Την τελευταία φορά που είχα επισκεφθεί την Κύπρο και είχα περιηγηθεί αρκετά σε βάθος τον αμπελώνα της, δεν είχα καταφέρει να γνωρίσω τον Σοφοκλή Βλασίδη. Πρόκειται για το 37χρονο "enfant terrible" του Κυπριακού κρασιού, ο οποίος από τότε που γύρισε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια, όπου και σπούδασε οινολογία, έχει πάρει επάξια επάνω του τον ρόλο ενός από τους οινοποιούς που θα ανεβάσουν το Κυπριακό κρασί εκεί που μπορεί (και αξίζει) να πάει.

Το Κτήμα Βλασίδη λοιπόν βρίσκεται στο Κοιλάνι, σε μία ορεινή περιοχή έξω από τη Λεμεσό, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 900 μέτρα. Και μπορεί αυτό να το κατάλαβα από την ψύχρα που ένιωσα όταν έφτασα, έχοντας αφήσει την παραθαλάσσια Λεμεσσό σε μία όμορφη - σχεδόν ανοιξιάτικη - στιγμή της, σκεφτείτε όμως πόσο ευεργετικό είναι για τα αρώματα και τις οξύτητες των κρασιών της περιοχής.

Ο Σοφοκλής Βλασίδης είναι γνωστός για τα μεγάλα και πολυβραβευμένα ερυθρά του, τα οποία προκύπτουν από διεθνείς ποικιλίες - Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot. Είδα όμως (και δοκίμασα) με χαρά και το γεμάτο και καλοφτιαγμένο Μαραθεύτικό του, την ποικιλία η οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα στηρίξει κατά ένα μεγάλο μέρος την ανάπτυξη του Κυπριακού αμπελώνα, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζει στην καλλιέργειά της. Ο Σοφοκλής μάλιστα - προς τιμήν του - είναι τόσο προσηλωμένος στον σωστό χειρισμό της ιδιαίτερης αυτής ποικιλίας, που οινοποιεί προσεκτικά κάθε χρόνο μία ελάχιστη ποσότητα, την οποία δεν βρίσκει σε κάποιο (ιδιόκτητο ή μη) ενιαίο αμπελώνα, αλλά σε μεμονωμένα κλήματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αξιόλογο και πολλά υποσχόμενο, παρότι είναι (προς το παρόν, τουλάχιστον) πολύ λίγο για να διατεθεί στο εμπόριο. Α, θέλετε να ξέρετε και κάτι πολύ ενδιαφέρον; Ο Σοφοκλής Βλασίδης φύτεψε πρόσφατα Αγιωργίτικο στο Κοιλάνι, και έχει σκοπό να πειραματιστεί σοβαρά με αυτό. Πιστεύει ότι μπορεί να "πιάσει" πολύ καλά στο terroir της περιοχής, και να "δώσει" πολύ ενδιαφέροντα αρωματικά και γευστικά στοιχεία.

Τα μεγάλα ερυθρά του Κτήματος Βλασίδη ωριμάζουν προσεκτικά σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια Berthomieu (κυρίως) διαφόρων χρήσεων. Επιπλέον, η "μαστοριά" του οινοποιού φαίνεται στην ισορροπία των κρασιών του, τα οποία παρότι έχουν υψηλή αλκοολική περιεκτικότητα (που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 15%), είναι τόσο καλοδομημένα που το γεγονός αυτό ούτε το καταλαβαίνει ο οινόφιλος, ούτε και ενοχλείται (και ξέρετε τη δική μου ευαισθησία με το υψηλό αλκοόλ...).


Κάποια επιπλέον στοιχεία που αξίζει να γνωρίζει κανείς για τον Σοφοκλή Βλασίδη και τα κρασιά του είναι αφ' ενός ότι η συνολική ετήσια παραγωγή του είναι περί τις 40000 φιάλες, και αφ' ετέρου ότι τα κρασιά του γίνονται ανάρπαστα στην εγχώρια αγορά. Επίσης, ότι ο ίδιος συνεργάζεται ως οινολόγος-σύμβουλος οινοποίησης σε αρκετά άλλα Κυπριακά οινοποιεία.

Ο Σοφοκλής φέτος αποφάσισε, για τους δικούς του λόγους, να μη συμμετάσχει στον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, παρότι στα προηγούμενα χρόνια του διαγωνισμού τα κρασιά του έχουν αποσπάσει τα υψηλότερα βραβεία. Και παρά το γεγονός ότι αυτό είναι ένα πλήγμα για τον διαγωνισμό, εμένα μου έδωσε την ευκαιρία να τον επισκεφτώ και να γνωρίσω τη δουλειά του από κοντά, κάτι που, αν συμμετείχε, δεν θα μου επιτρεπόταν, με βάση τον κώδικα δεοντολογίας του διαγωνισμού για τους κριτές.

Σας κράτησα και κάτι πολύ σημαντικό για το τέλος: Οι τιμές των κρασιών του Κτήματος Βλασίδη (τα οποία για πολλούς θεωρούνται τα κορυφαία της Κύπρου) κυμαίνονται "στο ράφι" από €8 για το διάσημο Shiraz μέχρι €10,25 για το Cabernet Sauvignon και το Merlot.

Τα σχόλια δικά σας...




Leave a Reply.