμπελοοινική δραστηριότητα της περιοχής.


Σήμερα το Κτήμα Ευάμπελος Γη κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια, η οποία έχει όλα τα φόντα να επιτύχει. Επενδύει στη γη και την σωστή καλλιέργειά της, καθώς και σε εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογία. Τα αμπέλια της βρίσκονται σε υψόμετρο 380 μέτρων, σε μία προνομιούχα περιοχή με υπέδαφος πλούσιο σε ασβέστιο, ήπιο κλίμα χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα (παγετούς, χαλαζοπτώσεις, κλπ) και ευεργετικά σημαντικές διαφοροποιήσεις της θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα, αλλά και ανάμεσα στις εποχές. Το δε οινοποιείο είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Θα είναι πλήρως επισκέψιμο, καθώς θα διαθέτει ξενώνες, υποδομή για γευσιγνωσίες και άλλες οινοτουριστικές δραστηριότητες.

Η Ευάμπελος Γη καλλιεργεί και οινοποιεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ποικιλιών, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους ξένες. Εξαιρούνται το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο (που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο) και η ντόπια ποικιλία Γιάμπολη, η οποία επίσης "δουλεύεται" σε επίπεδο πειραματικών μικρο-οινοποιήσεων. Μικροί θύλακες του τοπικού αμπελώνα που ήταν φυτεμένοι με την ποικιλία αυτή κατάφεραν και σώθηκαν από το μένος της φυλλοξήρας επειδή βρίσκονταν σε μία συγκεκριμένη περιοχή με υπερβολική υγρασία. Οι άνθρωποι του Κτήματος Ευάμπελος Γη έχουν αναλάβει την διάσωση και αποκατάσταση της ποικιλίας Γιάμπολη στο φυσικό της οικοσύστημα και ελπίζουν ότι στα επόμενα χρόνια θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν ποιοτικές οινοποιήσεις βασισμένες σε αυτήν. Αξίζει επίσης να πούμε ότι ένα μικρό (προς το παρόν) τμήμα των αμπελιών του Κτήματος είναι φυτεμένο με Ασύρτικο, το οποίο καλλιεργείται με βάση τις αρχές της βιο-δυναμικής καλλιέργειας από την οινολόγο του κτήματος που έχει σπουδές στη Γερμανία και πλούσια εμπειρία πάνω στην βιο-δυναμική καλλιέργεια σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αλσατία και η Αυστρία.

Η Ευάμπελος Γη διαθέτει 2 βασικές ετικέτες: την ετικέτα Φιλοκτήτης, που περιλαμβάνει πολυποικιλιακές οινοποιήσεις σε λευκό, ροζέ και ερυθρό κρασί, καθώς και την φερώνυμη ετικέτα Ευάμπελος Γη, που περιλαμβάνει τα μονοποικιλιακά λευκά και ερυθρά. Τις δοκιμάσαμε όλες, και πρέπει να πω ότι σε καθεμία έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Ξεχώρισα το φίνο, φρέσκο Ευάμπελος Γη Sauvignon Blanc 2008, το όμορφο Φιλοκτήτης Ροζέ 2008 από χαρμάνι Grenache Rouge και (λίγο) Syrah, καθώς και το ακόμα πειραματικό μονοποικιλιακό Cabernet Franc 2008 που δείχνει να έχει πολλές και συναρπαστικές δυνατότητες. Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά τη γνώμη μου, το γλυκό Ασύρτικο από σταφύλι προσβεβλημένο από Βοτρύτη, πουέδωσε ένα πολύ ιδιαίτερο και περίτεχνο αποτέλεσμα.


Τα κρασιά του Κτήματος Ευάμπελος Γη έχουν αρχίσει να διατίθενται στην αγορά εδώ και λίγο καιρό από την εταιρεία Deals και, όπως θα διαπιστώσετε όσοι αποφασίσετε να τα δοκιμάσετε, παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

4/10/2012 10:47:51 am

Very good article, not only feel good, I nearby of all the friends all say this is a very good article, the content of the novel, clear view, fully show the author rich writing ability and life experience, hope to see more of the good article to share.

Reply
4/10/2012 10:48:23 am

A good article, worth sharing for you, see you your article to your future success believe a great help, hope to see more of you share good article, thank you for sharing

ReplyLeave a Reply.