Το BYOB (Bring Your Own Bottle)  είναι μία συνήθης πρακτική των εστιατορίων στο εξωτερικό, που δίνει την δυνατότητα στους πελάτες να φέρνουν μαζί τους το δικό τους κρασί όταν πηγαίνουν εκεί να γευματίσουν. Έτσι, κάποιος που θέλει να πιει ένα σπέσιαλ κρασί, είτε δεν βρίσκει στα εστιατόρια τα κρασιά που προτιμάει, ή έχει οποιοδήποτε άλλο λόγο να μην θέλει να αγοράσει το κρασί του από την λίστα του εστιατορίου, πηγαίνει σε μέρη που επιτρέπουν το ΒΥΟΒ με το δικό του ή τα δικά του μπουκάλια. Συνηθίζεται μάλιστα τα εστιατόρια αυτά να προσθέτουν μία συμβολική χρέωση στο λογαριασμό, το λεγόμενο Corkage Fee, έναντι συμμετοχής του πελάτη στα έξοδα που θα κάνει το εστιατόριο για το σερβίρισμα ενός κρασιού που δεν είναι δικό του.

Στην Ελλάδα αυτή την περίοδο υπάρχει μία μεγάλη και πονεμένη συζήτηση για τις τιμές και τις χρεώσεις του κρασιού στα εστιατόρια. Δεν θα επεκταθώ στο θέμα σ’αυτή τη φάση - παρότι αρκετά και καλά εστιατόρια κάνουν συνειδητή στροφή στην τίμια χρέωση του κρασιού, υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτών που οι χρεώσεις τους είναι αδικαιολόγητα εξωφρενικές. Θα σας πω όμως ότι η πρακτική του ΒΥΟΒ φαίνεται να διαδίδεται με πολύ βραδείς ρυθμούς στη χώρα μας, κι αυτό είναι κρίμα.

Φωτεινή εξαίρεση στα παραπάνω όμως είναι το εστιατόριο A Modo Mio, στη Φιλοθέη, και οφείλω να το αναγνωρίσω. Το συγκεκριμένο εστιατόριο λοιπόν, εκτός του ότι ήταν το πρώτο στην Αθήνα (απ’όσο ξέρω, όποιος γνωρίζει κάτι άλλο με διορθώνει) που εφάρμοσε το σύστημα ΒΥΟΒ, δεν επιβαρύνει τον πελάτη με την παραμικρή χρέωση γι αυτό. Τους συγχαίρω και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα εστιατόρια το παράδειγμά τους. Κι αυτό γιατί τα όποια διαφυγόντα κέρδη από τα κρασιά που δεν θα πωλούν, θα τα βγάλουν σε πολλαπλάσιο βαθμό σε φαγητό, επαναληπτικές επισκέψεις από πελάτες και γενικότερα ικανοποίηση και πίστη εκ μέρους των πελατών τους.

Το A Modo Mio έχει ένα υπερ-πλήρες μενού με μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, ζυμαρικά και πολλά πιάτα ημέρας, ενώ είναι ανοικτό από νωρίς και λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ. Είναι από τα παλιά και κλασικά στέκια της περιοχής. Βρίσκεται στην διεύθυνση Καποδιστρίου & Θράκης 2, Φιλοθέη. Τα τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις είναι 210-6822301 και 210-6893290.


3/20/2011 12:14:48 pm

Nice work,i am glad to see this page,it gives me the information what I need,thanks!

ReplyLeave a Reply.