Και κάτι για τους οινόφιλους σινεφίλ: Σας άρεσε το "Sideways"; Σας ενθουσίασε το "A Good Year"; Άντε και το "Mondovino" (αν και αυτό ήταν ουσιαστικά ντοκυμαντέρ, οπότε δεν πολυμετράει...);

Τώρα που γυρίζει λοιπόν, άλλο ένα έργο με οινικό θέμα σύντομα θα έρθει στις οθόνες μας. Πρόκειται για το "The Vintner's Luck" (Η τύχη του Οινοποιού), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής.

Το έργο είναι Γαλλο-Νεο Ζηλανδέζικη παραγωγή, και τα γυρίσματα γίνονται στην Βουργουνδία, το Βέλγιο και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Επίκεντρό του είναι η ζωή ενός οινοποιού στη Γαλλική ύπαιθρο, ο οποίος αγωνίζεται να επιτύχει την τέλεια εσοδεία!

Το "The Vintner's Luck" βασίζεται σε μία διασκευή του μυθιστορήματος της Elizabeth Knox, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Niki Caro. Το καστ περιλαμβάνει τους Vera Farmiga, Gaspard Ulliel, Keisha Castle-Hughes και Maria Ruiz. Επίσημη ημερομηνία προβολής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, θα είναι όμως μέσα στο 2008.


 

Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας ήρθαν και φέτος. Το τριήμερο μεταξύ 31 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου η Νεμέα γιορτάζει και προσκαλεί όλους τους οινόφιλους κοντά της.

Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν δοκιμές, ελεύθερες επισκέψεις στα οινοποιεία της περιοχής, ομιλίες, παρουσιάσεις, ακόμα και επισκέψεις στους Αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε όλοι τη Νεμέα και να ζήσουμε τις μεγάλες μέρες της. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το φημισμένο Αγιωργίτικό της μας κρατά πολύ συχνά καλή παρέα σε τραπέζια, γλέντια, γιορτές, κλπ.

Μην το σκέφτεστε. Ακολουθώντας την Αττική Οδό, η Νεμέα απέχει κάτι παραπάνω από 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μία ωρίτσα και κάτι δηλαδή στα πλαίσια της επιτρεπόμενης ταχύτητας).

Για λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ένωση Οινοπαραγωγών και Αμπελουργών Νεμέας, στα τηλέφωνα 2746020570 & 6973777273. Για γενικότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή της Νεμέας και τα κρασιά της, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Nemea Wines (
http://www.nemeawines.gr/).

Ραντεβού λοιπόν στη Νεμέα!


 

Χτες το βράδυ η παρέα ήθελε να πάμε κάπου να φάμε κρέας, κάπου όμως διαφορετικά. Ήρεμα, όχι μακριά από την Αθήνα, και όχι απαραίτητα σε κάποια από τις κλασσικές χασαποταβέρνες (γιατί όχι, αναρωτήθηκα εγώ;...)

Το νέο "8theplate" στο Χαλάνδρι ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσαμε την συγκεκριμένη στιγμή. Ήσυχο, όμορφο περιβάλλον και πολύ καλό και ευγενικό σέρβις σε πολύ βολικό σημείο. Τα φαγητά του: Πλούσιες σαλάτες, κρεατικά σε μεγάλη ποικιλία και πολύ καλά ψημένα ανάλογα με τα γούστα του καθενός, και κάποια συνοδευτικά, πιάτα ημέρας και γλυκά. Η λίστα των κρασιών του μικρή αλλά αξιοπρεπέστατη, καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του μενού. Οι τιμές - σε φαγητό και κρασί - λογικές και τίμιες.

Α, και κάτι που ενδιαφέρει όσους δουλεύουν στις ουκ ολίγες εταιρείες της περιοχής: Το 8theplate προσφέρει έκπτωση 15% στα επαγγελματικά γεύματα. Εναλλακτικά, διαθέτει και μεσημεριανό μενού business, το οποίο είναι αρκετά πλήρες (σαλάτα, κυρίως πιάτο και γλυκό), στην ιδιαίτερα προσιτή τιμή των €14.

Το 8theplate θα το βρείτε στην διεύθυνση Εθνικής Αντιστάσεως 39 στο Χαλάνδρι (για όσους θυμούνται, στο σημείο αυτό στεγαζόταν παλαιότερα το Ζαχαροπλαστείο ΑΘΗΝΑΙΟΝ). Το τηλέφωνο είναι 210-6857181. Καλή όρεξη!


 

Λοιπόν, ένα πράγμα έχω να σας πω: Πετάξτε το Listerine και πιάστε το Αγιωργίτικο!

Αστειεύομαι, ωστόσο οφείλω να σας ενημερώσω για την τελευταία επιστημονική ανακάλυψη που μας έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Pavia στην Ιταλία.

Οι αγαπητοί μας ερευνητές λοιπόν ανακάλυψαν ότι το κρασί, είτε λευκό είτε κόκκινο, καταπολεμά την ανάπτυξη των στρεπτόκοκκων στο στόμα, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα όπως η οδοντική πλάκα, η τερηδόνα, ακόμα και κάποιες μορφές πονόλαιμου.

Ορίστε λοιπόν. Και ισχυρότατο αντιμικροβιακό το κρασί μας. Γι αυτό δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Μόνο μη σας δω να το παίρνετε στο μπάνιο να κάνετε γαργάρες, σύμφωνοι;

Για του λόγου το αληθές, η έπιστημονική αυτή ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου στο έγκριτο Journal of Agricultural and Food Chemistry


 

Ξέρω, αυτό που θα σας πω δεν έχει να κάνει με το κρασί ή τη γαστρονομία. Είναι όμως βασικός παράγοντας για την ποιότητα της ζωής μας και, εκτός των άλλων, κάπου πρέπει να ξεσπάσω...

Γύρισα από τις ωραιότερες διακοπές μου των τελευταίων ετών σε μία πύρινη κόλαση, που έφτασε μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι μου. Κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί: έχασαν σπίτια, περιουσίες... Όλοι όμως ανεξαιρέτως χάσαμε μία πολύτιμη, τελευταία, ανάσα πρασίνου...

Δυστυχώς αυτή την ασχήμια την έχω ξαναζήσει το '81, με την άλλη, ακόμα πιο μεγάλη φωτιά της Πεντέλης. Τότε μάλιστα η φωτιά είχε περάσει από το πατρικό μου σπίτι και είχε κάψει τεράστια δασική έκταση, που μόλις τώρα, 26 χρόνια μετά, αρχίζει να ξαναπρασινίζει...

Και θέλω μόνο να κάνω μία ερώτηση: ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ; ΓΙΑΤΙ;...


 

Για τους οινόφιλους που είναι και βιβλιοφάγοι, έχω μία όμορφη πρόταση. Το βιβλίο "Bel Vino" της Αυστραλιανής συγγραφέως Isabella Dusi, είναι ότι πρέπει γι αυτούς που ξεκουράζονται ακόμα και θέλουν να γεμίσουν όμορφα τις ώρες τους.

Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, και περιγράφει την ιστορία, αλλά και την καθημερινότητα της συγγραφέως και του συζύγου της, οι οποίοι άφησαν την σύγχρονη ζωή και την καριέρα τους σε κάποια μεγαλούπολη της Αυστραλίας και εγκαταστάθηκαν στην Τοσκάνη, και συγκεκριμένα στη γραφική μεσαιωνική πόλη Montalcino, πατρίδα του φημισμένου ερυθρού της κρασιού, Brunello.

Θα το βρείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon, στην άλλη άκρη αυτού εδώ του link. Αν πάλι δεν το βρείτε ή βιάζεστε, σας δανείζω το δικό μου!

Χμμμ... Να παρατήσει κανείς το άγχος και τον εκνευρισμό της Αθήνας για τις ομορφιές, τις νοστιμιές και τον ξένοιαστο τρόπο ζωής της Τοσκάνης; Λέτε; Μη μου βάζετε ιδέες!...


 

Α, και να μην ξεχάσω να σας το θυμίσω: ο "Οινοχόος" του Αυγούστου κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 4 του μηνός, με την Καθημερινή. Καλή ανάγνωση.

 

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι μιλάω πολύ για την Κεφαλονιά. Εμείς οι Κεφαλονίτες το έχουμε αυτό, αλλά όχι άδικα.

Πάρτε για παράδειγμα το μέρος που θα περάσω (και) φέτος τις διακοπές μου: Το Gentilini Retreat. Δεν θα σας πω πολλά. 75 στρέμματα κατάφυτα με ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια, 6 ξενώνες ξεχωριστά και ιδιαίτερα διακοσμημένοι, και μία τεράστια πισίνα κάπου πιο πέρα... Τί άλλο να σας πω; Το Gentilini Retreat, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι αδερφάκι με το άλλο Gentilini, το κορυφαίο οινοποιείο του νησιού. Έτσι, ξέρω ότι με περιμένουν όμορφες διακοπές χαλάρωσης και ησυχίας, με πλατσουρίσματα στις πανέμορφες θάλασσες της Κεφαλονιάς, και πολύ και καλό φαγητό και κρασί!

Αν σας άνοιξε η όρεξη, τσεκάρετε το site του Gentilini Retreat
(www.gentiliniretreat.gr) και επικοινωνήστε άμεσα!...


 

Αυτή είναι η ερώτηση στην τελευταία δημοσκόπηση του Βρετανικού περιοδικού κρασιού Decanter. Οι απαντήσεις από τις οποίες καλούμαστε να επιλέξουμε είναι οι εξής:

α) Όχι, κάνει μόνο για πάρτυ

β) Ναι, αλλά μόνο αν είναι από την Νότια Γαλλία (Provence)

γ) Ναι, οπότε σταματήστε να είστε τόσο σνομπ απέναντί του!

Δεν ξέρω αν κάποιοι από εσάς πρόλαβαν να ψηφίσουν. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τεύχος του Σεπτεμβρίου. Η δική μου ψήφος πάντως πάει δαγκωτή στο γ. Ειδικά για την Ελλάδα και την κουζίνα μας, υπάρχουν πλέον πάμπολλες εναλλακτικές στο πραγματικά ποιοτικό ροζέ κρασί, που μπορούμε να απολαύσουμε όλες τις ώρες και με οποιοδήποτε πιάτο, χωρίς υπερβολή. Αν μάλιστα θέλετε τη συμβουλή μου, δοκιμάστε ένα καλό ροζέ με Κινέζικο φαγητό, με αστακομακαρονάδα, ακόμα και με ένα καλοκαιρινό κοκκινιστό τουρλού στον κήπο. Μη διστάζετε άλλο, και, πάνω από όλα (όπως θα δείτε ότι θα βγάλει το δημοψήφισμα του Decanter) "σταματήστε να είστε τόσο σνομπ απέναντί του"!