Η χτεσινή βραδιά της απονομής των Βραβείων Gourmet ήταν όμορφη, ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Ο κόσμος μαζεύτηκε από νωρίς. Ήταν κεφάτος και προερχόταν από τον ευρύτερο χώρο της εστίασης και της γαστρο-δημοσιογραφίας. Το Ballroom του Athenaeum Intercontinental ήταν, όπως πάντα. ιδανικό για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.


Το δείπνο ξεκίνησε εγκαίρως και συνεχιζόταν κατά τη διάρκεια της απονομής, έτσι ώστε τερπνόν και ωφέλιμον να συνδυάζονται. Χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερα fancy ή εξεζητημένο, ήταν προσεγμένο, νόστιμο και με όμορφη παρουσίαση. Ξεκίνησε με ένα πλατώ διαφόρων κρύων ορεκτικών (σολωμός, αυγοτάραχο, φουαγκρά, αλλάντικά, κλπ) το οποίο συνοδεύτηκε από τον λευκό αφρώδη οίνο Velvet Blanc της CAIR. Συνεχίστηκε με Λαβράκι και καλαμάρι (με το μελάνι του) με ραβιόλι μαραθόριζας και ψητές πιπεριές, το οποίο συνοδεύτηκε από μπίρα Fischer Pilsener (δεν θα ήταν η πρώτη μου επιλογή, ειδικά σε περίσταση επίσημου δείπνου, αλλά φαντάζομαι το ζήτησε ο χορηγός). Το κύριο πιάτο ήταν Σέλα από αρνάκι με καπνιστή μελιτζάνα και μανιτάρια σε χυμό δενδρολίβανου, το οποίο συνοδεύτηκε από Semeli Nemea Reserve 2005. Το επιδόρπιο, τέλος, ήταν Ζεστή τάρτα σοκολάτας με παγωτό σοκολάτα, που συνοδεύτηκε από Βισάντο Μπουτάρη.


Στο δια ταύτα τώρα... Οι διακρίσεις και οι επιλογές είχαν ενδιαφέρον, κυρίως εκεί που ανέδειξαν νέα μέρη, καθώς και καλές προσπάθειες εντός και εκτός Αθηνών. Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι η Κρητική κουζίνα είχε την τιμητική της και διακρίθηκε κατά κόρον τόσο για την έκφρασή της σε Αθηναϊκά εστιατόρια, όσο και για εκεί που είναι "στα νερά της", στο ίδιο το νησί. Μετά τις χτεσινές διακρίσεις, λοιπόν, έχω πολλά μέρη να επισκεφθώ στο επόμενό μου ταξίδι στη Μεγαλόννησο (που δεν αργεί). Ανάμεσά τους: Ο Μαΐστρος, Το Μεράστρι, Η Αργώ, το Ελιά + Δυόσμος, το Όφου Τω Λω, Το Μετερίζι, η Αιμιλία, ο Μαραζάκης, η Πιπεριά, το Πανόραμα, η Δάφνη, η Καλυψώ, το Πηγάδι του Τούρκου (πάλι νηστικοί θα γυρίσουμε από την Κρήτη...). Μου άρεσε επίσης ότι εκπροσωπήθηκαν η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική δόθηκαν (επάξια) ξεχωριστά Βραβεία Gourmet σε ειδική τελετή, προ καιρού.


Για την Αθήνα τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Στην κατηγορία Ψαροταβέρνα σημείωσα κάποια μέρη που πρέπει να επισκεφτώ, αλλά θα μπορούσα να σκεφτώ κι άλλα που θα μπορούσαν να διακριθούν. Στην κατηγορία Κρεοφαγία, λες και η επιτροπή με ρώτησε πριν ψηφίσει: Διακρίσεις πήραν οι δύο Τηλέμαχοι (Art Grill και Barbeque Club) της Κηφισιάς, ενώ το Βραβείο πήρε Ο Κρητικός, του φίλου μου του Σταύρου, στην Κάντζα. Στην κατηγορία Ταβέρνα βραβεύτηκε για άλλη μία χρονιά (αν δεν κάνω λάθος) ο Σπύρος στην Άνω Κηφισιά, όπως για άλλη μία χρονιά (επίσης αν θυμάμαι καλά) στην κατηγορία Τοπική Ελληνική Κουζίνα βραβεύτηκε ο Παντελής στο Παλαιό Φάληρο.


Ομολογώ ότι με κούρασε λίγο το γεγονός ότι στις "μεγάλες" κατηγορίες η βασική αγωνία ήταν αν το βραβείο θα πάρει η Σπονδή ή... η Σπονδή. Επίσης μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι, παρότι δόθηκαν τέσσερις διακρίσεις στην κατηγορία Ιταλική Κουζίνα (κάποιες από τις οποίες "σηκώνουν" συζήτηση...), η επιτροπή έκρινε ότι κανένα εστιατόριο δεν ικανοποίησε τα απαραίτητα κριτήρια για να πάρει το βραβείο της κατηγορίας.


Τέλος, ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι τα βραβεία αναδεικνύουν κατηγορίες προς βράβευση σε ευρύτερο και λιγότερο συμβατικό επίπεδο, όπως Ελληνικό αλλά και Ξένο Βιβλίο Γαστρονομίας, Μπακάλικο, Λίστα Μπίρας (δεν θα σας πω ποιος κέρδισε, απλά η έκπληξη είναι ότι δεν ήταν η Σπονδή!), Ελληνικό τυποποιημένο προϊόν.


Τον πλήρη κατάλογο με τις διακρίσεις και τα βραβεία θα τον διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Gourmet που θα κυκλοφορήσει με την Ελευθεροτυπία.

Leave a Reply.