Picture
Ένα ηλιόλουστο Σάββατο στα μέσα του Ιουλίου. Ο υδράργυρος έχει στρογγυλοκαθίσει στα κόκκινα, και οι Αθηναίοι καταφεύγουν σε ορδές στις παραλίες για να αντιμετωπίσουν την καλοκαιρινή κάψα...

Μόνο μία δεκαπενταμελής ομάδα σκληροπυρηνικών οινόφιλων θυσιάζει το Σαββατιάτικο μπάνιο για μία όμορφη εκδρομή-επίσκεψη στο Κτήμα Αβαντίς. Και δεν το μετανιώνει (κάθε άλλο μάλιστα...).


Τα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς εδώ και χρόνια φιγουράρουν στις λίστες με τα πιο δημοφιλή κρασιά στην Ελλάδα. Με δύο λόγια, αναφέρομαι στα δροσερά λευκά που πλημμυρίζουν μύτη και στόμα με φρέσκα καλοκαιρινά αρώματα, σε μία από τις δημοφιλέστερες ροζέ ετικέτες στην Ελλάδα, και - βέβαια - σε μία σχολή στο Syrah, που δίνει αδιαμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες εκφράσεις της αγαπημένης ποικιλίας στην Ελλάδα. Αυτά συνοπτικά - γιατί οι ετικέτες που εμφιαλώνει το Κτήμα Αβαντίς είναι αρκετά περισσότερες, και περιλαμβάνουν τολμηρές, ευφάνταστες, ως και πρωτοποριακές οινοποιήσεις ποικιλιών και χαρμανιών από την Ελλάδα και τον κόσμο, πάντα με γνώμονα την ποιότητα.

Εγώ όμως θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την εμπειρία της φιλοξενίας στο Κτήμα Αβαντίς από τους φίλους μου Λένγκα και Απόστολο Μούντριχα, όπως τη ζήσαμε σήμερα. Βλέπετε, σε κάτι περισσότερο από μία ώρα από το Μαρούσι, βρεθήκαμε στο όμορφο Κτήμα στον Μύτικα Ληλαντίου, έξω από τη Χαλκίδα όπου: ξεκουραστήκαμε στο όμορφο πατρικό σπίτι της οικογένειας, θαυμάσαμε τα αμπέλια του Κτήματος σε διάφορα ηλικιακά στάδια, δροσιστήκαμε στην υπόγεια κάβα παλαίωσης με τα βαρέλια, δοκιμάσαμε μία σειρά από τα όμορφα κρασιά του Κτήματος στην αυλή, και κάναμε ένα τρικούβερτο τσιμπούσι με παραδοσιακά πιάτα της περιοχής (και βέβαια το εικονιζόμενο λιμπιστικότατο γουρουνάκι στη σούβλα) μέσα στο αμπέλι.

Picture
Ο Απόστολος και η Λένγκα είναι εξαιρετικοί οικοδεσπότες. Δεν σταμάτησαν λεπτό να φροντίζουν ώστε οι επισκέπτες τους - εμείς - να φύγουν από το Κτήμα με τις καλύτερες εντυπώσεις, παίρνοντας ως σουβενίρ μία από τις ομορφότερες οινοτουριστικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει στην Ελλάδα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Λένγκα είναι σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης, και μάλιστα περιμένει δίδυμα. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τους φίλους των κρασιών του Κτήματος Αβαντίς, τώρα που εξασφαλίστηκε η διάδοχος κατάσταση και τα όμορφα κρασιά του Κτήματος θα συνεχίζουν να ευφραίνουν τις καρδιές των οινοφίλων για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα!...

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε δεν μας επεφύλαξαν καμιά έκπληξη - ήταν όλα τέλεια, όπως τα ξέρουμε και τα έχουμε συνηθίσει. Δεν μπορώ όμως να μην κάνω μία ιδιαίτερη μνεία στο Αβαντίς Δρυός 2008, που πρόκειται για οινοποίηση της ποικιλίας Μαλαγουζιά με 4μηνη ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι. Δεν σας κρύβω ότι - μη έχοντας δοκιμάσει το κρασί αυτό στο παρελθόν - ήμουν αρχικά επιφυλακτικός ως προς την επίδραση της δρυός σε μία ποικιλία τόσο πρωτογενώς αρωματική και φρέσκια, όπως η Μαλαγουζιά. Με χαρά παραδέχομαι, όμως, ότι οι όποιοι φόβοι μου καταρρίφθηκαν τελικά κατά κράτος: πρόκειται για ένα απίστευτα κομψό λευκό κρασί, στο οποίο η παραμονή στο βαρέλι αναδεικνύει την αρωματικότητα της ποικιλίας χωρίς να την "καπελώνει" ούτε στιγμή. Η δρυς φαίνεται όμορφα στην επίγευση, όπου αφήνει μία φίνα νότα καβουρντισμένου ξηρού καρπού. Επιπλέον πιστεύω ότι, κάτω από τις σωστές συνθήκες συντήρησης, θα χαρίσει στο κρασί δυνατότητες παλαίωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποκτήσει πιο ώριμο και μεστό χαρακτήρα, διατηρώντας όμως την φρεσκάδα του, χάρη στην όμορφη οξύτητά του.

Μην το σκέφτεστε: εμείς περάσαμε μία αξέχαστη μέρα στο Κτήμα Αβαντίς, παρέα με τη Λένγκα και τον Απόστολο Μούντριχα και τα κρασιά τους, και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να ζήσετε κι εσείς την όμορφη αυτή εμπειρία, και μάλιστα σύντομα. Ξεκινήστε με μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Κτήματος (www.avantiswines.gr), όπου θα βρείτε πληροφορίες, φωτογραφίες, οδηγίες για να βρείτε το οινοποιείο, και βέβαια στοιχεία επικοινωνίας για να κανονίσετε την επίσκεψή σας. Είτε είστε μικρή, είτε είστε μεγάλη παρέα, σας υπογράφω ότι θα περάσετε τέλεια!

Υστερόγραφο: η φίλη μας η Χριστίνα, βασικό και αναπόσπαστο μέλος της οινοτουριστικής μας παρέας, ξεκίνησε μαζί μας στην όμορφη αυτή εκδρομή, αναγκάστηκε όμως να φύγει εσπευσμένα, εξαιτίας ενός αναπάντεχου δυσάρεστου οικογενειακού γεγονότος. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, η σκέψη όλων μας βρίσκεται μαζί της...

amazing pictures!

Reply
1/22/2010 04:37:16 am

looks beautiful!

Reply

love the pictures really amazing!

Reply
1/25/2010 12:18:50 pm

lovely! Amazing photos.

Reply

Really nice post!

Reply
10/28/2010 11:56:50 am

It is really nice for me to see you and your great hardwork again.Every piece of your work look excellent.Looking forward to hearing more from you!

ReplyLeave a Reply.