Καλησπέρα σας από τη Μεγάλη Βρετανία και τα ΒορΟινά.

Η "ώρα του επαγγελματία" ξεκίνησε με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό και είναι πολλά τα νέα κρασιά που πρέπει να δοκιμάσουν οι επισκέπτες του απογεύματος.

Λοιπόν, πρέπει κατ' αρχάς να σας πω ότι η Βόρειος Ελλάδα μας επιφυλάσσει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα ροζέ κρασιά για τη χρονιά που έρχεται (και ξέρετε ότι έχω μία αδυναμία στα ροζέ). Ξεχωρίζω τα: Rosé Privé 08 από την Οινοποιία Γκλίναβος, ένα πολύ ευχάριστο και δροσερό χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Syrah με αλκοόλ 12%, το ΑΜΥΝΤΑΣ Ροζέ 2007 από τον ΕΑΣ Αμυνταίου, ένα πολύ κομψό ροζέ από 100% Ξινόμαυρο με 12% αλκοόλ και εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, το Ροζέ Μπουτάρη 08, έναν ροζέ Μακεδονικό Τοπικό Οίνο από 4 ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και Ξινόμαυρο), την Κορυφή Αγγέλων 08, ένα βιολογικό ροζέ από 100% Νεγκόσκα από το Κτήμα Τάτση, το Ροζέ 08 από την Κλαούντια Παπαγιάννη, ένα πολύ όμορφο χαρμάνι από 80% Grenache Rouge και 20% Syrah, και τέλος το Ροζέ Παυλίδη 08 - θα μπορούσε να λέγεται και Rosado, αφού πρόκειται για ένα πολύ δροσερό ροζέ από Tempranillo.


Πολύ καλή η φετινή παρουσία του οινοποιείου Κατώγι-Αβέρωφ από το Μέτσοβο, με 2 εξαιρετικά πρωτοεμφανιζόμενα ερυθρά κρασιά κάτω από την ομπρέλα της ετικέτας Rossiu di Munte. Πρόκειται για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και απίστευτα πιπεράτο Βλάχικο 05, καθώς και το φοβερά κομψό Pinot Noir 05. Και τα δύο οινοποιήθηκαν και εμφιαλώθηκαν σε πολύ μικρές ποσότητες και προέρχονται από αμπελώνες με φοβερά υψηλό υψόμετρο (725 και 940 μέτρα αντίστοιχα!). Αν όμως περάσετε από το stand της Κατώγι Αβέρωφ, πρέπει να δοκιμάσετε και το Κτήμα Αβέρωφ 2000, ένα από τα κορυφαία Ελληνικά Bordeaux Blend.


Με εντυπωσίασε επίσης η παρουσία του Οινοποιείου "2 Φίλοι" από τη Σιάτιστα, που παρουσίασε 3 κρασιά με νέες ετικέτες. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο ροζέ από Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο, καθώς και ένα εντυπωσιακά αρωματικό λευκό από Gewurztraminer, Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο. Όσο για το ερυθρό τους, είναι ένα πολύ αρωματικό κρασί από Cabernet Sauvignon, Merlot και Ξινόμαυρο με σχετικά σύντομη παραμονή σε βαρέλι και πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής.


Λίγο πιο πέρα το Κτήμα ΑΛΦΑ, στο οποίο πρέπει να δοκιμάσετε το Pinot Noir 06 με πολύ έντονη προσωπικότητα, το ποιοτικό Syrah 06 για βαρύ κρέας, καθώς και το εξαιρετικά ευγενές Alpha One 05, που την συγκεκριμένη χρονιά προκύπτει από 100 % Montepulciano.


Όπως σας είχα πει, το stand της Οινοποιίας Κεχρή είχε πολύ ενδιαφέρον (και) φέτος. Το Μυστικό 08 και το Δάκρυ του Πεύκου 08 συνεχίζουν την πολύ καλή πορεία των τελευταίων ετών, ενώ ένα νέο λευκό, από 60% Sauvignon Blanc και 30% Ασύρτικο, περασμένο από "μία ιδέα" βαρέλι, μου άρεσε πάρα πολύ. Όπως σας είχα πει όμως, το ενδιαφέρον μου επικεντρώθηκε στο "Σε Φόντο Ροζέ 08", μία νέα προσέγγιση στο "Κοκκινέλι" από Ξινόμαυρο περασμένο από βαρέλι. Στην ίδια φιλοσοφία η οποία ξεκίνησε με το "Δάκρυ", το "Φόντο" πάει να ξαναφέρει την ποιοτική ρετσίνα στο τραπέζι μας, και γι αυτό έχει την αμέριστη υποστήριξή μου.


Τέλος, δυναμική η παρουσία της Οινοποιίας Τσάνταλη, τόσο από τον Άγιο Παύλο με το όμορφο, καθημερινό ροζέ "Τρία Πόδια", όσο και από τη Μαρώνεια, με την ενδιαφέρουσα σειρά "Κανένας", που περιλαμβάνει λευκό (Chardonnay και Μοσχάτο Αλεξανδρείας), Ροζέ (Μαυρούδι και Syrah), και ερυθρό από το ίδιο χαρμάνι με το ροζέ. Βρήκα ενδιαφέρον το όνομα της ετικέτας "Κανένας", που δόθηκε στην ετικέτα επειδή, σύμφωνα με τη μυθολογία, κάπου στην περιοχή της Μαρώνειας ήταν η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου.

Από τα κρασιά που δεν πρέπει να φύγετε αν δεν δοκιμάσετε, πάντως, είναι το Viognier 08 από το Κτήμα Γεροβασιλείου και η επιλεγμένη Νάουσα Μπουτάρη 06, μία δοκιμαστική οινοποίηση που με εντυπωσίασε σε μύτη και στόμα. Αν πάλι φτάσετε στα γλυκά, προτείνω ανεπιφύλακτα το "Ω 2005" του Κτήματος ΑΛΦΑ από Μαλαγουζιά και Gewurztraminer, το γλυκά του Οινοποιείου 2 Φίλοι σε διάφορες παραλλαγές (λευκό από Gewurztraminer, ερυθρό από Ξινόμαυρο, κλπ), καθώς και την εξαιρετική γλυκιά Μαλαγουζιά 2004 από το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Εύχομαι να απολαύσετε τα ΒορΟινά όσο κι εγώ (που, παρεμπιπτόντως, δεν τελείωσα - τώρα σε λίγο ξαναμπαίνω) και περιμένω εναγωνίως τα σχόλια και τις εντυπώσεις σας.

1/26/2009 05:17:45 pm

Τους "δύο φίλους" τους είχα ανακαλύψει στον Οινομαραθώνιο Ερυθρών στο Λίθοινο και το είχα πει και στο σεμινάριο.
Το κόκκινο το άνοιξα σπίτι τις γιορτές με φίλους και άρεσε σε όλους.
Θα μας απασχολούν ευχάριστα από εδώ και μπρος. Εξαιρετικά και τα γλυκά τους.
Η ρεζέ Ρετσίνα από Ξινόμαυρο μου άρεσε όντως. Μάλλον θα είναι η 1η φορά στη ζωή μου που θα δώσω χρήματα για Ρετσίνα :)
Δεν είχα προλάβει αυτό το post πριν πάω, αλλά ευτυχώς στο Κατώγι Αβέρωφ η φίλη μου η Μαρία μας μύησε κατάλληλα.
Στο κτήμα Άλφα πράγματι το One ήταν απίστευτο. Πολύ καλό και το γλυκό τους που είναι μετά από πολύ όψιμο τρύγο (Νοέμβρη!)
Φυσικά δοκιμάσαμε και Τσαπουρνάκο Βελβεντού!!!

Reply
1/26/2009 06:33:00 pm

Οι 2 Φίλοι όντως θα μας απασχολήσουν από δω και πέρα. Φαίνονται να έχουν το άγγιγμα του Μίδα (και εδώ που τα λέμε από τη στιγμή που είναι project του Κυρ-Γιάννη είναι πολύ δύσκολο να μην πάει καλά...)

Γενικά πάντως έχω πολύ θετικές εντυπώσεις από τα φετινά ΒορΟινά. Τι έχεις να πεις για τον Τσαπουρνάκο;

Reply
Gianni
1/26/2009 07:17:03 pm

Μια χαρά ήταν "ο ταπεινός" Τσαπουρνάκος!

Reply
Nassos
1/26/2009 07:31:20 pm

Μου επιτρέπετε κύριοι Blogger να παραπονεθώ για το γεγονός ότι πολλά κρασιά την ώρα που μπήκα (20.15) δευ υπήρχαν γιατί είχαν τελειώσει;...
Και η δικαιολογία που άκουσα από τους υπεύθυνους στα stand ήταν ότι είχαν φέρει μόνον μία φιάλη!!
Μήπως να γίνω πιο συγκεκριμένος, ή έγινε αντιληπτό σε ποιά εξ αυτών που παρουσίασε ο κος Καθηγητής αναφέρομαι...

Reply
Gianni
1/26/2009 07:39:54 pm

Εγώ διαμαρτύρομαι και για το γεγονός πως όλη η έκθεση είναι 3-4 ώρες.
Αυτό σημαίνει πως μετά τις 7:30 είχε τόσο κόσμο που ήταν αδύνατο να δοκιμάσεις όπως θες και να ρωτήσεις και μερικά πράγματα.
Τέτοιες εκδηλώσεις απαιτούν τουλάχιστον 2ήμερο και αρκετές ώρες κάθε μέρας για να μπορέσει ο κάθε οινόφιλος να περάσει όταν τον βολεύει, έχοντας την στοιχειώδη άνεση.

Reply
1/26/2009 08:00:27 pm

Αυτό είναι πολύτιμο feedback για μένα,γιατί ομολογώ ότι όταν πήγα στις 12.30 ήταν πολύ άνετα, οπότε μπόρεσα να δοκιμάσω, να φωτογραφήσω και γενικά να κυκλοφορήσω με την ησυχία μου.

Το ότι τα ΒορΟινά μάζεψαν φέτος πολύ κόσμο είναι πολύ θετικό, συμφωνώ όμως ότι πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη για το μέλλον και την υποδομή που χρειάζεται - ειδικά από τη στιγμή που το κοινό μπορεί να πάει σε μία τέτοια έκθεση κυρίως το απόγευμα (μία καθημερινή/εργάσιμη).

Reply
1/26/2009 09:05:22 pm

Παλαιότερα νομίζω τα Βοροινά ήταν διήμερο και τα τελευταία χρόνια είναι μια μέρα πέρσι. Φέτος είχε όντως πολύ κόσμο και η κατάσταση από ένα σημείο και μετά ήταν εως εκνευριστική. Προσωπικά προβλήματα... διαθεσιμότητας δε συνάντησα εκτός από κάποιες περιπτώσεις περιορισμένης εμφιάλωσης, που ήταν και αναμενώμενο. Πήγα βέβαια σχετικά νωρίς, 6:30 και έφυγα πριν τις 8:30.
Ο Τσαπουρνάκος καλός, ίσως λίγο περισσότερο βαρελάτος απ' όσο θα ήθελαν τα γούστα μου, αλλά γενικότερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Το Pinot Noir του Alfa εντυπωσιακά καλό και σύνθετο αλλά στα περίπου €20-€25/φιάλη γιατί να μην πάρω ένα cru bourgeois από Βουργουνδία; (κλασικό ερώτημα βέβαια αυτό). Τα υπόλοιπα από το Alfa με εξαίρεση το One (πολύ καλό αλλά και πολύ ακριβό γι' αυτό που προσφέρει) μου φάνηκαν κλειστά ακόμα. To Syrah σε σχέση με πέρσι πιο πιπεράτο και ίσως όχι με τόσο καλή ισορροπία όσο πέρσι (επιφυλάσσομαι γιατί το δοκίμασα βιαστικά αλλά επειδή και του Παυλίδη δε μου άρεσε τόσο &#

ReplyLeave a Reply.