Η Καλλίστη, το γνωστό εστιατόριο της Αθήνας που δίνει μεγάλη έμφαση στην σωστή αρμονία φαγητού και κρασιού, έχει μία πρωτότυπη, εναλλακτική προσέγγιση στα εορταστικά μενού των ημερών. Έτσι, αντί να εφαρμόζει το καθιερωμένο table d'hôte, εισάγει στον κλασσικό της κατάλογο κάποια εορταστικά πιάτα, τα οποία όμως, όπως και όλες τις άλλες επιλογές, ο πελάτης μπορεί να διαλέξει a la carte. Οι εορταστικές γεύσεις (και οι τιμές τους) είναι οι εξής:

Εορταστικά πιάτα παραμονής και ανήμερα Χριστουγέννων
Πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή με μοuς πέστροφας με τζίντζερ και κάπαρη €11,30
Πολύχρωμη σαλάτα με γαλοπούλα, τζίντζερ, σταφίδες, δυόσμο και γλυκόξινη σάλτσα €11,30
Αγριογούρουνο με κάστανα, κίτρινη κολοκύθα και ρύζι με ζαφορά €23,80
Κρέμα με μαύρο ρούμι, σταφίδες και σος σοκολάτας γάλακτος €8,50

Εορταστικά πιάτα παραμονής και ανήμερα Πρωτοχρονιάς
Ρολάκια γλώσσας γεμιστά με γαρίδες πάνω σε σπανάκι σοτέ και σάλτσα με αυγοτάραχο €12,30
Σαλάτα με παντζάρια, γλυκοπατάτα, σπαράγγια, καπνιστό χέλι και σάλτσα με ταχίνι, μέλι & lime €11,80
Ελάφι με δαμάσκηνα, πορτοκάλι και πουρέ πατάτας €24,80
Ζελέ σαμπάνιας με κόκκινα φρούτα του δάσους €8,90

Η Καλλίστη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη διεύθυνση Ασκληπιού 137. Τα τηλέφωνα για κρατήσεις και πληροφορίες είναι τα 210-6453179 και 210-6445476, ενώ η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι
www.kallisti-restaurant.gr.

Πολύ σημαντικό, καθότι μιλάμε για το Κέντρο, είναι το γεγονός ότι η Καλλίστη έχει ειδική συμφωνία με τον Σταθμό Parking που βρίσκεται επί της Ιπποκράτους 110, και έτσι παρέχει στους πελάτες της δωρεάν στάθμευση!


 

Το Chateau Angelus για μια μέρα κοντά μας...

Πάντως δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω και να μην συγχαρώ - για ακόμα μία φορά - την εταιρεία ΓΕΝΚΑ και τα καταστήματα Cellier για τις εξαιρετικές τους εκδηλώσεις. Η τελευταία ήταν πραγματικά εκπληκτική, αφού δεν έρχεται κάθε μέρα στην Ελλάδα ο ιδιοκτήτης ενός μεγάλου Chateau του Bordeaux να μιλήσει για την ιστορία του οινοποιείου του και να παρουσιάσει σε κάθετη δοκιμή εννέα κρασιά του!

Ο Hubert de Bouard de Laforest, ιδιοκτήτης του Chateau Angelus από το St. Emilion του Bordeaux είναι ένας συμπαθέστατος κύριος που έχει άμεση ανάμιξη στην παραγωγή των κρασιών του οινοποιείου του. Είναι ο ίδιος οινολόγος, και μάλιστα έχει μαθητεύσει κοντά στον "πατέρα" της σύγχρονης οινολογίας, τον Emile Peynaud. Το Chateau Angelus ανήκει στην οικογένειά του από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και, όπως γνωρίζετε, παράγει το ομώνυμο κρασί που ανήκει στην κατηγορία Premier Grand Cru Classe του St. Emilion. Πιο πρόσφατα όμως, το 1998, ο κύριος de Bouard αγόρασε ένα καινούριο κτήμα, αυτή τη φορά στο Pomerol, το οποίο παράγει την ετικέτα "La Fleur de Bouard".

Εμείς δοκιμάσαμε και τις δύο εξαιρετικές ετικέτες. Το θρυλικό Chateau Angelus βασίζεται στο χαρμάνι Cabernet Franc - Merlot, ενώ το La Fleur de Bouard είναι κατά κύριο λόγο Merlot (Pomerol γαρ...), με κάποια Cabernets απλά για να συμπληρώνουν το χαρμάνι.

Οι χρονιές που δοκιμάσαμε είναι 2003, 2004 και 2005 για το La Fleur de Bouard, και 2000, 2001, 2003, 2004, 2005 και 2006 για το Chateau Angelus. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι το Chateau Angelus είναι ένα κρασί που δικαιολογεί τη φήμη και την τιμή του. Ειδικά σε καλές χρονιές είναι πραγματικά μεγάλο και εντυπωσιακό. Όπως ίσως να θυμάστε, εγώ δηλώνω "κολλημένος με το 2003" σε ό,τι έχει να κάνει με Bordeaux, και η δοκιμή αυτή δικαίωσε για άλλη μια φορά την εμμονή μου.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις μου "το Chateau Angelus 2003 είναι τέλεια εξελιγμένο. Έχει όμορφα αρώματα κόκκινου φρούτου και γλυκών μπαχαρικών, καθώς και ιδανικά ισορροπημένη και δομημένη αλκοολικότητα (13.5%). Η οξύτητά του είναι σωστή και η επίγευσή του μακρά και ευχάριστη. Όσο εξελίσσεται, το κρασί αναδύει επιπλέον αρώματα μαύρων φρούτων και φρεσκοκομμένου καφέ." Το Chateau Angelus 2003 είναι χαρμάνι Cabernet Franc (58%) και Merlot (42%). Προ της εμφιάλωσης έχει παλαιώσει σε καινούρια δρύινα βαρέλια για 22 μήνες περίπου.

Το La Fleur de Bouard είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και μοντέρνο, για τα δεδομένα του Pomerol, κρασί. Παρουσιάζει εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής, αφού κάποιες χρονιές έχουν λιανική τιμή ακόμα και κάτω από τα €20! Από την συγκεκριμένη δοκιμή ξεχώρισα επίσης την ετικέτα του 2003 και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους αναζητούν ενδιαφέροντα και "ψαγμένα" Γαλλικά κρασιά σε συμφέρουσα τιμή.

Και οι δύο ετικέτες της δοκιμής διατίθενται από τα καταστήματα Cellier (Σύνταγμα, Κολωνάκι, Κηφισιά, Πειραιάς, Μύκονος). Για την ιστορία να αναφέρουμε, τέλος, ότι το Chateau Angelus έφερε για πρώτη φορά το Bordeaux στο ποτήρι του θρυλικού πράκτορα James Bond, ο οποίος στην τελευταία (ή, πιο σωστά, στην πρώτη) ταινία του, "Casino Royale" απόλαυσε ένα Chateau Angelus '82 στο τραίνο για το Montenegro...


 

Άρχισαν να ανακοινώνονται τα μενού των Πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν, και έχω σκοπό να σας ενημερώνω για κάποια από αυτά που θεωρώ ενδιαφέροντα, σωστά τιμολογημένα, και βεβαίως σε μέρη όπου το φαγητό, το κρασί και η εξυπηρέτηση είναι εγγυημένα.

Ξεκινάμε σήμερα από την Enoteca του Κώστα Τουλουμτζή στο Χαλάνδρι (Λεωφ. Πεντέλης 113, τηλ. 210-6890238). Το μενού που μας προτείνει είναι το εξής:

ΜΕΝΟΥ

Χτένια  σε πουρέ  σελινόριζας  με  σάλτσα  μαστίχας
*
Ριζότο  θαλασσινών
*
Σούπα  πατάτας  με  μπέϊκον
*
Φιλέτο  μόσχου  με  μαρμελάδα  κρεμμυδιών  και πατάτες  γλασσέ  σε  σάλτσα  Αγιωργίτικου
ή 
Πάπια  σε  μουσελίνα  πολέντας  και  σάλτσα  Μαυροδάφνης
*
Σουφλέ  σοκολάτας  με  παγωτό  βανίλια

Αφρώδης οίνος καλωσορίσματος: Villa Amalia Τσέλεπου
Σαμπάνια στην αλλαγή του χρόνου: Laurent Perrier Brut

Τιμή: 70,00/άτομο  

Και μη μου πείτε ότι σας προβληματίζει το αν θα βρείτε κάποιο καλό κρασί για να συνοδεύσετε ένα τόσο ωραίο γεύμα... Με σομελιέ τον Κώστα Τουλουμτζή, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (ASI), υπάρχει περίπτωση να κακοπέσετε;...


 

Άλλη μία σημαντική πρόσκληση για την ατζέντα σας: την άλλη Τετάρτη, 19 του μηνός, στις 8 το βράδυ, ο καλός φίλος και εξαιρετικός οινογράφος Νίκος Μάνεσης θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη στη Θεσσαλονίκη (Νίκης 73 & Γούναρη 1), όπου θα υπογράψει αντίγραφα του Wine Report 2008, στο οποίο, όπως κάθε χρόνο, επιμελήθηκε το κομμάτι για την Ελλάδα. Θα ακολουθήσει ομιλία του για την αναβίωση της ποικιλίας του Ξινόμαυρου.

Ίσως θα ξέρετε ότι ο Νίκος Μάνεσης μένει μόνιμα στο εξωτερικό και οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι περιορισμένες. Αν λοιπόν είστε εκείνη την ημέρα στη Θεσσαλονίκη μην χάσετε την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση. Κι αν δεν είστε, έχετε όλο το χρόνο να το κανονίσετε. Χωρίς αμφιβολία αξίζει τον κόπο!...

 

Λοιπόν μια και μιλάμε αρκετά περί Σαμπάνιας τελευταία (είναι και επίκαιρο και εορταστικό το θέμα άλλωστε), σας έχω και κάποια ιδιαίτερα συναρπαστικά νέα από το χώρο.

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα, αλλά η εισαγωγική εταιρεία ΑΙΟΛΟΣ ξεκινάει μία νέα συνεργασία από τις αρχές του 2008. Πρόκειται για την εισαγωγή και διακίνηση στην Ελλάδα των προϊόντων του οίκου Louis Roederer, που παράγει την ομώνυμη ετικέτα Σαμπάνιας, καθώς και την Cristal, την Σαμπάνια των σταρ και του διεθνούς τζετ-σετ.

Είχα τη χαρά να δοκιμάσω και τις δύο ετικέτες στην εκδήλωση "Αφρός & Φυσαλλίδες" που έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η Cristal Brut Vintage 2000 είναι μία ώριμη και εξελιγμένη Σαμπάνια που είναι εξίσου απολαυστική μόνη της ή συνοδεύοντας οποιοδήποτε φίνο πιάτο ενός καλού γεύματος. Είναι χαρμάνι Pinot Noir (55%) και Chardonnay (45%) και αυτό εξηγεί τα όμορφα αλλά διακριτικά αρώματά της, τη φινέτσα της αλλά ταυτόχρονα και το νεύρο που την χαρακτηρίζει. Χαρακτηρίζεται, όπως πάντα, από το διάφανο μπουκάλι της, όπως κατά παράδοση φτιαχνόταν πριν από κάποιους αιώνες αποκλειστικά για τον Τσάρο της Ρωσίας (με την διαφορά ότι τότε η φιάλη ήταν κρυστάλλινη, εξ'ου και το όνομά της). Η τιμή της δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, φαντάζομαι όμως ότι θα κυμαίνεται στα μεσαία τριψήφια επίπεδα...

Η έτερη ετικέτα, η Louis Roederer Brut Premier, είναι μία πραγματικά απολαυστική Σαμπάνια. Φρέσκια και δροσιστικά ξηρή, αλλά με τη σοβαρότητα και το χαρακτήρα που δίνει η προσεκτική οινοποίηση ερυθρών (κατά τα 2/3) ποικιλιών και η ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι για κάποια από τα κρασιά που χρησιμοποιούνται στο χαρμάνι, η Brut Premier είναι μία πρωτότυπη και εξαιρετική πρόταση ανάμεσα στις καλές Σαμπάνιες της αγοράς. Η τιμή της επίσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά σίγουρα θα είναι αισθητά πιο προσιτή από την "γαλαζοαίματη" αδερφούλα της.

Και τις δύο εκλεκτές ετικέτες θα τις βρίσκουμε, από το Νέο Έτος, σε πολύ επιλεγμένα σημεία.


 

Το χτεσινό μου άρθρο στο In2Life είναι μία συνοπτική - αλλά αρκετά ολοκληρωμένη - ματιά στα κρασιά της Νοτίου Αφρικής. Πιθανώς θα έχετε καταλάβει ότι τα κρασιά του Νοτιοαφρικάνικου αμπελώνα τα έχω σε μεγάλη εκτίμηση και ειδικά αυτή την εποχή τα τιμώ πολύ τακτικά.

Άν θέλετε μπορείτε να το διαβάσετε ακολουθώντας αυτό εδώ το link.


 

Για να μη μιλάμε μόνο για κρασί όμως, ακούστε τι έκανε ένας πάμπλουτος Αμερικανός συλλέκτης (που, ως συνήθως, θέλει να παραμείνει ανώνυμος): Σε πρόσφατη δημοπρασία του Οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη, που έβγαλε στο σφυρί ορισμένα από τα σπανιότερα ουίσκυ, κονιάκ και αποστάγματα του κόσμου, ο φίλος μας κατάφερε να περάσει στην ιστορία. Πώς; Αγοράζοντας μία σπανιότατη φιάλη του γνωστού Malt Whisky "The Macallan", αυτή του 1926, έναντι του διόλου ευτελούς αντιτίμου των €37,500!

Το συγκεκριμένο ουίσκι "γεννήθηκε" την χρονιά που για πρώτη φορά ένας άνθρωπος κατάφερε να διασχίσει τη Μάγχη κολυμπώντας, ενώ τον ίδιο χρόνο έγινε το πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης - όλα αυτά στην εποχή του Charleston και των ταινιών του Ροδόλφο Βαλεντίνο!... Το Macallan του 1926 έχει αλκοολικό τίτλο 42.6% και εμφιαλώθηκε το 1986 σε ηλικία 60 ετών.

Όπως και με όλα τα καλά malt whiskies, αν πέσει στα χέρια σας ένα Macallan (είτε του 1926, είτε κάποιας άλλης χρονιάς, είτε και ένα μη χρονολογημένο), μη παραλείψετε να το απολαύσετε αφού του προσθέσετε λίγο δροσερό μεταλλικό νερό (όχι παραπάνω από το 1/3 του όγκου του), το οποίο θα το βοηθήσει να απελευθερώσει τα συμπυκνωμένα αρώματά του πιο έυκολα...


 

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο λοιπόν, είχα το προνόμιο να γευματίσω στο παλαιότερο και πιο φημισμένο Members' Club, το Athenaeum. Το Club βρίσκεται στην καρδιά του Pall Mall, στο ιστορικό κέντρο του Λονδίνου, και η είσοδος επιτρέπεται μόνο στα προσεκτικά επιλεγμένα μέλη του και στους προσκεκλημένους τους.

Για να γίνει μέλος κανείς στο Athenaeum τα κριτήρια είναι πολλά και αυστηρά: Εκτός του υψηλότατου αντιτίμου της εγγραφής και της συνδρομής, το υποψήφιο μέλος πρέπει να προταθεί από υφιστάμενα μέλη, τα οποία θα διαβεβαιώσουν την επιτροπή εγκρίσεως νέων μελών ότι πρόκειται για άνθρωπο του πνεύματος. Αυτό το τελευταίο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν τα μέλη του Athenaeum, πράγμα το οποίο υποδηλώνεται από το όνομά του, από το χρυσό άγαλμα της Παλλάδος Αθηνάς στην είσοδό του, αλλά και από την ιστορική λίστα των μελών του που περιλαμβάνει διάσημους συγγραφείς (Tennyson, Kipling, Stevenson), φιλοσόφους (John Stewart Mill), πολιτικούς (George Canning, Λόρδος Russell, Δούκας του Wellington), αλλά και επιστήμονες (Charles Darwin, Michael Farraday).

Μπαίνοντας στην μεγαλοπρεπή είσοδο του Athenaeum, απενεργοποίησα το κινητό μου και το άφησα στην γκαρνταρόμπα με το παλτό μου, καθώς η παρουσία του και μόνο θεωρείται έλλειψη σεβασμού (αν μάλιστα χτυπήσει, ο Θεός να βάλει το χέρι του...). Εννοείται ότι η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους φορούν κουστούμι και γραβάτα, ενώ οι κυρίες (που μόλις πριν πέντε χρόνια τους επετράπη να περάσουν τις πύλες του Club) πρέπει να είναι επίσημα και ευπρεπώς ενδεδυμένες.

Περνώντας στη σάλα του εστιατορίου, καθίσαμε στο τραπέζι που είχε κλείσει ο οικοδεσπότης μας. Το service ήταν άψογο από την αρχή ως το τέλος: οι σερβιτόροι ήταν ευγενικοί και εξυπηρετικοί στο έπακρον, πάντα όμως με τη δέουσα διακριτικότητα. Το μενού αρκετά πλούσιο και με πολλές επιλογές σε κρέας, ψάρι, θαλασσινά και κυνήγι. Η λίστα των κρασιών μεγάλη και αξιοθαύμαστη, και σε ιδιαίτερα καλές τιμές, καθώς, όπως μου εξήγησαν, το Club εισάγει τα κρασιά του απευθείας. Οι επιλογές μου (ο οικοδεσπότης μου έκανε την τιμή να μου ζητήσει να επιλέξω εγώ τα κρασιά) ήταν εύστοχες αλλά μετρημένες. Για τα πρώτα πιάτα - καθώς οι επιλογές όλων ήταν είτε θαλασσινά είτε λαχανικά) διάλεξα ένα εξαιρετικό Chablis Grand Cru του 2005, φρέσκο και δροσερό με απαράμιλλη οξύτητα, ενώ για τα κύρια πιάτα που βασίζονταν στο κόκκινο κρέας, διάλεξα μία σπάνια ετικέτα Vino Nobile di Montepulciano του 2003, που ήταν μία ιδιαίτερα ζεστή χρονιά στην Τοσκάνη. Όλοι το ευχαριστήθηκαν, ενώ ο συνδυασμός με το τρυφερότατο φιλέτο με άγρια μανιτάρια που είχα παραγγείλει ήταν απλά τέλειος.

Μετά το επιδόρπιο, κατευθυνθήκαμε στην βιβλιοθήκη (Drawing Room) του 1ου ορόφου. Εκεί, λες και βρισκόμασταν σε σκηνή βγαλμένη από το Yes Prime Minister (περίμενα ότι κάπου θα έπαιρνε το μάτι μου τον Sir Humphrey...) κάποιοι πήραν το καφέ τους, ενώ οι υπόλοιποι απολαύσαμε ένα Vintage Port.

Φεύγοντας από το Athenaeum περπατήσαμε μέχρι το φίνο και ιστορικό κατάστημα Fortnum & Mason's στο Piccadilly, για να αγοράσουμε τις διάσημες σοκολάτες και τα γλυκά του, αλλά και να χαζέψουμε στην εξαιρετική κάβα στο υπόγειό του. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε μία αξέχαστη εμπειρία από ό,τι πιο εκλεκτό και exclusive μπορεί να ζήσει κανείς στο Λονδίνο, κάπως έτσι, μέσα σε λίγες μεσημεριανές ώρες...


 

Παρεμπιπτόντως, κάποιοι από σας επικοινώνησαν μαζί μου για να με ρωτήσουν αν άνοιξε το MeatMe των Βορείων Προαστείων (Χ.Τρικούπη 92, Νέα Ερυθραία - τηλ. 210-6232358) και αν πήγα να το δοκιμάσω. Η απάντηση είναι θετική - για να ακριβολογούμε, καταφατική - και στις δύο ερωτήσεις: Ναι, άνοιξε και ναι, πήγα να το δοκιμάσω. Αυτά.


 

Λοιπόν, την Κυριακή θα σας διηγηθώ την φοβερή γαστρονομική μου εμπειρία στο Athenaeum, το πιο παλιό Club για Μέλη, στο Λονδίνο.

Αύριο πάντως, το πρόγραμμά μου είναι φουλ. Θα πιω τον πρωινό μου καφέ διαβάζοντας τον εορταστικό ΟΙΝΟΧΟΟ, που κυκλοφορεί αύριο με την Καθημερινή. Στη συνέχεια, από το μεσημέρι και μετά, θα βρίσκομαι στο King George, απολαμβάνοντας "Αφρό και Φυσαλλίδες" από την Γαλλία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ελπίζω ότι θα σας δω όλους εκεί.