Έχετε παρατηρήσει τη ραγδαία εξάπλωση των Free Press εφημερίδων και περιοδικών; Στην αρχή ξεκίνησαν δειλά-δειλά κάποιες πρώτες εφημερίδες ποικίλης ύλης, τώρα πλέον όμως έχουν κυκλοφορήσει και πολλά εξειδικευμένα free press έντυπα: για ακίνητα, για εργασία & καριέρα, για αθλητικά, για τεχνολογία, κλπ κλπ.

Σκεφτόμουν λοιπόν κάποια στιγμή αν και πότε θα κυκλοφορήσει και κάποιο ανάλογο έντυπο για θέματα γαστρονομίας και κουζίνας. Και να που όντως υπάρχει! Είναι το I Cook Greek, το οποίο ανακάλυψα συμπτωματικά πριν από 3-4 μήνες, έξω από το Cook Shop της περιοχής μου.

Το I Cook Greek είναι ένα πολύ καλοστημένο έντυπο, αφιερωμένο στην κουζίνα, τη μαγειρική και τη γεύση. Με πολύ καθαρό, όμορφο και μοντέρνο look&feel, περιέχει πολύ ενδιαφέροντα θέματα γύρω από κάθε πτυχή του φαγητού, συμβουλές αγοράς και μαγειρικής, καθώς και πολύ πρωτότυπες συνταγές από γνωστούς σεφ. Καταπιάνεται με θέματα γαστρονομίας από όλη την Ελλάδα (σ'αυτόν τον τομέα Ελλάδα δεν είναι επ'ουδενί μόνο η Αθήνα...), ενώ η χρήση της φωτογραφίας είναι τόσο μελετημένη και αποτελεσματική, που το περιοδικό σου ανοίγει την όρεξη φυλλομετρώντας το και μόνο!

Επίσης πρέπει να σας ότι, καθώς υπεύθυνη για τη στήλη του κρασιού και του οινοπνεύματος είναι η Νικολέτα η Μακρυωνίτου, φίλη και συνάδελφος από τον ΟΙΝΟΧΟΟ (Χρόνια Πολλά κιόλας Νικολέτα μου για την γιορτή σου σήμερα), οι οινόφιλοι αναγνώστες του I Cook Greek είναι σε καλά χέρια!...

Το I Cook Greek θα το βρείτε σε ειδικές προθήκες σε ολόκληρο το δίκτυο των καταστημάτων Cook Shop και AB City ανά την Ελλάδα, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας, της Γλυφάδας και του Πειραιά, καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, εστιατόρια και παντοπωλεία της Αθήνας. Θα το βρείτε επίσης και στο Internet, στη διεύθυνση
www.icookgreek.com.


 

Ήρθε η ώρα να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι οινόφιλοι ανάμεσά μας έχουν σημειώσει στην ατζέντα τους την τελευταία σημαντική οινική εκδήλωση πριν το τέλος του χρόνου.

Πάρτε μολύβι και χαρτί λοιπόν (εκτός αν είστε πιο "tech-savvy" όπως λένε στο χωριό μου, οπότε μπορείτε να το σημειώσετε σε οτιδήποτε από PDA, Blackberry, iPhone ή electronic calendar σας βρίσκεται πρόχειρο): Αυτό το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο King George Palace στο Σύνταγμα η εκδήλωση "Αφρός & Φυσαλλίδες", που είναι αφιερωμένη στη Σαμπάνια και τα αφρώδη κρασιά από όλο τον κόσμο. Όσοι επισκεφτείτε την εκδήλωση θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε γνωστές και λιγότερο γνωστές Σαμπάνιες (Moet & Chandon, Laurent Perrier, Mumm, Piper Heidsieck, Gosset, Henriot, Nicolas Feuillate, Louis Roederer είναι μόνο μερικές), καθώς και εκλεκτές ετικέτες Cava από την Ισπανία, Prosecco, Asti Spumante και Bracchetto από την Ιταλία, αλλά και κομψότατους αφρώδεις οίνους από ολόκληρη την Ελλάδα. Οι γιορτές πλησιάζουν, οπότε, όχι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε ένα απολαυστικότατο Σάββατο πίνοντας ότι καλύτερο έχει "μπουρμπουλήθρες" και κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά, αλλά θα σχεδιάσετε το εορταστικό σας τραπέζι ξέροντας τι ακριβώς να προμηθευτείτε για να συνοδέυσετε τα νοστιμότατα γλυκά και αλμυρά εδέσματά του.

Η εκδήλωση ξεκινάει στη μία το μεσημέρι και τελειώνει στις οκτώ το βράδυ. Η είσοδος κοστίζει €15 κατ'άτομο. Ωστόσο, οι 2 πρώτοι τυχεροί που θα μου στείλουν email θα κερδίσουν τις δύο διπλές προσκλήσεις που έχω αλλά δεν χρειάζομαι για να μπω.

Ο λόγος για τον οποίον δεν χρειάζομαι πρόσκληση για να μπω στην εκδήλωση είναι επειδή θα είμαι εκεί από νωρίς σε υπηρεσιακό ρόλο: όσοι λοιπόν έρθετε, ελάτε να με βρείτε στο stand της Moet & Chandon για να δοκιμάσουμε μαζί τα εξαιρετικά δείγματα του μεγάλου αυτού οίκου που διατίθενται στην αγορά, αλλά και να συζητήσουμε τα αρώματά τους, την ιστορία τους, καθώς και τους πιο πρωτότυπους γευστικούς τους συνδυασμούς.

Τέλος, αν θέλετε - είτε έρθετε στην εκδήλωση είτε όχι - να φρεσκάρετε λίγο τις γνώσεις σας σχετικά με τη Σαμπάνια, ενδεχομένως να σας βοηθήσει αν κάνετε κλικ σε αυτό εδώ το link.


 

Χτες Κυριακή, επισκεφθήκαμε, μαζί με το γκρουπ που παρακολουθεί το σεμινάριο οινογνωσίας που παρουσιάζω, δύο οινοποιεία της Βόρειας Αττικής: Το Κτήμα Χαρλαύτη στη Σταμάτα και το Κτήμα Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και γλυκιά, παρά τη χειμωνιάτικη ψυχρούλα, και το διασκεδάσαμε όλοι πραγματικά.

Επειδή είναι, στην κυριολεξία, "μέσα στα πόδια μας", πολλοί οινόφιλοι συχνά ξεχνάμε ότι μπορούμε να επισκεφθούμε ένα οινοποιείο όπου θα δούμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, θα μιλήσουμε με τους συντελεστές του, αλλά και θα δοκιμάσουμε και θα αγοράσουμε κρασιά σε πολύ συμφέρουσες τιμές, και όλα αυτά με μία ευχάριστη και σύντομη εκδρομή, λίγο πιο πέρα από το σπίτι μας.

Εμείς χτες για παράδειγμα, στο Κτήμα Χαρλαύτη περιηγηθήκαμε το οινοποιείο από τα αμπέλια μέχρι τις δεξαμενές και τις κάβες παλαίωσης, με ξεναγό τον ίδιο τον κ. Διογένη Χαρλαύτη, τον ιδιοκτήτη. Στο τέλος δοκιμάσαμε όλη τη γκάμα των κρασιών του και προμηθευτήκαμε, σε τιμές κόστους, αυτά που θέλαμε να πάρουμε πίσω ως σουβενίρ. Στο δε Κτήμα Οινότρια Γη, κάναμε βόλτα τόσο στους εξωτερικούς χώρους όσο και στους εσωτερικούς, είδαμε το Μουσείο των Αποσταγμάτων, την Κάβα Παλαίωσης του απίστευτου βοτανικού ξυδιού που παράγει το Οινοποιείο, τα κελλιά παλαίωσης βαρελιών και φιαλών, και πολλά άλλα. Στο τέλος δοκιμάσαμε και πράγματα που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, όπως ο Λευκός Αμέθυστος 2007, αλλά και το απίστευτο καινούριο ερυθρό κρασί Οινότρια Γη Syrah-Αγιωργίτικο 2005 που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών φέτος τις Γιορτές και, πιστέψτε με, θα σκίσει.

Ένα Σαββατοκύριακο που ο καιρός αλλά και το πρόγραμμά σας θα το επιτρέπει, δοκιμάστε μία τέτοια εκδρομή. Ακόμα κι εγώ, που όλα αυτά που κάναμε χτες τα έχω κάνει τόσες φορές, πέρασα απίστευτα και γύρισα στο σπίτι το απογευματάκι με την γλυκιά κούραση που σου χαρίζει μία γεμάτη και διασκεδαστική μέρα.

Τα στοιχεία των οινοποιείων, συμπεριλαμβανομένου και του Κτήματος Σεμέλη στη Σταμάτα που δεν είδαμε χτες αλλά αξίζει επίσης να επισκεφτείτε, είναι παρακάτω. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε να κάνετε ένα τηλέφωνο για να σας δώσουν οδηγίες, να ενημερωθείτε για τις ώρες επισκέψεων, αλλά και για να βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει κάποιος για να σας υποδεχτεί και να σας ξεναγήσει.

Κτήμα Χαρλαύτη
Λεωφόρος Σταμάτας 5-11,
145 75 Σταμάτα Αττικής
Τ: 210 621 9374
www.harlaftis.gr
 
Κτήμα Σεμέλη - Κοκοτού
Σέμελης 1
145 75 Σταμάτα Αττικής
Τ: 210 6218119

www.semeliwines.gr

Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη
2ο χλμ. Καπανδριτίου - Καλάμου
19014 Καπανδρίτι Αττικής
Τ: 22950 52213-4
www.domaine-lazaridi.gr