Ερώτηση: Τι κάνετε όταν ένας πελάτης υποστηρίζει ότι το κρασί του είναι φελλωμένο ή ελαττωματικό, αλλά εσείς δεν συμφωνείτε;
Απάντηση: Είναι πολύ πιθανό ο πελάτης να έχει δίκιο, αν είναι πιο έμπειρος από μένα - ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός που έχεις απέναντί σου!


Το παραπάνω είναι απόσπασμα από μίνι-συνέντευξη του Alessandro Bonuzzi (φωτο), του βραβευμένου σομελιέ του εκλεκτού εστιατορίου One-O-One του Λονδίνου (Sheraton Park Tower, 101 Knightsbridge, London SW1), το οποίο πρόσφατα κέρδισε το βραβείο της "Κορυφαίας Λίστας Κρασιών" στην απονομή των 2008 Tatler Louis Roederer Restaurant Awards.


Αναρωτιέμαι, γίνεται αυτή τη συνέντευξη, ή τουλάχιστον το συγκεκριμένο απόσπασμα, να το διαβάζουν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα πρωί-μεσημέρι-βράδυ, μήπως και καταλάβουν τι εστί επαγγελματισμός στην εξυπηρέτηση του πελάτη; Και, προς Θεού, δεν αναφέρομαι στους Έλληνες σομελιέ - όλοι όσοι εγώ τουλάχιστον γνωρίζω είναι άψογοι επαγγελματίες και ποτέ δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη ή τις επιλογές του πελάτη. Πόσοι άλλοι "επαγγελματίες", όμως, κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν κοιτούν τον πελάτη - που στο κάτω κάτω θα τους δώσει ψωμί να φάνε - με ύφος πολλών χιλιάδων καρδιναλίων, αντί να κάνει αυτό για το οποίο πληρώνεται: να τον εξυπηρετήσει;... Και η ερώτηση προς όλους αυτούς τους αφελείς με το στιγμιαίο και εφήμερο God Syndrome είναι πραγματικά απλή: "Αλήθεια, ξέρεις ποιος είναι αυτός που έχεις απέναντί σου, και πόσα παραπάνω πράγματα γνωρίζει από σένα;..."


Το απόσπασμα της συνέντευξης είναι δανεισμένο από τη στήλη "
Confessions of a Sommelier" του τεύχους Απριλίου του Decanter. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε [σχεδόν] ολόκληρο το Ελληνικό... "service industry".

Leave a Reply.