Η Αγγλική τηλεόραση έχει πολύ trash. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Απ' την άλλη όμως, έχει και πολύ μεγάλο όγκο ποιοτικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων lifestyle - όπου ο όρος χρησιμοποιείται με τη σωστή του έννοια, δηλαδή τους διάφορους τρόπους ζωής, όχι όπως το εννοούμε στην Ελλάδα, δηλαδή που ψωνίζει η κάθε στάρλετ δ' κατηγορίας και σε ποια πάρτυ πηγαίνουν οι λεγόμενοι "επώνυμοι" της Αθηναϊκής κοινωνίας. Όσο δε για εκπομπές για τη γαστρονομία, το κρασί και την κουζίνα, εκεί οι Βρετανοί έχουν τα πρωτεία, και σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για εμένα το πρόγραμμα "The Great British Food Fight", παραγωγής του Channel 4. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα reality, το οποίο δείχνει (ή μάλλον προκαλεί) τη ρήξη ανάμεσα στο παρελθόν και το κατεστημένο της Αγγλικής γεύσης και εστίασης και το μέλλον της. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν λάβει μέρος διάσημοι Άγγλοι σεφ όπως ο Gordon Ramsay και ο Jamie Oliver, που επωμίζονται την αποστολή να εκμοντερνίσουν τις οπισθοδρομικές πτυχές της Αγγλικής κουζίνας.

Βρήκα ιδιαίτερα διασκεδαστική τη συμμετοχή του πολυβραβευμένου Άγγλου σεφ Heston Blumenthal στο πρόγραμμα. Ο Heston ανέλαβε να αναμορφώσει ένα εστιατόριο της αλυσίδας Little Chef, που αποτελεί θεσμό για την σύγχρονη Αγγλία - κάτι σαν το διώροφο κόκκινο λεωφορείο. Για όσους δεν ξέρουν (και βέβαια για όσους δεν έχουν υπάρξει πελάτες τους) τα Little Chef είναι εστιατόρια που βρίσκονται συνήθως στις μεγάλες εξόδους των αυτοκινητοδρόμων στην Αγγλία και εξυπηρετούν φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, πωλητές και πλασιέ που οργώνουν τη χώρα, κλπ, προσφέροντας φτηνό φαγητό όλη τη μέρα (φημίζονται δε για το πρωινό τους).

Για όσους από την άλλη δεν τον γνωρίζουν, ο Heston Blumenthal είναι ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Fat Duck", που βρίσκεται στο Bray, λίγο έξω από το Λονδίνο. Το Fat Duck είναι ένα από τα μόλις τρία εστιατόρια στην Αγγλία που έχουν 3 αστέρια Michelin, ενώ το 2005 ανακηρύχθηκε κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο!


Καταλαβαίνετε την χαώδη διαφορά που χωρίζει τους δύο κόσμους, και βέβαια την έκπληξη του Heston όταν συνειδητοποιεί ότι τα πάντα στο μενού προέρχονται από κάποιο (συνήθως κατεψυγμένο) σακουλάκι, και παρασκευάζονται στο φούρνο μικροκυμάτων!

Φωτογραφίες, παραλειπόμενα, ακόμα και συνταγές από το πρόγραμμα αυτό, μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα του Channel 4 για το The Great British Food Fight, κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.

Εν τω μεταξύ όμως, χάρη στο YouTube μπορείτε να δείτε το πραγματικά αστείο video που ακολουθεί παρακάτω, το οποίο δείχνει τον Heston να προσπαθήσει να εξηγήσει στο προσωπικό της κουζίνας του Little Chef ότι το ψάρι έχει κεφάλι και ουρά και δεν κυκλοφορεί μόνο σε προκατεψυγμένες κροκέτες. Επειδή όμως (προφανώς λόγω δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας) το σύστημα δεν με αφήνει να το κάνω embed ώστε να το δείτε από αυτήν τη σελίδα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το link που ακολουθεί, στο οποίο θα βρείτε και άλλα βιντεάκια από τις περιπέτειες του Heston αλλά και των άλλων μεγάλων Άγγλων σεφ στο ίδιο πρόγραμμα: http://www.youtube.com/watch?v=U2o-gSEpArE&feature=channel
Leave a Reply.