Είχα περιέργεια από καιρό να επισκεφτώ το Fragma, το cafe-restaurant που βρίσκεται πάνω στο φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα. Χτες λοιπόν η περιέργεια μας οδήγησε στο μέρος που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι (αλλά δυστυχώς δεν...) το Como της Αττικής.

Πρώτη εντύπωση: το Fragma μοιάζει να πάσχει από διχασμό προσωπικότητας - δηλαδή να μην ξέρει αν είναι cafe-bar ή εστιατόριο. Και, αντικειμενικά, στο πρώτο είναι πολύ καλύτερο.


Ας αρχίσουμε από την αρχή: το τραπέζι μας ήταν προνομιούχο, όπως γενικά είναι τα τραπέζια του φαγητού, γιατί είχε τη λίμνη "πιάτο". Επειδή μάλιστα η λίμνη ήταν και σε κάποια σημεία φωτισμένη, η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο όμορφη. Η εξυπηρέτηση όμως παρέπεμπε πιο πολύ σε καφετέρια. Τι εννοώ; Θα ήθελα να είχα δοκιμάσει το Viognier Σκούρα που παρήγγειλα πριν αυτό σερβιριστεί απλόχερα στα ποτήρια μας, όπως και θα μπορούσα να είχα δείξει στο σερβιτόρο τον εύκολο και σωστό τρόπο ανοίγματος φιάλης με βιδωτό πώμα stelvin για να μην παιδεύεται μία ώρα. Αυτά ήταν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Το χειρότερο είναι ότι, λίγο αργότερα, όταν το μέρος άρχισε να γεμίζει, οι επισκέψεις των σερβιτόρων στα τραπέζια του φαγητού άρχισαν να σπανίζουν...


Ο κατάλογος είναι αρκετά πλούσιος, με σαλάτες, ορεκτικά, πολλές επιλογές σε πάστα, καθώς και κύρια πιάτα με επίκεντρο και το κρέας και το ψάρι. Η λίστα των κρασιών είναι αξιοπρεπής, με καλό βάθος και όχι παράλογες τιμές. Λίγο τις χρονιές πρέπει να προσέξουν, έτσι ώστε κάποια κρασιά που δεν "φεύγουν" πολύ, να ανανεώνονται για να μπορεί κανείς να τα απολαμβάνει φρέσκα και σφριγηλά.


Στην πράξη, τα ορεκτικά ήταν αρκετά καλά, αν και τόση γενναιοδωρία στο balsamico ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν. Στα κύρια τα χαλάσαμε όμως... Οι πατάτες - και οι τηγανητές και οι φούρνου - ήταν αυτό που λέμε με σύγχρονη ορολογία "προκάτ", ενώ το ψήσιμο στην καρδιά φιλετου που παρήγγειλα εγώ (που σαν κομμάτι δεν ήταν κακό) είχε φύγει από το medium-rare και πλέον φλέρταρε με το tartare. Κι αυτό δεν θα με προβλημάτιζε ιδιαίτερα αν δεν οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν αποτέλεσμα άγνοιας, καθώς σε ορισμένα σημεία το εσωτερικό του κρέατος ήταν κρύο... Το γλυκό ήταν απλά αδιάφορο. Η τιμή, πάντως, διόλου υπερβολική: για τρία ορεκτικά, δύο κύρια, ένα γλυκό, ένα μπουκάλι κρασί (+ μία coca light και δύο κουβέρ), ο λογαριασμός μας ανήλθε στα €104.


Το μέρος έχει απίστευτες δυνατότητες, γι αυτό και χθες, Τετάρτη βράδυ, ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Το φυσικό σκηνικό είναι φοβερό (είμαι σίγουρος ότι είναι ακόμα καλύτερο κατά το σούρουπο, όταν αρχίζει να βραδιάζει) και, εκτός των άλλων, το πράσινο και η λίμνη έχουν μία απίστευτη δροσιά που κάνουν το Fragma όαση, ειδικά τις βραδιές υπερβολικής καλοκαιρινής ζέστης στην Αθήνα. Θα ήθελα πολύ ο χώρος του εστιατορίου να είναι πιο απομονωμένος από το καφέ, και, βέβαια, θα ήθελα πολύ περισσότερη έμφαση στην κουζίνα και την σωστή εξυπηρέτηση. Με λίγα λόγια, με μερικές απλές κινήσεις, το μέρος μπορεί να γίνει ένα σούπερ στέκι για όλο το χρόνο. Σημειώστε δε ότι η προνομιακή του θέση ενισχύεται και από το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα (20 λεπτά από την Κηφισιά μέσω Σταμάτας).


Αν το προτείνω; Ναι, για καφέ, γλυκό, ένα σνακ, άντε μία μακαρονάδα και μία μπύρα με φόντο τη λίμνη και την πανέμορφη φύση γύρω της. Μέχρι εκεί, όμως.


Για να πάτε στο Fragma, καλό είναι να καλέσετε στο 210-8143415 ή να μπείτε στην ιστοσελίδα www.fragma.gr, που έχει και χάρτη με οδηγίες πρόσβασης για όσους δεν ξέρουν την περιοχή.


Kostas P.
7/2/2008 08:15:23 pm

χεχε μ'αρέσει που ένα από τα πλεονεκτήματα του stelvin είναι και ο εύκολος τρόπος ανοίγματος.
Επισκεπτόμαστε και εμείς συχνά πυκνά το Fragma κυρίως για καφέ, αλλά και σε αυτόν τον τομέα το σέρβις εμφανίζει ολο και περισσότερα προβλήματα.

Reply
7/2/2008 08:24:19 pm

Hmm, that's alarming that the steak was served so rare...I hope you sent it back or ordered something else.

I have no problem with quasi-cafe/resto...it's out of town, mellow, relaxed...I just hope the service wasn't as relaxed (slow) as many Greek operations.

A balanced review, I look forward to our feast.

Reply
7/2/2008 09:45:28 pm

Χμ...50 ευρω το άτομο για προκάτ πατάτες, κακό σέρβις, κρύο φιλέτο, αδιάφορο γλυκό μου ακούγονται πολλά, αν σκεφτεί κανείς πού αλλού μπορεί να φάει με τόσα χρήματα.

Reply
7/3/2008 08:22:20 pm

@ Kostas P:
Ακόμα και τα εύκολα θέλουν τον τρόπο τους...

@ Peter:
Don't worry, where our feast will take place they know all there is to know about how to cut and cook red meat properly!...

@ FoodJunkie
Έχεις δίκιο Ιωάννα. Αν τα πράγματα ήταν λίγο πιο προσεγμένα, και σε σχέση πάντα με το απίστευτο φυσικό σκηνικό, θα ήταν φοβερό (για τα σημερινά δεδομένα) value for money...

ReplyLeave a Reply.