Picture
Επιστροφή στη θεματολογία από το πρόσφατο ταξίδι-αστραπή που έκανα στην Κεφαλονιά, τη δεύτερη μέρα του οποίου την πέρασα στο οινοποιείο Gentilini. Το οινοποιείο βρίσκεται στην περιοχή Μηνιές, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, και αποτελεί, τόσο λόγω γεωγραφικής θέσης, όσο όμως και θέσης του ονόματός του στην αγορά, απαραίτητο οινο-τουριστικό σταθμό του νησιού.

Η μέρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή και βρήκα στο οινοποιείο το πιο ευχάριστο και δροσερό καταφύγιο. Είναι αλήθεια ότι το να δοκιμάζεις όμορφα κρασιά κάτω από τη σκιά των μεγάλων δέντρων, απολαμβάνοντας το απαλό χάδι της αύρας που έρχεται από τη θάλασσα, λίγο πιο πέρα, είναι μια όμορφη εμπειρία που πραγματικά δεν θες να τελειώσει.
..

Οι δοκιμές ξεκίνησαν όμως στο κελάρι με τα βαρέλια, μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο του ALTER που είχε έρθει στο οινοποιείο για να κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα στα κρασιά του. Στη συνέχεια οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στον όμορφο εξωτερικό χώρο που σας είπα και πριν, αλλά με... διευρυμένο αντικείμενο: στην παρέα μας προστέθηκε ο Ευρυβιάδης Σκλάβος, από τους γνωστούς οινοποιούς της Κεφαλονιάς, μαζί με μία επιλογή από όλα τα κρασιά του.

Picture
(α-δ): Π. Μαρκαντωνάτος-Ε. Σκλάβος
Το οινοποιείο Σκλάβου βρίσκεται στο Ληξούρι και ειδικεύεται στις ντόπιες ποικιλίες, ενώ έχει και μία ξεκάθαρη κλίση προς τα ευφάνταστα χαρμάνια, αλλά και αντίστοιχα πρωτότυπα ονόματα για τις ετικέτες του. Ο συμπαθέστατος Ευρυβιάδης (ή Βλάδης) Σκλάβος είναι, μεταξύ άλλων, πρωτοπόρος της βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Κεφαλονιά, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Στην (οινική) ουσία τώρα: για τα κρασιά του Gentilini σας έχω μιλήσει πολλές φορές, τα ξέρω καλά, η Ρομπόλα του αποτελεί δεδηλωμένη μου αδυναμία και δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μου, οπότε δεν θα επαναλάβω τα ίδια. Θα σας πω όμως ότι το φετινό Gentilini Rosé είναι σε "μεγάλη φόρμα", επιδεικνύοντας μία αρωματική πολυπλοκότητα και ένα βάθος που δεν έχουμε συνηθίσει στα γνωστά ροζέ που υπάρχουν στην αγορά. Θα σταθώ επίσης στο γεγονός ότι εντυπωσιάστηκα από την μονοποικιλιακή Μαυροδάφνη που είχαμε δοκιμάσει κατευθείαν από το βαρέλι με το τηλεοπτικό συνεργείο λίγο νωρίτερα. Όταν εμφιαλωθεί - και από ότι καταλαβαίνω θα είναι μία πολύ περιορισμένη και ειδική εμφιάλωση - θα είναι ένα εξαιρετικά ευγενές, γεμάτο και ασυνήθιστο κρασί. Μιλώντας για το κρασί αυτό στην κάμερα, αφιέρωσα αρκετή ώρα για να διαλύσω οποιαδήποτε πιθανότητα παρεξήγησης της ξηρής Μαυροδάφνης - που είναι ένα γεμάτο κρασί φαγητού - με την γλυκιά Μαυροδάφνη Πατρών, που είναι ένα δυνατό επιδόρπιο κρασί που συνοδεύει σοκολατένια γλυκά.


Τα κρασιά του Οινοποιείου Σκλάβου αξίζουν επίσης την προσοχή μας, γιατί είναι πολύ ιδιαίτερα, απίστευτα φιλικά, καλοφτιαγμένα, και σε πολύ καλές τιμές. Τα δοκιμάσαμε όλα, αλλά θα ξεχωρίσω το λευκό Ευφράνωρ 2008, ένα αρωματικότατο χαρμάνι από Μοσχατέλα και το ντόπιο Βοστυλίδι, που πίνεται άνετα και ανέμελα ως απεριτίφ ένα όμορφο καλοκαιρινό απόγευμα. Στον ροζέ Αλχυμικό 2008 έχουμε ένα πρωτότυπο χαρμάνι, στο οποίο συναντάμε για πρώτη φορά (αν δεν απατώμαι) Μαυροδάφνη σε ροζέ οινοποίηση (οι άλλες δύο ποικιλίες που συμμετέχουν στο χαρμάνι είναι το Μοσχάτο και η Μοσχατέλα). Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο ροζέ που ξεχειλίζει από ευχάριστα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων. Δεν μπορώ να μη μιλήσω για την ετικέτα Οργίων, με την οποία ο Σκλάβος αποτελεί point of reference για την ξηρή Μαυροδάφνη παγκοσμίως, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Εμείς δοκιμάσαμε την Εσοδεία 06 της ετικέτας αυτής σε δύο διαφορετικές εκδοχές: τη συμβατική και τη βιοδυναμική. Και οφείλω να πω ότι, παρότι και τα δύο ήταν πολύ αξιόλογα κρασιά, το δεύτερο ειδικά παρουσίασε μία πολυεπίπεδη αρωματικότητα που, σε συνδυασμό με τις καλοδουλεμένες τανίνες και την σωστή οξύτητα, δημιουργούν ένα πραγματικά εντυπωσιακό και σπάνιο ερυθρό κρασί.

Τα κρασιά και των δύο οινοποιείων κυκλοφορούν ευρέως στην Αθηναϊκή αγορά, και αξίζει πραγματικά να τα δοκιμάσετε. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες τους, που βρίσκονται στις διευθύνσεις www.gentilini.gr και www.sclavoswines.gr.

3/20/2011 12:15:59 pm

Maybe you can go to wholesale lots to have a see.

ReplyLeave a Reply.