Λέμε και ξαναλέμε για τη μία ή την άλλη οινοπαραγωγική περιοχή, σε κάποια περιοχή μακρινή ή κοντινή, όπου μπορείς να πας αυθημερόν ή πρέπει να κάνεις τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, σε νησί, σε βουνό, στο εξωτερικό, και ούτω καθεξής... Πολύ συχνά όμως ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι (οι Αθηναίοι τουλάχιστον) βρισκόμαστε μία ανάσα από το μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα της Ελλάδας, τον Αττικό Αμπελώνα.

Εντάξει, το ξέρω, δεν ακούγεται τόσο εξωτικό να κάνουμε οινοτουρισμό σε μέρη από τα οποία περνάμε καθημερινά για να πάμε στη δουλειά μας ή στο αεροδρόμιο, ή σε μέρη που βρίσκονται στην κυριολεξία "μέσα στα πόδια μας". Μήπως όμως είναι καλύτερα να δοκιμάσουμε ένα (και όχι μόνο) καλό κρασί από τον Αττικό Αμπελώνα, αντί να καθόμαστε να το σκεφτόμαστε, ή, ακόμα χειρότερα, να το σνομπάρουμε; Αναφέρομαι σε ένα καλό Σαββατιανό από τα Σπάτα, μία Μαλαγουζιά από την Κάντζα, ένα Cabernet Sauvignon από τη Σταμάτα ή ένα Syrah από το Καπανδρίτι. Ακόμα και μία Ρετσίνα από το Μαρκόπουλο, δηλαδή - έχετε συνειδητοποιήσει σε τι εξαιρετικό επίπεδο βρίσκεται η ποιοτική Ρετσίνα σήμερα;


Υποψιάζομαι ότι δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα απαντήσουν αρνητικά στα παραπάνω. Ευτυχώς η Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αττικού Αμπελώνα (ΕΝ.Ο.Α.Α) τελευταία έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά δραστήρια και προσπαθεί, με τα όποια περιορισμένα μέσα έχει στη διάθεσή της, να διοργανώσει πρωτοβουλίες που θα φέρουν τον κόσμο κοντά στο Αττικό κρασί.


Μία από αυτές είναι και η εκδήλωση "Τρυγητός στην Αττική", που θα ξεκινήσει την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει όλη εκείνη την εβδομάδα. Καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας θα έχει γευσιγνωσίες και διάφορα happenings στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ στο Γκάζι, ενώ την Κυριακή κορυφώνεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα με οινο-κεντρικές δραστηριότητες μέσα στον ίδιο τον Αττικό Αμπελώνα: με ειδικά πούλμαν όλοι οι οινόφιλοι θα ξεναγηθούν σε διάφορα οινοποιεία, θα παρακολουθήσουν ή και θα συμμετάσχουν στον τρύγο, θα κάνουν γευστικές δοκιμές κρασιών με φαγητό, μουσική, χορό, κλπ.


Χαίρομαι πολύ που γίνεται η εκδήλωση αυτή γιατί ελπίζω ότι α) θα μας αποδείξει ότι κάτι που είναι τόσο κοντά μας μπορεί να αξίζει να το εξερευνήσουμε εξίσου με κάτι άλλο που πρέπει να ταξιδέψουμε για να βρούμε και β) θα μας ξεκουνήσει από τα καβούκια μας και θα μας σπρώξει να γνωρίσουμε από κοντά τον όμορφο αμπελώνα που βλέπουμε ίσως και καθημερινά αλλά δεν προσέχουμε, όπως και τα εκλεκτά του προϊόντα.


Εγώ θα είμαι εκεί. Μάλιστα, την πρώτη μέρα, αυτή των εγκαινίων στο Γκάζι, έχω αναλάβει να κάνω και μία σύντομη παρουσίαση του Αττικού Αμπελώνα και των κρασιών του, για τους αμύητους.


Ελπίζω ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του Αττικού Αμπελώνα. Για όλες τις σχετικές πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα, μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό έντυπο κάνοντας κλικ στο link που ακολουθεί:


trigitos_stin_attiki-programma.jpg.pdf
File Size: 757 kb
File Type: pdf
Download File
Leave a Reply.