Το Chateau Angelus για μια μέρα κοντά μας...

Πάντως δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω και να μην συγχαρώ - για ακόμα μία φορά - την εταιρεία ΓΕΝΚΑ και τα καταστήματα Cellier για τις εξαιρετικές τους εκδηλώσεις. Η τελευταία ήταν πραγματικά εκπληκτική, αφού δεν έρχεται κάθε μέρα στην Ελλάδα ο ιδιοκτήτης ενός μεγάλου Chateau του Bordeaux να μιλήσει για την ιστορία του οινοποιείου του και να παρουσιάσει σε κάθετη δοκιμή εννέα κρασιά του!

Ο Hubert de Bouard de Laforest, ιδιοκτήτης του Chateau Angelus από το St. Emilion του Bordeaux είναι ένας συμπαθέστατος κύριος που έχει άμεση ανάμιξη στην παραγωγή των κρασιών του οινοποιείου του. Είναι ο ίδιος οινολόγος, και μάλιστα έχει μαθητεύσει κοντά στον "πατέρα" της σύγχρονης οινολογίας, τον Emile Peynaud. Το Chateau Angelus ανήκει στην οικογένειά του από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και, όπως γνωρίζετε, παράγει το ομώνυμο κρασί που ανήκει στην κατηγορία Premier Grand Cru Classe του St. Emilion. Πιο πρόσφατα όμως, το 1998, ο κύριος de Bouard αγόρασε ένα καινούριο κτήμα, αυτή τη φορά στο Pomerol, το οποίο παράγει την ετικέτα "La Fleur de Bouard".

Εμείς δοκιμάσαμε και τις δύο εξαιρετικές ετικέτες. Το θρυλικό Chateau Angelus βασίζεται στο χαρμάνι Cabernet Franc - Merlot, ενώ το La Fleur de Bouard είναι κατά κύριο λόγο Merlot (Pomerol γαρ...), με κάποια Cabernets απλά για να συμπληρώνουν το χαρμάνι.

Οι χρονιές που δοκιμάσαμε είναι 2003, 2004 και 2005 για το La Fleur de Bouard, και 2000, 2001, 2003, 2004, 2005 και 2006 για το Chateau Angelus. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι το Chateau Angelus είναι ένα κρασί που δικαιολογεί τη φήμη και την τιμή του. Ειδικά σε καλές χρονιές είναι πραγματικά μεγάλο και εντυπωσιακό. Όπως ίσως να θυμάστε, εγώ δηλώνω "κολλημένος με το 2003" σε ό,τι έχει να κάνει με Bordeaux, και η δοκιμή αυτή δικαίωσε για άλλη μια φορά την εμμονή μου.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις μου "το Chateau Angelus 2003 είναι τέλεια εξελιγμένο. Έχει όμορφα αρώματα κόκκινου φρούτου και γλυκών μπαχαρικών, καθώς και ιδανικά ισορροπημένη και δομημένη αλκοολικότητα (13.5%). Η οξύτητά του είναι σωστή και η επίγευσή του μακρά και ευχάριστη. Όσο εξελίσσεται, το κρασί αναδύει επιπλέον αρώματα μαύρων φρούτων και φρεσκοκομμένου καφέ." Το Chateau Angelus 2003 είναι χαρμάνι Cabernet Franc (58%) και Merlot (42%). Προ της εμφιάλωσης έχει παλαιώσει σε καινούρια δρύινα βαρέλια για 22 μήνες περίπου.

Το La Fleur de Bouard είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και μοντέρνο, για τα δεδομένα του Pomerol, κρασί. Παρουσιάζει εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής, αφού κάποιες χρονιές έχουν λιανική τιμή ακόμα και κάτω από τα €20! Από την συγκεκριμένη δοκιμή ξεχώρισα επίσης την ετικέτα του 2003 και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους αναζητούν ενδιαφέροντα και "ψαγμένα" Γαλλικά κρασιά σε συμφέρουσα τιμή.

Και οι δύο ετικέτες της δοκιμής διατίθενται από τα καταστήματα Cellier (Σύνταγμα, Κολωνάκι, Κηφισιά, Πειραιάς, Μύκονος). Για την ιστορία να αναφέρουμε, τέλος, ότι το Chateau Angelus έφερε για πρώτη φορά το Bordeaux στο ποτήρι του θρυλικού πράκτορα James Bond, ο οποίος στην τελευταία (ή, πιο σωστά, στην πρώτη) ταινία του, "Casino Royale" απόλαυσε ένα Chateau Angelus '82 στο τραίνο για το Montenegro...

Leave a Reply.