Πολλοί με ρωτάτε για προτάσεις και μενού για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχω λάβει πολύ λίγα πράγματα, εκ των οποίων ειλικρινά κανένα δεν με συγκίνησε αρκετά για να σας το αναφέρω.

Αντί λοιπόν για τα πολύ κλασικά και τετριμμένα, έχω κάτι άλλο να σας προτείνω, που μου κέντρισε το ενδιαφέρον: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, λοιπόν, όποιος περάσει από την Κάβα Stafilina στη Νέα Σμύρνη, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει - χωρίς υποχρέωση αγοράς - έναν πρωτότυπο και πολύ ποιοτικό γευστικό συνδυασμό: τα εκλεκτά Βελγικά σοκολατάκια Godiva με την κορυφαία Grappa Nonino. Το match αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να μη ζεστάνει τις καρδιές όσων το δοκιμάσουν - πόσο μάλλον δε αν είναι και ερωτευμένες!...

Η Κάβα Stafilina λοιπόν, εκτός από μεγάλη ποικιλία σε κρασιά και οινοπνευματώδη, διοργανώνει τακτικά events με φαντασία και δημιουργικότητα. Θα την βρείτε στη Νέα Σμύρνη (Αιγαίου 18 / 210-9335870).


 

Το concept του brunch, ακριβώς όπως το εννοούν οι Αγγλοσάξωνες δεν έπιασε ποτέ (ή τουλάχιστον ακόμα) στην Ελλάδα. Ίσως επειδή εμείς τα Σαββατοκύριακα ξυπνάμε, σηκωνόμαστε από το κρεβάτι αλλά και τρώμε μεσημεριανό λίγο πιο αργά έτσι κι αλλιώς, ίσως επειδή μας αρέσει να κρατάμε τα γεύματά μας ξεχωριστά (ποιος ο λόγος να συνδυάσουμε 2 σε 1 όταν μπορούμε να απολαύσουμε 2;), ίσως δε υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος που εγώ δεν γνωρίζω.

Όπως και να έχει όμως το πράγμα, είναι ωραία να απολαμβάνεις ένα πλούσιο, νόστιμο, αλλά συνάμα νωχελικό και... χαλαρό μεσημεριανό την Κυριακή, ειδικά αν έχεις ξενυχτήσει, είτε θες να το αποκαλέσεις brunch, είτε lunch (στη σημειολογία θα κολλήσουμε τώρα;...).

Αυτό ακριβώς απολαύσαμε την Κυριακή που μας πέρασε στο Καφε-Εστιατόριο "Αμμωνίτες", που βρίσκεται στη νέα πτέρυγα ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή στην Κηφισιά. Ομολογώ ότι στο Μουσείο Γουλανδρή τελευταία φορά πήγα παιδάκι, σε εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο (μπορεί να έχουν περάσει και 3 δεκαετίες από τότε...). Μου φαίνεται όμως ότι από εδώ και πέρα οι πεταλούδες και τα απολιθώματα θα με βλέπουν (να τρώω δίπλα τους) πιο συχνά.

Οι Αμμωνίτες τελούν πλέον υπό την εκμετάλλευση της εταιρείας ΠΛΑΤΗΣ. Ως εκ τούτου, το Κυριακάτικο brunch περιλαμβάνει πλούσιο μπουφέ με σαλάτες, ζυμαρικά και ένα εξαιρετικό ριζότο με άγρια μανιτάρια, λαχανικά, 2 είδη κρέατος σε carving station, τουλάχιστον ένα πιάτο ψαριού, διάφορες γαρνιτούρες, και βέβαια μπόλικα γλυκά. Το περιβάλλον είναι όμορφο, άνετο και ξεκούραστο, και μάλιστα ειδικά φιλικό προς τα παιδιά. Μοναδική ίσως παραφωνία (τουλάχιστον προχτές) ήταν οι κύριοι και (φευ!) οι κυρίες που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα ανάμεσά μας (και κοντά στα παιδιά τους...) με πούρα και πουράκια στο χέρι ακόμα και στο brunch (άμα έχεις μεγαλώσει μες στα πούρα δύσκολα αλλάζεις...) - που θα πάει όμως, λίγοι μήνες έχουν μείνει...

Πρέπει να σας πω ότι οι ΑΜΜΩΝΙΤΕΣ έχουν και μία αρκετά πλούσια λίστα κρασιών από την Ελλάδα και όχι μόνο, σε αρκετά λογικές τιμές. Το σέρβις είναι επαγγελματικό και αποτελεσματικό, όπως αρμόζει σε ένα format Κυριακάτικου μπουφέ. Η τιμή του Κυριακάτικου brunch στους ΑΜΜΩΝΙΤΕΣ (χωρίς το κρασί) είναι €45 το άτομο. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η πτέρυγα ΓΑΙΑ διαθέτει για τους πελάτες του εστιατορίου υπόγειο πάρκινγκ χωρίς χρέωση.

Οι ΑΜΜΩΝΙΤΕΣ βρίσκονται στην Κηφισιά, Λεβίδου και Όθωνος 10 (όπου και η είσοδος). Το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι το 210-8015112. Ο μπουφές του brunch ανοίγει στη 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής και κλείνει γύρω στις 4.30. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα σερβίρεται και δείπνο (βάσει μενού που αλλάζει κάθε εβδομάδα), από δημιουργίες του νέου Γάλλου σεφ του εστιατορίου, Olivier Campanha.

Αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο που ακολουθεί, και το οποίο περιλαμβάνει το μενού του brunch, καθώς και αυτό του δείπνου του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε. Για το νέο μενού, μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να ζητήσετε να σας το στείλουν.


ammonites_menus.pdf
File Size: 457 kb
File Type: pdf
Download File

 

Βρέθηκα προχτές Παρασκευή στο (αγαπημένο μου) Λονδίνο για ένα ταξίδι-αστραπή (στην κυριολεξία: door-to-door το έκανα σε λιγότερο από 20 ώρες) για ένα επείγον εξω-οινικό meeting. Το ταξίδι αυτό, πέρα από εξουθενωτικό (ως αποτέλεσμα όλο το Σάββατο ήμουν σε κατάσταση ανάρρωσης), ήταν και άκρως διαφωτιστικό, καθώς για άλλη μία φορά είδα την οικονομική κρίση να δείχνει καθαρά (και απειλητικά) τα δόντια της. Είδα καταστήματα να χρεώνουν τις νάυλον σακούλες για τα ψώνια των πελατών, είδα δημόσιους χώρους να χρεώνουν τη χρήση της τουαλέτας, και γενικά πρόλαβα και είδα πράγματα που στα εντεκάμισυ χρόνια που έζησα στην Αγγλική πρωτεύουσα (τον παλιό καλό καιρό...) κανείς δεν τολμούσε να διανοηθεί...

Η συζήτησή μας όμως είναι περί κρασιού, οπότε ας μη πλατειάζω. Επειδή λοιπόν ενδέχεται κάποιοι από εσάς να ταξιδέψετε στο Λονδίνο στο εγγύς μέλλον, θέλω να σας πω να μη χάσετε την (χρυσή) ευκαιρία να αγοράσετε κρασί. Και δεν αναφέρομαι (μόνο) σε απλό καθημερινό κρασί που θα βρείτε σε αφθονία, μεγάλη ποικιλία και πολύ καλές τιμές. Αναφέρομαι σε εκλεκτά κρασιά, με ειδική μνεία στα Bordeaux (της πολυδιαφημισμένης χρονιάς) του 2005, οι τιμές των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πλέον μειωμένες ως και κατά 40%!

Διαβάζω πάντως γενικά ότι τα πράγματα στον οινικό κλάδο διεθνώς δεν πάνε καλά. Οι πωλήσεις πέφτουν συνέχεια, η κατανάλωση μειώνεται και σε ποσότητα και (κυρίως) σε αξία, ενώ μέχρι και οινοποιεία-μύθοι αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα - με αποκορύφωμα το πρωτοκλασσάτο Château Latour στο Bordeaux, που ακούγεται ότι σύντομα θα βγει στο σφυρί λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της ιδιοκτήτριάς του εταιρείας.

Με όλα αυτά στο μυαλό, φεύγοντας κατευθύνθηκα (μόλις που πρόλαβα) στο κατάστημα duty free του αεροδρομίου με όρεξη για αγορές. Μάταια... Τα ράφια ήταν γεμάτα από αδιάφορα κρασιά από ολόκληρο τον (παλαιό & νέο) κόσμο, σε "σκοτωμένες" τιμές και, σε πολλές περιπτώσεις σε προσφορές του στυλ "στις 3 φιάλες η μία δώρο". Έτσι έφυγα άπρακτος...

Το παράδειγμά μου δεν ακολούθησε όμως, σύμφωνα με το τελευταίο Decanter, ένας Κινέζος επιχειρηματίας (ο οποίος - όπως πάντα - θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του...) σε πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι. Ο εν λόγω κύριος λοιπόν, λίγο πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του, έκανε μία στάση στο duty free fine wine shop του αεροδρομίου Charles de Gaulle, όπου και έκανε αγορές αξίας €46,513! Έναντι των χρημάτων αυτών αγόρασε - μεταξύ άλλων - ένα Château Lafite του 1947, ένα Château Pétrus του 1986, καθώς και ένα Château Haut-Brion του 1958.

Αν κάποιος γνωρίζει πώς θα λέγαμε στα Κινέζικα "Καλόπιωτα Μεγάλε!", παρακαλείται να μου στείλει προσωπικό email άμεσα!...


 

Η Αγγλική τηλεόραση έχει πολύ trash. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Απ' την άλλη όμως, έχει και πολύ μεγάλο όγκο ποιοτικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων lifestyle - όπου ο όρος χρησιμοποιείται με τη σωστή του έννοια, δηλαδή τους διάφορους τρόπους ζωής, όχι όπως το εννοούμε στην Ελλάδα, δηλαδή που ψωνίζει η κάθε στάρλετ δ' κατηγορίας και σε ποια πάρτυ πηγαίνουν οι λεγόμενοι "επώνυμοι" της Αθηναϊκής κοινωνίας. Όσο δε για εκπομπές για τη γαστρονομία, το κρασί και την κουζίνα, εκεί οι Βρετανοί έχουν τα πρωτεία, και σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για εμένα το πρόγραμμα "The Great British Food Fight", παραγωγής του Channel 4. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα reality, το οποίο δείχνει (ή μάλλον προκαλεί) τη ρήξη ανάμεσα στο παρελθόν και το κατεστημένο της Αγγλικής γεύσης και εστίασης και το μέλλον της. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν λάβει μέρος διάσημοι Άγγλοι σεφ όπως ο Gordon Ramsay και ο Jamie Oliver, που επωμίζονται την αποστολή να εκμοντερνίσουν τις οπισθοδρομικές πτυχές της Αγγλικής κουζίνας.

Βρήκα ιδιαίτερα διασκεδαστική τη συμμετοχή του πολυβραβευμένου Άγγλου σεφ Heston Blumenthal στο πρόγραμμα. Ο Heston ανέλαβε να αναμορφώσει ένα εστιατόριο της αλυσίδας Little Chef, που αποτελεί θεσμό για την σύγχρονη Αγγλία - κάτι σαν το διώροφο κόκκινο λεωφορείο. Για όσους δεν ξέρουν (και βέβαια για όσους δεν έχουν υπάρξει πελάτες τους) τα Little Chef είναι εστιατόρια που βρίσκονται συνήθως στις μεγάλες εξόδους των αυτοκινητοδρόμων στην Αγγλία και εξυπηρετούν φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, πωλητές και πλασιέ που οργώνουν τη χώρα, κλπ, προσφέροντας φτηνό φαγητό όλη τη μέρα (φημίζονται δε για το πρωινό τους).

Για όσους από την άλλη δεν τον γνωρίζουν, ο Heston Blumenthal είναι ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Fat Duck", που βρίσκεται στο Bray, λίγο έξω από το Λονδίνο. Το Fat Duck είναι ένα από τα μόλις τρία εστιατόρια στην Αγγλία που έχουν 3 αστέρια Michelin, ενώ το 2005 ανακηρύχθηκε κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο!


Καταλαβαίνετε την χαώδη διαφορά που χωρίζει τους δύο κόσμους, και βέβαια την έκπληξη του Heston όταν συνειδητοποιεί ότι τα πάντα στο μενού προέρχονται από κάποιο (συνήθως κατεψυγμένο) σακουλάκι, και παρασκευάζονται στο φούρνο μικροκυμάτων!

Φωτογραφίες, παραλειπόμενα, ακόμα και συνταγές από το πρόγραμμα αυτό, μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα του Channel 4 για το The Great British Food Fight, κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.

Εν τω μεταξύ όμως, χάρη στο YouTube μπορείτε να δείτε το πραγματικά αστείο video που ακολουθεί παρακάτω, το οποίο δείχνει τον Heston να προσπαθήσει να εξηγήσει στο προσωπικό της κουζίνας του Little Chef ότι το ψάρι έχει κεφάλι και ουρά και δεν κυκλοφορεί μόνο σε προκατεψυγμένες κροκέτες. Επειδή όμως (προφανώς λόγω δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας) το σύστημα δεν με αφήνει να το κάνω embed ώστε να το δείτε από αυτήν τη σελίδα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το link που ακολουθεί, στο οποίο θα βρείτε και άλλα βιντεάκια από τις περιπέτειες του Heston αλλά και των άλλων μεγάλων Άγγλων σεφ στο ίδιο πρόγραμμα: http://www.youtube.com/watch?v=U2o-gSEpArE&feature=channel

 

Το οινικό 2009 "μου μπήκε" πολύ θετικά, και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί είστε κι εσείς ένα μεγάλο μέρος αυτής της θετικής ενέργειας που εισπράττω καθημερινά...

Κατ' αρχάς ο χρόνος ξεκίνησε με το ταξίδι στην Τοσκάνη, όπως γνωρίζετε. Τί καλύτερο ποδαρικό μπορεί να ζητήσει κανείς, από μία μοναδική δημοσιογραφική αποστολή σε μέρη άγνωστα και αναξιοποίητα για τον απλό οινοτουρίστα; Μάλιστα, η προοπτική της (τακτικής) επιστροφής στην Τοσκάνη και η πρόταση για τη συγγραφή ενός βιβλίου σχετικού με την περιοχή με γεμίζουν απίστευτο ενθουσιασμό για το (όχι τόσο μακρινό) μέλλον...

Έπειτα, το Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού βρίσκεται στην καλύτερή του φάση. Το 2008 έκλεισε με μία πραγματικά εξαιρετική τάξη, ενώ οι θέσεις για τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου για το 2009 έκλεισαν μέσα σε μόλις 4 ημέρες από την επίσημη ανακοίνωση των εγγραφών! Υπάρχουν μάλιστα και αρκετές προ-εγγραφές για τον επόμενο κύκλο, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο. Παρεμπιπτόντως ο κύκλος του Ιανουαρίου ξεκίνησε τη Δευτέρα που μας πέρασε, με μία τάξη 22 νέων "μαθητών" που ήρθαν γεμάτοι κέφι και ενθουσιασμό!

Πολύ ευοίωνες οι προοπτικές και γι αυτό το blog, τα TeLeGourmet Chronicles: Μόνο τον Ιανουάριο, οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 7.000 (7.362 για την ακρίβεια), και μάλιστα με εντυπωσιακή γεωγραφική διαφοροποίηση: Εκτός από την Αθήνα και πολλές πόλεις της Ελλάδας, αυτό το μήνα οι σελίδες αυτές διαβάστηκαν από αναγνώστες σε άλλες 18 χώρες του κόσμου! Ανάμεσα σε αυτές, εκτός από "αναμενόμενες" χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, τα TeLeGourmet Chronicles άγγιξαν αναγνώστες στην Φινλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ουρουγουάη, την Ινδία, την Κορέα και την Κίνα!

Τέλος, ανάμεσα στα πολλά ταξίδια που έχω προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες, το Μάρτιο θα έχω τη χαρά να (ξανα-)επισκεφτώ την Κύπρο, τα κρασιά και τον αμπελώνα της οποίας στηρίζω και αγαπώ! Ο λόγος; Έχω προσκληθεί να συμμετάσχω ως κριτής στον 4ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, που θα λάβει χώρα στην όμορφη Λεμεσό.

Όπως είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε, η ενασχόλησή μου με το κρασί με γεμίζει με απίστευτη ενέργεια και ευχαρίστηση, και ελπίζω ότι αυτό περνάει και στη γραπτή, αλλά και στην προφορική μου παρουσία στο χώρο.

Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου, που μοιράζεστε το πάθος μου για το κρασί μαζί μου!...


 

Μπήκαμε πλέον στο Φεβρουάριο και δεν πρέπει να παραλείψουμε να βάλουμε στην ατζέντα μας αυτού του μήνα τα Διονύσια 2009! Είναι η μεγαλύτερη γιορτή του κρασιού της χρονιάς, απευθύνεται σε όλο το κοινό, από αρχάριους οινόφιλους μέχρι ειδικούς, και ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Τα Διονύσια θα λάβουν χώρα - όπως κάθε φορά - στο Ζάππειο, το τριήμερο (Π/Σ/Κ) 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου. 160 εκθέτες (οινοποιεία, αντιπρόσωποι, κάβες, κλπ) θα είναι εκεί για να βοηθήσουν τους επισκέπτες να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους - πάνω από 1000 κρασιά, και όχι μόνο.

Οι ώρες λειτουργίας είναι 14.00-22.00 την Παρασκευή και 12.00-20.00 το Σαββατοκύριακο. Υπάρχει πάρκινγκ, γκαρνταρόμπα και παράλληλες εκδηλώσεις. Η τιμή εισόδου είναι €15 και περιλαμβάνει το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας της Έκθεσης. Για περισσότερες πληροφορίες, υπάρχει και ειδική ιστοσελίδα για τα Διονύσια στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.dionysia.gr.


 

Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2009, το Νοτιοαφρικάνικο κρασί γιορτάζει τα 350ά του γενέθλια. Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβα από τον Οργανισμό Προώθησης του Κρασιού της Νοτίου Αφρικής (WOSA), ήταν σαν σήμερα πριν από 350 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου του 1659, όταν ο Jan Van Riebeeck, που θεωρείται ο πατέρας του Νοτιοαφρικάνικου κρασιού έγραφε στο ημερολόγιό του: "Σήμερα, Δόξα τω Θεώ, πατήθηκε για πρώτη φορά κρασί από σταφύλια του Ακρωτηρίου".

Από τότε, και μέσα από χίλια βάσανα για τη χώρα (με πρώτο και κύριο το Apartheid και το εμπορικό εμπάργκο που επεβλήθη στη Νότια Αφρική από όλο τον κόσμο εξαιτία του) το Νοτιοαφρικάνικο κρασί έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη. Σήμερα τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής σαρώνουν τα βραβεία και τις διακρίσεις στους διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ τα απολαμβάνουν εκατομμύρια οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο - σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μάλιστα, το 2008 η Ν. Αφρική εξήγαγε περισσότερα από 407 εκατομμύρια λίτρα κρασιού, νούμερο αυξημένο κατά 32% από το προηγούμενο έτος.

Αν έχετε κάποιο Νοτιοαφρικάνικο (οινικό) διαμάντι στο σπίτι, σήμερα είναι ευκαιρία να το ανοίξετε και να το πιείτε στην υγειά των πρωτοπόρων του Νοτιοαφρικάνικου αμπελώνα. Αν όχι, μπορείτε πάντα να πεταχτείτε μέχρι την Κάβα ΚΥΛΙΞ στο Κολωνάκι, όπου θα βρείτε και τη εξαιρετική σειρά κρασιών Escapades, του ομώνυμου οινοποιείου στη Νότια Αφρική του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή, ή να κανονίσετε ένα βραδινό γεύμα στο Τηλέμαχος Barbeque Club στην Κάτω Κηφισιά, όπου θα απολαύσετε ορισμένες από τις ποιοτικότερες ετικέτες Νοτιοαφρικάνικου κρασιού που εισάγονται στην Ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με τις μοναδικές κρεατοφαγικές λιχουδιές του εστιατορίου.

Χρόνια Πολλά Νοτιοαφρικάνικο κρασί! Και εις ανώτερα!...