Εγώ το λέω εδώ και καιρό ότι η κρίση θα έχει και κάποια πλεονεκτήματα για εμάς τους οινόφιλους... Και (άλλη) μία απόδειξη μας έρχεται από το Bordeaux και την φετινή καμπάνια en primeur των οινοποιών και των négociants της περιοχής.

Άρχισαν λοιπόν να ανακοινώνονται οι πρώτες τιμές των Bordeaux της εσοδείας 2008, και είναι πολύ αισθητά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές. Μετά την αίσθηση που δημιούργησε η ανακοίνωση από το Château Angelus ότι το ομώνυμο κρασί για το 2008 τιμολογείται en primeur στα €59 (περυσινή αντίστοιχη τιμή: €94), ακολούθησε σήμερα η ανακοίνωση του Château Latour ότι το ομώνυμο 1er Grand Cru Classé θα βγει στην αγορά en primeur με τιμή €110 ανά φιάλη, όταν η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν €240.

Αυτό μάλιστα που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η δραστική κάθοδος στις τιμές οφείλεται καθαρά στην κρίση, αφού η εσοδεία κρίθηκε - σε πρώτη φάση - από τους ειδικούς που την δοκίμασαν en primeur ιδιαίτερα θετικά. Για το Château Latour 2008 μάλιστα, περί ου ο λόγος, ο Steven Spurrier έγραψε στο Decanter "The precision and depth of Latour was amazing". Αν βάλεις λοιπόν δίπλα-δίπλα την ποιότητα και την τιμή της εσοδείας 2008, μάλλον αξίζει οι φαν των ερυθρών του Bordeaux να αγοράσουν en primeur για να επωφεληθούν από τις θετικές επιρροές της κρίσης. Κι αυτό γιατί, όταν τα ίδια κρασιά βγουν στο εμπόριο σε 2-3 χρόνια - ειδικά αν μας έχει λυπηθεί ο Θεός και έχουμε βγει μέχρι τότε από την κρίση - οι τιμές λιανικής είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ διαφορετικές.

Πάντως οι πρώτες ανακοινώσεις τιμών en primeur από το Bordeaux δείχνουν να έχουν "ξαφνιάσει" κάπως την υπόλοιπη κοινότητα, και οι υπόλοιποι φαίνονται να αναθεωρούν τις αρχικές σκέψεις τους, γι αυτό και αναμένονται καθυστερήσεις. Όποιοι πάντως ενδιαφέρονται να παρακολουθούν τις φετινές τιμές en primeur, όπως αυτές θα ανακοινώνονται, μπορούν να συμβουλεύονται την ανάλογη ιστοσελίδα του Liv-Ex, της κεφαλαιαγοράς των μεγάλων κρασιών της Γαλλίας και του κόσμου, κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.


4/14/2009 10:54:59 pm

Θόδωρε, το wine club του οποίου είμαι μέλος δεν έχει κυνηγήσει το θέμα en primeur φέτος όπως άλλα χρόνια - μήπως ξέρεις αλλού, εντός Αθηνών, που να μπορώ να αγοράσω έτσι; Δεν μιλάω για το internet φυσικά.

Reply
4/15/2009 01:43:12 am

Τα 2 wine clubs που ξέρω ότι δραστηριοποιούνται ενεργά στα en primeur για λογαριασμό των μελών/πελατών τους είναι το Cellier Wine Club και ο ΟΙΝΕΑΣ.

Δεν έχω κάποια ενημέρωση (ακόμα) για τη φετινή τους δραστηριότητα, αλλά μπορώ να σε φέρω σε επαφή με τον αρμόδιο σε όποιο από τα 2 σε ενδιαφέρει για να έχεις άμεση πληροφόρηση...

Reply
Giorgos
4/21/2009 10:43:22 pm

μηπως θα μπρουσατε να δωσετε περισσοτερες λεπτομερειες για τα mechanics της αγορας en primeur για μας τους μη γνωστες, πως γινετε, ποτε γινετε η παραλαβη, αφορα μεγαλες ποσοτητες η και μονο λιγες φιαλες (η και μια φιαλη) κοκ. συγνωμη εαν η ερωτηση μου φαινεται χαζη σε καποιους ευχαριστω

ReplyLeave a Reply.