Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι κάλπες για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2007 έχουν ανοίξει, αργούν όμως ακόμα αρκετά για να κλείσουν. Δράττομαι της ευκαιρίας λοιπόν να σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα μίας πολύ πιο συναρπαστικής - κατά την ταπεινή μου γνώμη - αναμέτρησης, του διεθνούς διαγωνισμού κρασιού 2007 του Βρετανικού περιοδικού Decanter. Πρόκειται για το διαγωνισμό με το μεγαλύτερο κύρος στη διεθνή αγορά κρασιού και, για άλλη μία φορά, η Ελλάδα κατάφερε να αποσπάσει αρκετές και σημαντικές διακρίσεις.

Φέτος λοιπόν, η Ελλάδα είχε 188 συμμετοχές. Εξ αυτών πήραμε (σε σειρά σπουδαιότητας): 4 Regional Trophies (βραβεία που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή), 4 χρυσά μετάλλια, 26 αργυρά, 50 χάλκινα και 30 επαίνους. Το συνολικό μας ποσοστό σε διακρίσεις για φέτος ήταν 61% επί των συμμετοχών μας, ξεπερνώντας υπερδυνάμεις του κρασιού όπως η Ιταλία (57%), η Ισπανία (52%), η Αυστραλία (49%) και η Πορτογαλία (57%).

Τα 4 Regional Trophies απονεμήθηκαν στα εξής κρασιά: Λευκός 2006 Κρητικός Τοπικός Οίνος από το Κτήμα Μιχαλάκη, Θαλασσίτης 2006 Σαντορίνη ΟΠΑΠ της ΓΑΙΑ Οινοποιητική, Κτήμα ΑΛΦΑ 2004 Αμύνταιο ΟΠΑΠ από το Κτήμα ΑΛΦΑ, και Syrah 2004 από το Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα.

Τα 4 ερυθρά μας κρασιά που πήραν χρυσό μετάλλιο είναι τα εξής: Alpha 1 2004 από το Κτήμα ΑΛΦΑ, Κτήμα Γεροβασιλείου 2004 Ερυθρός από το Κτήμα Γεροβασιλείου, Syrah 2004 από το Οινοποιείο Κύκονες στη Θράκη, και Pezoules Red 2005, ένα χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Merlot που δεν κυκλοφορεί, προς το παρόν στην Ελλάδα, αλλά εξάγεται ως Μακεδονικός Τοπικός Οίνος και διατίθεται κυρίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης από την εταιρεία Οινοφόρος.

Οι υπόλοιπες διακρίσεις μας είναι πολλές για να σας τις αναφέρω μία-μία. Μπορείτε όμως να τις δείτε, μαζί με τους υπόλοιπους νικητές από όλο τον κόσμο, κάνοντας κλικ εδώ.

Αξίζουν πάντως συγχαρητήρια σε όλους όσους έλαβαν μέρος και όλους βέβαια όσους διακρίθηκαν. Από την πλευρά μας κι εμείς όλοι πρέπει να στηρίξουμε τον κόπο και την επένδυση όλων όσων λαμβάνουν μέρος στον εξαιρετικό αυτό διαγωνισμό, συμβάλλοντας έτσι στην εξωστρέφεια του ελληνικού κρασιού, επιλέγοντας και αγοράζοντας τα κρασιά με το χαρακτηριστικό αυτοκολλητάκι με το κόκκινο "D" του Decanter στη φιάλη.

Συμπτωματικά, πέρασε χτες από το σπίτι για καφέ ο Νίκος Μάνεσης, ο κορυφαίος Έλληνας οινογράφος και επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των ελληνικών κρασιών του διαγωνισμού του Decanter. Συζητώντας τα του διαγωνισμού, μου επιβεβαίωσε το γεγονός ότι, παρά τα όποια προβλήματα του κλάδου, είχαμε μία μεγάλη και αξιοπρεπέστατη συμμετοχή φέτος, ενώ θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι διακρίθηκαν οινοποιεία και παραγωγοί που μπορεί σήμερα να μην είναι "μεγάλα ονόματα" στο χώρο, το μέλλον όμως διαγράφεται γι αυτούς λαμπρό!...

Leave a Reply.