Προχτές στο σεμινάριο κάναμε μία τυφλή γευσιγνωσία, έτσι μεταξύ μας. Δοκιμάσαμε τέσσερις διαφορετικές ερυθρές ετικέτες, μοναδικός κοινός παρονομαστής των οποίων ήταν το γεγονός ότι επέλεξα αυστηρά μονοποικιλιακά κρασιά από Cabernet Sauvignon. Κατά τ' άλλα υπήρχε αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση ως προς την προέλευση, το στυλ αλλά και την τιμή τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, να τα κρίνουν, να τα βαθμολογήσουν και να αποφασίσουν την τιμή που θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για καθένα από αυτά - χωρίς βεβαίως να ξέρουν, μέχρι την τελευταία στιγμή, ποια κρασιά δοκίμαζαν και σε ποια σειρά. Και σας διαβεβαιώ ότι τα κατάφεραν περίφημα!

Δεν θα σταθώ στα ακριβή αποτελέσματα, τα οποία ήταν αναμενόμενα ως ένα μεγάλο βαθμό, επεφύλαξαν όμως και εκπλήξεις. Θέλω απλά να σας μεταφέρω κάποια πρόχειρα συμπεράσματα που αποκόμισα εγώ από αυτήν την άσκηση, αλλά και από τις αντιδράσεις όσων έλαβαν μέρος. Πιστεύω λοιπόν πως φάνηκε ότι:

α) Τα κρασιά του νέου κόσμου είναι πλούσια, γεμάτα και πληθωρικά, και (δικαίως) έχουν μεγάλη απήχηση στους οινόφιλους κάθε επιπέδου. Όταν όμως συγκρίνονται με αντίστοιχα κρασιά από τον παλαιό κόσμο, η κομψότητα και η ευγένεια των τελευταίων κερδίζουν τις εντυπώσεις με διαφορά.

β) Οι άνθρωποι που αποδεδειγμένα αγαπούν το κρασί είναι οι πρώτοι που επιλέγουν με γνώμονα τη σχέση ποιότητας-τιμής. Εκεί ακριβώς αποσκοπώ κι εγώ μέσα από το Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού: να βοηθήσω τον οινόφιλο να γίνει συνειδητοποιημένος καταναλωτής.

γ) Και τέλος, ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες γύρω από το κρασί εκπαιδεύουν, ψυχαγωγούν, αλλά πάνω από όλα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά - και αυτό είναι τελικά το ζητούμενο.

Έχω σκοπό να διοργανώσω και άλλες τέτοιου είδους οινικές εκδηλώσεις στο μέλλον, με διάφορα αντικείμενα και σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Και χαίρομαι γιατί εισπράττω καθημερινά όλο και μεγαλύτερο ενθουσιασμό από πολλούς παλιούς, αλλά και ακόμα περισσότερους νέους φίλους!

Το πιστεύω πραγματικά, και θα με θυμηθείτε: το 2009 θα έχει μεγάλο οινικό ενδιαφέρον!...





Leave a Reply.