Τι κακό κι αυτό... Από τη μία είμαι (πάλι) σε δίαιτα και ο διαιτολόγος μου μου φωνάζει επειδή έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα τυριά, κι από την άλλη αναγκάζομαι (άτιμη ανάγκη...) να ασχολούμαι με... τυριά!

Η είδηση όμως έχει ενδιαφέρον. Και πρόκειται για το γεγονός ότι τα μεγάλα εστιατόρια πλέον στην Ευρώπη διαθέτουν - εκτός από μαιτρ και sommelier - και έναν ακόμη εξειδικευμένο επαγγελματία: τον Frommelier! Όπως καταλαβαίνετε (ο νέος όρος προκύπτει από το Γαλλικό "fromage") πρόκειται για τον άνθρωπο που είναι αρμόδιος για την επιλογή και την διαχείριση της γκάμας των τυριών του εστιατορίου, και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για να συμβουλεύει τους πελάτες στην επιλογή τυριού, ανάλογα με το υπόλοιπο γεύμα τους, το κρασί τους, τις προτιμήσεις τους, κλπ.

Respect λοιπόν (από όλους εμάς τους τυράδες) στο Λονδρέζικο εστιατόριο Le Bouchon Breton, χάρη στο οποίο η είδηση αυτή κάνει αυτή τη στιγμή το γύρο του κόσμου. Το Bouchon Breton προσέλαβε πρόσφατα τον (εικονιζόμενο) Jean Claude Ali Cherif, έναν άνθρωπο με μακρά και διεθνή εμπειρία στο τυρί, στο ρόλο του Frommelier. Το συγκεκριμένο εστιατόριο, το οποίο απολαμβάνει ιδιαίτερα καλής φήμης στο city για την φίνα Γαλλική κουζίνα του, διαθέτει μία φημισμένη λίστα 40 εκλεκτών τυριών στην κάρτα των επιδορπίων του, οπότε δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι χρειάζεται έναν επαγγελματία για να την διαχειρίζεται σωστά. Παρεμπιπτόντως στο Bouchon ένα πλατώ 5 διαφορετικών τυριών κοστίζει περίπου €10, ενώ η επιλογή 7 διαφορετικών τυριών από το τρόλεϊ κοστίζει περίπου €13.50.

Και στο φαγητό όμως το Le Bouchon Breton δεν πάει πίσω, αφού την κουζίνα του επιμελείται ένας από τους πρωτοπόρους της υψηλής Γαλλικής γαστρονομίας στην Αγγλία, ο Michel Roux Jr., που είναι και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου. Αντίστοιχα, υπεύθυνος για την εξαιρετική λίστα κρασιών με 700 ετικέτες από τη Γαλλία και όλο τον κόσμο είναι ο Executive Sommelier Francois Bertrand, ο οποίος διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία από το άλλο γαστρονομικό "μνημείο" του Roux στο Λονδίνο, το Le Gavroche.

Πίσω στα τυριά, όμως, γιατί δεν το έχω εξαντλήσει ακόμα το θέμα: ο Frommelier Jean Claude Ali Cherif ανακοίνωσε πρόγραμμα σεμιναρίων γευσιγνωσίας τυριών, τα οποία θα παρουσιάζει σε εβδομαδιαίες συναντήσεις που θα διαρκούν μία ώρα και θα λαμβάνουν χώρα στο Le Bouchon Breton. Αντικείμενο των σεμιναρίων είναι η γνωριμία (και δοκιμή) των τυριών από τις γνωστές (αλλά όχι μόνο) ονομασίες προέλευσης στη Γαλλία. Οι συναντήσεις ξεκινούν μέσα αυτό το μήνα και θα γίνονται την τελευταία Τρίτη κάθε μήνα, απογεύματα 6.00-7.00μμ. Το κόστος συμμετοχής κατ' άτομο είναι 50 λίρες Αγγλίας, δηλαδή κάτι λιγότερο από €60.

Αν βρεθείτε στο Λονδίνο και θέλετε να επισκεφτείτε το Le Bouchon Breton, είτε για masterclass τυριών, είτε για ένα πλήρες γεύμα, θα το βρείτε στη διεύθυνση 8 Horner Square, Old Spitalfields Market, London E1. Ηλεκτρονικά μπορείτε να το επισκεφθείτε μέσω της ιστοσελίδας του, που βρίσκεται στη διεύθυνση www.lebouchon.co.uk.


 

Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 9ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης και σας τα φέρνω ζεστά!...

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εκτός της Ελλάδας συμμετείχαν κι άλλες χώρες με επιτυχία: η Ισπανία με 8 μετάλλια σε 16 συμμετοχές, η Κύπρος με 21 μετάλλια σε 83 συμμετοχές, η Βραζιλία με 2 μετάλλια σε 21 συμμετοχές, η Σλοβακία με 5 μετάλλια σε 5 συμμετοχές, ενώ συμμετείχαν επίσης και η Ιταλία, η Γαλλία και η Ρουμανία.

Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος 671 συμμετοχές, από τις οποίες διακρίθηκαν με μετάλλιο οι 195. Σύμφωνα με τους διοργανωτές "Αξίζει να επισημανθεί ότι το 85% των κρασιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγκέντρωσαν την βαθμολογία για μετάλλιο αλλά αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισμού που ορίζει ότι μέχρι το 30% των συμμετεχόντων οίνων μπορούν να βραβευθούν. Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης."

Το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο στο φετινό διαγωνισμό έλαβε το Vinsanto 4ετούς παλαίωσης από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Για την πλήρη κατάταξη, κατεβάστε το αρχείο παρακάτω. Πληροφορίες και περισσότερα στοιχεία θα βρείτε και στην ιστοσελίδα των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wineroads.gr.


9th_thessaloniki_wine_contest_results.pdf
File Size: 342 kb
File Type: pdf
Download File

 

Ίσως θυμάστε ότι πριν λίγο καιρό βρέθηκα στη Βαρκελώνη, μία από τις πιο αγαπημένες μου πόλεις στον κόσμο. Ο λόγος αυτού του ταξιδιού-αστραπή ήταν εξω-οινικός (πώς λέμε "εξωσχολικός";), παρά λίγο όμως να είναι και αμιγώς εξω-οινικός και ο χαρακτήρας του ταξιδιού!... Βλέπετε κάτι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό, κάτι μία ξαφνική αδιαθεσία (μάλλον λόγω αϋπνίας και κούρασης) και προς στιγμήν φάνηκε ότι θα φύγω από τη Βαρκελώνη - αυτή τη Μέκκα της Μεσογειακής οινογαστρονομίας - ουσιαστικά νηστικός...

Ο καλός Θεός Διόνυσος όμως δεν με άφησε έτσι... Είχε προνοήσει και δίπλα στο κτίριο όπου έμενα (τι δίπλα δηλαδή, μεσοτοιχία με την είσοδο ήταν) υπήρχε ένα ωραιότατο εστιατόριο που σέρβιρε ντόπια κουζίνα, επ' ονόματι "La Clara".

Το La Clara, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι ένα καλό εστιατόριο με τίμια, ντόπια κουζίνα με μεγάλη ποικιλία, πολύ καλή λίστα εγχώριων κρασιών και αρκετά καλές τιμές. Επιπλέον, το περιβάλλον είναι όμορφο και το σέρβις έμπειρο και φιλικό. Τέλος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο - γύρω στα 500 μέτρα από την Fira Montjuïc, το μεγάλο συνεδριακό κέντρο της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης - δεν είναι "τουριστικό" από καμία άποψη.

Το γεύμα μου, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες παρακάτω (που δεν είναι και πολύ καθαρές λόγω φωτισμού και κάμερας κινητού) ήταν κατά βάση ψαροφαγικό. Ξεκίνησα με το αγαπημένο μου pamb ad tomaquet (απλός αλλά πεντανόστιμος μεζές με ψωμί, σκόρδο και ντομάτα στον οποίον έχω αναφερθεί ξανά στο παρελθόν), καθώς και με ανάμικτα ψητά λαχανικά. Τα τελευταία σερβίρονται με την εξαιρετική ντόπια σάλτσα "Romesco", που γίνεται με κόκκινη πιπεριά και ψητά αμύγδαλα (αν σας ενδιαφέρει, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και μία καλή συνταγή εδώ). Συνέχισα με μικρές τηγανητές κροκετούλες μπακαλιάρου, ενώ το κύριο πιάτο μου ήταν φρέσκες γαρίδες ψημένες με ελαιόλαδο, σκόρδο και πιπεριά τσίλι. Τα ορεκτικά συνοδεύτηκαν από την δροσερή cava του καταστήματος, ενώ το κύριο πιάτο από ένα πολύ κομψό ροζέ από το Penedès.


Αν βρεθείτε στη Βαρκελώνη (ειδικά αν επισκεφτείτε κάποια διεθνή έκθεση στη Fira), το La Clara είναι μία καλή και αξιόπιστη λύση για φαγητό, είτε μεσημέρι είτε βράδυ. Θα το βρείτε στη διεύθυνση Gran via de les corts Catalanes 442. Το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι το +34 93 289 34 60, ενώ το εστιατόριο διαθέτει και ιστοσελίδα (με δυνατότητα virtual visit παρακαλώ) στην διεύθυνση www.laclararestaurant.com.

Παρεμπιπτόντως γύρισα από τη Βαρκελώνη με μπόλικα ψώνια - το αγαπημένο μου τυρί Manchego, jamon, chorizo, και κάμποσες φιάλες κρασί. Έχω υποσχεθεί στους μαθητές μου ένα ειδικό tasting/masterclass με κρασιά από τις λιγότερο γνωστές (σε εμάς) οινοπαραγωγικές ζώνες της Ισπανίας, το οποίο πλέον δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα...