Ολοκληρώθηκε λοιπόν η διαδικασία της βαθμολόγησης των κρασιών που έλαβαν μέρος στον 4ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου. Από εδώ και πέρα το πρόγραμμα προβλέπει επισκέψεις σε οινοποιεία, ενώ αύριο (Σάββατο) το βράδυ θα γίνει η τελετή βράβευσης των κρασιών που διακρίθηκαν, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Βεβαίως σε αυτό το σημείο δεν μου επιτρέπεται να ανακοινώσω οποιοδήποτε αποτέλεσμα (για την ακρίβεια κι εγώ ο ίδιος δεν έχω δει τις τελικές κατατάξεις). Μπορώ όμως να σας μεταφέρω κάποιες προσωπικές μου εντυπώσεις από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή εμπειρία.
Θέλω να πω λοιπόν ότι θεωρώ το ταξίδι μου αυτό στην Κύπρο πολύ επιτυχημένο. Κι αυτό γιατί διαπίστωσα την εξέλιξη και την πρόοδο που ήλπιζα ότι θα διαπίστωνα από το προηγούμενό μου ταξίδι, το 2006. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού δοκιμάσαμε πολύ ενδιαφέροντα κρασιά, καλοφτιαγμένα, με ευγενή και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και σωστή αποτύπωση των μεγάλων δυνατοτήτων του (ή μάλλον των) terroir της Κύπρου.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στις τοπικές ποικιλίες, και κυρίως στο λευκό Ξυνιστέρι και το ερυθρό Μαραθεύτικο, επειδή είδα με χαρά ότι οι παραγωγοί τις σέβονται, τις αγαπούν, τις στηρίζουν, και αυτό φαίνεται στη δουλειά τους, και τελικά στο ποτήρι του καταναλωτή. Θα σταθώ επίσης στα όμορφα Κυπριακά ροζέ κρασιά, γιατί πιστεύω ότι έχουν όλες τις βάσεις για να δημιουργήσουν μία σωστή κατηγορία κρασιών τα οποία - πέρα από διαγωνισμούς και βραβεύσεις - είναι ιδιαίτερα απολαυστικά και συνδυάζονται τέλεια με την ντόπια Μεσογειακότατη κουζίνα. Ιδιαίτερη μνεία μάλιστα θα κάνω στα (ουκ ολίγα) ημίξηρα ροζέ που δοκιμάσαμε, τα οποία ήταν στην πλειονότητά τους κομψότατα και έκαναν το μυαλό μου να ταξιδεύει και να φαντάζεται ποικιλίες φρούτων και πλατώ τυριών για να τα συνοδεύσω!... Τέλος, βγάζω το καπέλο στην μεγαλοπρεπή Κουμανταρία, το φημισμένο γλυκό κρασί της Κύπρου, που από την εποχή των ιπποτών και των σταυροφόρων μέχρι σήμερα, συναγωνίζεται επάξια τα γνωστά και πολύπλοκα ενισχυμένα γλυκά κρασιά του κόσμου.
Δεν θα πω ότι δεν δοκιμάσαμε και κρασιά που μας άφησαν αδιάφορους ή ακόμα και μας απογοήτευσαν... Αλίμονο άλλωστε αν όλα τα (σχεδόν 140) κρασιά που συμμετείχαν έπαιρναν βραβείο. Ακόμα κι αυτά όμως, ή καλύτερα οι παραγωγοί τους, θα πάρουν την πληροφόρηση και τα σχόλιά μας, οπότε μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν.
Οφείλω επίσης να σχολιάσω ότι η διοργάνωση του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Όχι μόνο από πλευράς οργάνωσης ή logistics, αλλά κυρίως επειδή πιστεύω ότι κατάφερε να κάνει το κρασί πρώτο θέμα συζήτησης σε όλη την Κύπρο αυτές τις μέρες, αλλά και για πολύ καιρό ακόμα. Τόσο η παρουσία αρκετών δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή βράβευσης, εξασφαλίζουν δημοσιότητα, κύρος και βαρύτητα στο θεσμό, αλλά εν τέλει στο Κυπριακό κρασί.
Τέλος, θέλω να σας παρουσιάσω στην παρακάτω φωτογραφία την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, στην οποία είχα την χαρά και τιμή να συμμετάσχω. Διακρίνονται λοιπόν στην μπροστινή σειρά (από αριστερά) ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Οινολόγος και Πρόεδρος της επιτροπής των κριτών, η Caroline Gilby MW, Συγγραφέας και Σύμβουλος Οίνου, η Μαρία Νέτσικα, Οινολόγος, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος Οίνου, και ο Leonardo Montemiglio, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), υπό την αιγίδα του οποίου είναι ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου. Στην πίσω σειρά διακρίνονται (από αριστερά) ο Γιώργος Ζαχαρόγλου, Καλύτερος Οινοχόος της Κύπρου για το 2007, ο Γιώργος Χατζηστυλιανού, Καλύτερος Οινοχόος της Κύπρου για το 2001 και 2003, και ο γράφων.