Όπως σας ανέφερα, είχα κατέβει αυτές τις μέρες στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Πάτρα, για να κάνω παρέα στη σύζυγο που είχε κάτι δουλειές εκεί. Επειδή όμως, όπως θα έχετε καταλάβει, για μένα δεν νοείται επίσκεψη σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας αν δεν επισκεφθώ ένα τουλάχιστον οινοποιείο εκεί, έπιασα δουλειά με το καλημέρα!...

Τα κρασιά του Κτήματος Παρπαρούση τα ξέρω και τα αγαπώ εδώ και πολλά χρόνια, πριν μάλιστα ασχοληθώ επαγγελματικά με το κρασί. Και ενώ τα δοκίμαζα πάντα στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις, και τα αγοράζαμε τακτικά στο σπίτι, δεν είχα ποτέ (ως τώρα) επισκεφτεί το οινοποιείο. Αυτό το ταξίδι στην Πάτρα λοιπόν ήταν χρυσή ευκαιρία!

Ο Θανάσης Παρπαρούσης και οι γλυκύτατες κόρες του με υποδέχθηκαν με φιλοξενία που πραγματικά με συγκίνησε, στο Κτήμα τους στο Προάστιο της Πάτρας, στα σύνορα με το Ρίο. Το Κτήμα είναι πνιγμένο στο πράσινο, ενώ κυκλοφορούν μέσα ελεύθερα πολλά και διάφορα κατοικίδια - σκυλιά, γάτες, κότες και παγόνια. Η μέρα ήταν φοβερή - σχεδόν καλοκαιρινή - και η γευστική δοκιμή των κρασιών που κάναμε όλοι μαζί στον κήπο ήταν μία πραγματική απόλαυση.

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο οινοποιείο αυτή τη στιγμή: Ένα όνομα με την ιστορία και την προσφορά του Θανάση Παρπαρούση στο Ελληνικό κρασί χρήζει εκτενούς παρουσίασης, την οποία θα ετοιμάσω και θα διαβάσετε συν τω χρόνω, σε κάποιο άλλο μέσο. Θα σταθώ όμως στα εξαιρετικά κρασιά που δοκιμάσαμε. Και, αν και το highlight της δοκιμής μας ήταν η κάθετη γευσιγνωσία του Επιλεγμένου Οίνου Νεμέα ΟΠΑΠ Παρπαρούση (δοκιμάσαμε 2003, 1998 και 1997), εγώ θέλω να εστιάσω στην πιο καινούρια ετικέτα του Κτήματος, το ΤΑΟΣ 2004.

Πρόκειται για μονοποικιλιακή και ξηρή οινοποίηση Μαυροδάφνης Πατρών, η οποία είχε πρωτο-παρουσιαστεί στο φετινό ΟΙΝΟΡΑΜΑ, το Μάρτιο που μας πέρασε. Τώρα που είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω σωστά - μετά από μετάγγιση σε καράφα και με αερισμό αρκετής ώρας στο ποτήρι - οφείλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα.

Ο ΤΑΟΣ 2004 είναι ένα κρασί με απίστευτη αρωματική πολυπλοκότητα, η οποία αλλάζει και εξελίσσεται όσο περνάει η ώρα. Κοιτάζω τις σημειώσεις μου, στις οποίες αναφέρω μερικά από τα αρώματα που διέκρινα σε διαφορετικές στιγμές της δοκιμής: μαύρα φρούτα σε κονιάκ, πορτοκάλι με γαρίφαλο, λουίζα, κέικ με σταφίδες και κανέλλα, κ.α.

Το κρασί αυτό έχει υποστεί μακρά εκχύλιση (πάνω από 30 ημέρες) και έχει παλαιώσει για 2 χρόνια σε 500άρια δρύινα βαρέλια και άλλο τόσο στη φιάλη. Παρουσιάζει ευγενείς τανίνες, έντονη οξύτητα, και μία όμορφη spicy επίγευση στο τέλος. Εμφιαλώθηκε σε 10000 φιάλες και διατίθεται από επιλεγμένες κάβες. Η τιμή του είναι €21. Αν το αγοράσετε μπορείτε να το απολαύσετε και τώρα, αν και εγώ το θεωρώ ακόμα αρκετά νέο, και πιστεύω ότι έχει αρκετά χρόνια παλαίωσης μπροστά του.

Σε πρώτη φάση, τόσο το ΤΑΟΣ 2004, όσο και τα υπόλοιπα κρασιά του Κτήματος Παρπαρούση θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε στην αυριανή εκδήλωση της ΕΝΟΑΠ στο Hilton.


10/31/2008 11:31:31 pm

Έχω ακούσει πολλά για το ΤΑΟΣ και ως λάτρης της μαυροδάφνης και ιδιαίτερα της ξηρής, ανυπομονώ να το δοκιμάσω. Ελπίζω να τα καταφέρω αύριο να βρω το χρόνο να περάσω έστω για λίγο από το Hilton.

Reply
11/1/2008 05:07:02 am

Σημειώθηκε για τα αυριανά must, μιας και στο Οινόραμα δεν το δοκίμασα (Τι να πρωτοδείς άλλωστε εκεί…).
Κάποιο άλλο για το αυριανό σκονάκι;

Reply
Thanos Dougos
11/1/2008 07:50:20 am

Κατά την γνώμη μου ένας από τους ελάχιστους 'μεγάλους' Ελληνες παραγωγούς!

Reply
11/1/2008 09:12:41 am

Και ένας άνθρωπος, συμπληρώνω, με σπάνια ευγένεια και ήθος...

Gianni δεν ξέρω αν σε πρόλαβα γιατί τώρα γυρίσαμε από κάλεσμα, αλλά θα συμπλήρωνα τις εξής στάσεις στο σκονάκι το αυριανό:
- Στο Κτήμα Μπριντζίκη για δοκιμή Αυγουστιάτη
- Στον Θεοδωρακάκο για Κυδωνίτσα
- Στον Βατίστα από τη Μονεμβασιά γιατί κάνει πολύ καλή δουλειά γενικώς
- Στη ΓΑΙΑ για το S (αν το έχουν αύριο) που έχει πολύ ενδιαφέρον
- Στο Gentilini, ειδικά αν έχει τα πρώτα δείγματα των νέων projects για τη φετινή σεζόν
- Στο Σκούρα για το Σύνορο - ακόμα και αν το έχεις δοκιμάσει, δείχνει να εξελίσσεται πολύ ωραία.

Reply
Gianni
11/1/2008 07:31:49 pm

Καλημέρα.
Φυσικά και με πρόλαβες.
(Εγώ δεν πάω πάντα πρώτος :))
Συμπληρώθηκε το σκονάκι! Ειδικά για αυγουστιάτη και κυδωνίτσα.
Τον Βατίστα τον παρακολουθώ και έχω καλή γνώμη.
Γαία δεν το συζητώ, στην Gentilini γνωρίζω τα ευγενικά παιδιά που έρχονται στις εκθέσεις, ενώ στον Σκούρα είχα πάει στο οινοποιείο του στις μέρες Νεμέας. Μακάρι να έφερνε και τον «λαβύρινθο».

Reply
11/2/2008 06:14:18 am

Τελικά πρόλαβα! Πολύ ενδιαφέρον ο Ταώς αν και εξακολουθώ να προτιμώ τον Οργίων του Σκλάβου και γενικά την Κεφαλονίτικη (και βιοδυναμική!) εκδοχή της μαυροδάφνης. Πολύ καλή προσπάθεια όπως και να 'χει. Και τον Αυγουστιάτη του Μπριντζίκη τον έχω σταμπάρει εδώ και 2-3 χρόνια με αφορμή ένα επιχειρηματικό δώρο. Ωραία έκφραση της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Η συγκεκριμένη πάντως εκδήλωση ήταν καλή ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς και τα _πολύ ενδιαφέροντα_ πρώτα δείγματα του "νεου" οινοποιείου "Μέγα Σπήλαιο".
Εξαιρετικά τέλος και τα λευκά του Τετράμυθου (χεχ...τελικά αν δεν παινέψεις τον τόπο σου...)

Reply
Gianni
11/2/2008 09:22:09 pm

Πολύ καλές οι προτάσεις! Ευχαριστώ.εξαιρετικό το S, δεν το είχα δοκιμάσει ως τώρα.
Το TAOS ειδικά όσο πιο πολύ ώρα έμενε στο ποτήρι, τόσο εξελισσόταν υπέροχα.
Μεταξύ άλλων μου έκανε θετική εντύπωση η εξέλιξη του Παναγιωτόπουλου με το Cabernet sauvignon του.

Ατέλειες:
Πολύ ζέστη στην αίθουσα, ακατάλληλη για δοκιμές.
Δεν υπήρχε το συνηθισμένο σημειωματάριο με τα ονόματα των παραγωγών και χώρο για σημειώσεις. Αυτό που έδιναν είχε απλά σκοπό να προωθήσει την ενέργεια της έκπτωσης στα εστιατόρια. Ούτε στυλό έδιναν στην είσοδο.

Reply
Gianni
11/2/2008 09:23:04 pm

Α! Πολύς νέος κόσμος!!!
Το πιο θετικό από όλα...

Reply
Nassos
11/3/2008 01:15:20 am

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το Γιάννη στο θέμα της οργάνωσης και της έλλειψης ενός μικρού μπλόκ με ένα στυλό ώστε να περιγράφουμε το τί μας εντυπωσιάζει και τί μας ξαφνιάζει..
Αλλά για περισσότερα, θα ήθελα από τον υπογράφοντα το blog μία πλήρη παρουσίαση της εκθέσεως..

Reply
11/4/2008 05:11:23 am

Εξαιρετικός ο ΤΑΟΣ, άνοιξα μία φιάλη πρόσφατα και εντυπωσιάστηκα από την πολυπλοκότητά του. Χρειάζεται όμως καλό καραφάρισμα!
Εκεί πάντως που ο Παρπαρούσης δεν παίζεται είναι στο Μοσχάτο του!
Το έχουνε δοκιμάσει Γάλλοι που θεωρούνται αυθεντίες στον χώρο και το κατατάσσουν μεταξύ των καλύτερων φυσικών γλυκών κρασιών στον κόσμο!

ReplyLeave a Reply.