Αν κατοικείτε από την Κηφισιά και πάνω, "Το Ταβερνάκι της Δέσποινας" σίγουρα το ξέρετε. Αν όχι - για να δανειστώ τα λόγια ενός παλιού "φίλου" από την Πάτρα - "τώρα θα το μάθετε"!

Η Δέσποινα και το Ταβερνάκι της λοιπόν είναι ορόσημα στο γευστικό στερέωμα της Νέας Ερυθραίας εδώ και 18 περίπου χρόνια. Για λόγους που και η ίδια η Δέσποινα προτιμά να μη θυμάται, το Ταβερνάκι έκλεισε κάποια στιγμή πέρυσι και παρέμεινε κλειστό για κάπου ένα χρόνο. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό ξαναμπήκε στη ζωή μας, με νέο χώρο λίγο πιο κάτω από τον παλιό, ένα τετράγωνο από την πλατεία Τσαχπίνη, στη διαδρομή προς Τατοΐου (εκεί που παλιά στεγαζόταν η ψαροταβέρνα "Κάβο Μπιάνκο", αν θυμάμαι καλά...).


Επισκεφθήκαμε χτες το νέο Ταβερνάκι της Δέσποινας για το λεγόμενο στη νεοελληνική "Sunday Lunch" και, ευτυχώς, λίγα πράγματα (εκτός του χώρου) είχαν αλλάξει. Η Δέσποινα στα γνωστά της κέφια, το μενού όπως το θυμόμαστε με κάποιες μόνο προσθαφαιρέσεις, και με τις επεξηγήσεις κάθε πιάτου αποδομένες με χιούμορ ή και ρίμα!...
Φάγαμε τους γνωστούς φοβερούς κεφτέδες, λαχταριστή γαρδούμπα στο φούρνο, την φάβα - σήμα κατατεθέν, μία ωραία Σαλονικιώτικη συνταγή μελιτζάνας με τυρί τριμμένο, και μία απίστευτη τηγανητή τυρόπιττα χωρίς ούτε μία σταγόνα περισσό λάδι! Α, και πατατούλα τηγανητή φρέσκια, κομμένη στο χέρι... Στα κύρια πιάτα, πολύ καλό το γιαουρτλού, σταθερά καλά τα κρέατα στη σχάρα, αλλά το (επίσης) σήμα κατατεθέν - χουγιάρ μπεγεντί ήταν Α-ΠΑΙ-ΚΤΟ. Πήραμε και κάτι σαλάτες, πολύ καλές απ' ότι θυμάμαι, αν και, με τόσους μεζέδες, οι σαλάτες είναι πάντα η "παράπλευρη απώλεια" του τραπεζιού. Μικρή αλλά απρόσμενα μερακλήδικη η λίστα των εμφιαλωμένων κρασιών. Και το χύμα, πάντως, του Κυρ-Θανάση από την Άσκρη της Θήβας, είναι μία χαρά... Η πανδαισία αυτή έκλεισε με καρυδόπιττα και γιαούρτι με γλυκό πορτοκάλι.

Οι παλιοί και σταθεροί πελάτες της Δέσποινας δεν την έχουν ξεχάσει - τουναντίον! Χτες, Κυριακή, έδωσαν δυναμικό παρόν και δεν έπεφτε καρφίτσα! Κι εκείνη όμως, δε χάνει ευκαιρία να κάτσει μαζί τους, να πει τα αστεία της, να κεράσει και μία τσικουδιά για τη χώνεψη. Ανανεωμένο και το προσωπικό, αν και είναι ακόμα καινούριο και χρειάζεται λίγο ακόμα "ροντάρισμα" για να γίνει η εξυπηρέτηση πιο σβέλτη και αποτελεσματική.
Σημειώστε ότι το Ταβερνάκι της Δέσποινας είναι ανοικτό κάθε βράδυ, αλλά και μεσημέρι το Σάββατο και την Κυριακή.

Το Ταβερνάκι της Δέσποινας θα το βρείτε στη διεύθυνση Κύπρου 15 & Κολοκοτρώνη γωνία, στη Ν. Ερυθραία. Το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι το 210-8072396. Και αν, για κάποιο λόγο, θέλετε να επικοινωνήσετε με τη Δέσποινα ηλεκτρονικά, η διεύθυνση του email της τα λέει όλα: madgreek@hol.gr!!!

Leave a Reply.