Λοιπόν έχω παρατηρήσει ότι τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας το Gewurztraminer στην Ελλάδα. Θα μπορούσε κανείς να πει (με ύφος Παπαγιαννόπουλου από παλιά μαυρόασπρη Ελληνική ταινία): "Αλσατία έχουμε γίνει!...

Θα γνωρίζετε ότι το Gewurztraminer είναι μία κομψή και ιδιαίτερα αρωματική λευκή ποικιλία με Βορειο-Ευρωπαϊκή καταγωγή (Γερμανία - Αλσατία). Για να φανταστείτε, είναι κάτι αντίστοιχο με το δικό μας Μοσχάτο. Διακρίνεται για την υψηλή του οξύτητα και τα έντονα αρώματα τριαντάφυλλο και περγαμόντο που βγάζει σε μύτη και στόμα. Πίνεται φρέσκο και δεν "κάνει χωριό" με το βαρέλι, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις γλυκών οίνων όψιμου τρύγου. Πίνεται δροσερό και είναι απίστευτα ξεδιψαστικό και απολαυστικό, είτε σαν απεριτίφ είτε με το φαγητό. Και μιλώντας για φαγητό, συνδυάζεται με πιάτα που έχουν πολλά και έντονα μυρωδικά, καθώς και με τυριά με έντονα αρωματικά στοιχεία.

Παρεμπιπτόντως, προφέρεται - ουσιαστικά - όπως ακούγεται: Γκεβουρζτράμινερ, και πουλάει τρελλά σε παλαιό και νέο κόσμο. Και, όχι τίποτα άλλο, αλλά κάτι τέτοια είναι που με κάνουν και δεν θέλω να ξανακούσω ότι οι Ελληνικές ποικιλίες (βλ. Μοσχοφίλερο) δεν πουλάνε στο εξωτερικό επειδή τάχα μου έχουν δύσκολα ονόματα!...

Πώς μου ήρθε και άρχισα να μιλάω για το Gewurztraminer; Μόλις κυκλοφόρησαν 2 ολοκαίνουριες ελληνικές ετικέτες της ποικιλίας αυτής: Μία από τον Αποστόλη τον Μούντριχα (Κτήμα Αβαντίς), η οποία μάλιστα φέρει και το όνομα της γλυκύτατης συζύγου του (Λένγκα), όπως και άλλη μία από το Κτήμα Σεμέλη του Γιώργου Κοκοτού, για την οποία όμως στη φάση αυτή δεν έχω περαιτέρω πληροφορίες. Θα τα δοκιμάσω πάντως και τα δύο πολύ σύντομα, και δεσμέυομαι να σας ενημερώσω με την πρώτη ευκαιρία.


Gianni
2/6/2008 03:58:09 am

Να μην ψάχνω το e-mail σου τώρα, μόλις πήρα πρόσκληση, το βάζω εδώ:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ανοιχτή Γευστική Δοκιμή
Ελάτε να γνωρίσουμε από κοντά μία από τις πιο προικισμένες οινικές περιοχές της Γαλλίας και έναν από τους διασημότερους παραγωγούς της και πρωτοπόρο της βιοδυναμικής καλλιέργειας.
Πότε; 9, 10 & 11 Φεβρουαρίου 2008, από τις 6 μ.μ. και μετά
Πού; Κάβα Λίθοινον, Λ. Σαρωίδος 122, Σαρωνίδα, τηλ. 2291060257
Γιατί; Μόνο έτσι θα μάθουμε τις ιδιαιτερότητες του Μ.Chapoutier και της κοιλάδας του Ροδανού!

Reply
Ted Lelekas
2/6/2008 04:59:28 am

Swstos! S'euxaristw poly gia tnv prwtovoulia sou autn.

Reply
Gianni
2/6/2008 07:00:07 am

Τι να κάνω... Προσπαθώ να ανταποδώσω για τις πληροφορίες της Δυτ. Μακεδονίας :)

Reply
Ted Lelekas
2/6/2008 01:39:54 pm

Kala, kai pou na pas Kefalonia... Ekei tha se ftiaxw kai den tha thes na fygeis!... ;-)

Reply
Gianni
2/6/2008 05:06:32 pm

Αν πας για ρεπορτάζ επάνω ανακάλυψα και νέα μέρη και γεύσεις.
Αξίζουν...
Σε 10 μέρες πάω ξανά.

Reply
Gianni
2/6/2008 08:24:20 pm

Τώρα κανόνισα πως στο ΛίΘοινο θα πάω Σάββατο βράδυ με την παρέα μου.
Αν είσαι εκεί θα τα πούμε.

Reply
Kostas P.
2/6/2008 10:23:40 pm

Να μας πείτε κάποια στιγμή για Κεφαλλονιά να συγκρίνουμε τις γνώσεις μας ;)

ReplyLeave a Reply.