Picture
Καλημέρα σας από την όμορφη Κεφαλονιά, όπου γίνεται μια σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια στήριξης του τοπικού κρασιού, με την εμπλοκή και συνεργασία όλων των φορέων και κλάδων που το επηρεάζουν αλλά και επηρεάζονται από αυτό.Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που έχουν επιστημονικό, επιμορφωτικό, αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, διοργανώνονται παρουσιάσεις και workshops, γευσιγνωσίες και επισκέψεις σε οινοποιεία, δοκιμές προϊόντων της τοπικής κουζίνας και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που αφορούν όλες τις πτυχές του κρασιού, από το αμπέλι μέχρι το ποτήρι.

Μέρος μάλιστα των εκδηλώσεων λαμβάνει χώρα και στο Ληξούρι, όχι μόνο για λόγους... ενδο-Κεφαλονίτικους, αλλά επειδή και εκεί υπάρχει έντονη οινοποιητική δραστηριότητα, αλλά και μία ζωντανή κοινότητα με ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ που πρέπει να είναι αρωγός του Κεφαλονίτικου κρασιού. Οι εργασίες ξεκίνησαν χτες, Πέμπτη, με ένα πολύ ενδιαφέρον workshop για τους αμπελουργούς του νησιού, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς γεωπόνους για τις αρρώστιες και τα προβλήματα του κλήματος στο αμπέλι και τους τρόπους καταπολέμησής τους. Πρέπει να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα από τη συμμετοχή του ακροατηρίου - φάνηκε ότι το θέμα τους "καίει" και άδραξαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματά τους με τους προσκεκλημένους επιστήμονες.

Στη συνέχεια ακολούθησε γευστική δοκιμή των κρασιών των οινοποιείων Μεταξά και Μελισσινού. Ο (εικονιζόμενος κάτω δεξιά) Γιάνγκος Μεταξάς μας έκανε μία όμορφη παρουσίαση των κρασιών του έξω από το χώρο των εργασιών του workshop, καθώς το όμορφο οινοποιείο του στα Μαυράτα είναι ομολογουμένως μακριά και η μετακίνηση εκείνη την ώρα δεν θα ήταν ενδεδειγμένη. Η Ρομπόλα Μεταξά 08, η οποία δοκιμάστηκε από όλους και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, εμφιαλώθηκε μόλις πριν 1 περίπου μήνα. Έχοντας "ξεκουραστεί" στην δεξαμενή τόσο καιρό μετά την οινοποίηση, παρουσίασε εντυπωσιακή ωριμότητα και μεστότητα, πλούσια αρωματικότητα και πολύ καλή γενική δομή και ισοροπία.

Το βράδυ σειρά είχε το Ληξούρι και ο οινοτουρισμός - αγαπημένο μου θέμα και (δυστυχώς) τόσο πονεμένο για την Ελλάδα. Οι τοπικές αρχές μου είχαν κάνει την τιμή να με προσκαλέσουν να παρουσιάσω τις απόψεις μου για το θέμα, παίρνοντας ως παράδειγμα την οινοτουριστική μου εμπειρία από την Τοσκάνη. Στη συνέχεια, συμμετέχοντας σε ένα πάνελ μαζί με τον Γιώργο Μακρή, Ερευνητή Οίνου και οινογράφο (γνωστό στους διαδικτυωμένους οινόφιλους ως Wine Surveyor) και την οινολόγο Ηλιάνα Σιδηροπούλου, κάναμε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, με επίκεντρο τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ξενοδοχείων, εστιατορίων, οινοποιείων, καταστημάτων τοπικών προϊόντων, κλπ) στην επιτυχία του στοιχήματος του οινοτουρισμού κατά τα ξένα πρότυπα.

Οι εργασίες συνεχίζονται και σήμερα, Παρασκευή, με περαιτέρω δραστηριότητες που έχουν ως επίκεντρο τους επαγγελματίες της εστίασης στην Κεφαλονιά, γευστικές δοκιμές, επισκέψεις σε οινοποιεία, κλπ. Θα σας κρατήσω ενήμερους...Leave a Reply.