Τελικά λοιπόν ή είμαι πολύ μπροστά από την επικαιρότητα, ή ο ξένος τύπος με παρακολουθεί και με αντιγράφει. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι το τελευταίο Decanter περιλαμβάνει μία ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στο Κυπριακό κρασί (είχα πρωτοδημοσιεύσει το άρθρο "Η Άνοιξη του Κυπριακού Κρασιού" στον Οινοχόο, τεύχος Οκτωβρίου 2006), ενώ, στο ίδιο τεύχος, δημοσιεύει συνέντευξη με τον Claude και την Lydia Bourguignon (των οποίων συνέντευξη με τίτλο "Οι Γιατροί του Terroir" είχα δημοσιεύσει στον Οινοχόο, τεύχος Μαρτίου 2007). Και βέβαια ενθουσιάστηκα όταν στους Financial Times του προηγούμενου Σαββατοκύριακου η μέγιστη Jancis Robinson MW (στην οποία έχω πάρει τη μοναδική συνέντευξη που έδωσε ποτέ σε Ελληνικό μέσο και δημοσιεύτηκε στον Οινοχόο, τεύχος Φεβρουαρίου 2007) δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Everything's coming up rosé", αφιερωμένο στα ροζέ του καλοκαιριού - ένα θέμα που πρωτοέπιασα στην πρώτη μου συνεργασία με τον Οινοχόο ("Η Αντεπίθεση του Ροζέ"), στο τεύχος του Ιουνίου 2006.

Αστειεύομαι, μη με πάρετε για κανέναν ψωροφαντασμένο, αν και δεν σας κρύβω ότι κολακεύομαι όταν βλέπω τα ξένα μέσα να ασχολούνται με θέματα που είχα πιάσει πριν από πολύ καιρό. Σήμερα πάντως θέλω να σταθώ στη Jancis, η οποία είναι γνωστή φαν του ροζέ κρασιού, όπως άλλωστε (φαντάζομαι θα το έχετε πλόν καταλάβει) είμαι κι εγώ. Το συγκεκριμένο της άρθρο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό, αν και ασχολείται με τα εξαιρετικά ροζέ της Προβηγγίας, τα οποία δύσκολα βρίσκουμε σε Ελληνικά ράφια (θέλει ψάξιμο...). Εγώ όμως επιμένω ότι τα Ελληνικά ροζέ βρίσκονται σε πραγματικά πολύ καλό δρόμο, και δεν καταλαβαίνω γιατί να ην τα επιλέξει κανείς με το φαγητό του το καλοκαίρι, είτε τρώει ένα απλό και ελαφρύ λαδερό με κόκκινη σάλτσα, είτε μία μακαρονάδα με θαλασσινά και φρέσκια ντομάτα, ακόμα κι αν τρώει κεφτέδες ή μπιφτέκια, στη βεράντα ή τον κήπο.


Τα Ελληνικά ροζέ που συναντάμε στο εμπόριο πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Εγώ από αυτά ξεχωρίζω τα εξής (όχι σε σειρά προτεραιότητας, για να μην παρεξηγούμαστε):

- Βυσσινόκηπος Παλυβού

- Αβαντίς Ροζέ
- Λαμπαδίας, Κτήμα Μερκούρη
- Ακακίες Κυρ-Γιάννη
- Rosé Gentilini
- Ροζέ Επιλογές Τριανταφυλλόπουλου
- Thema Rosé Παυλίδη
- Αμέθυστος Ροζέ
- Καλοκαιρινό Χαρλαύτη
- Καβειρώ Χατζηγεωργίου
- Δυο Φίλοι Ροζέ, Οινοποιητική Σιάτιστας
- Nico Lazaridi Ροζέ
- Veriki Ροζέ Χατζημιχάλη


Τα παραπάνω είναι όλα "ένα κι ένα". Αν δεν έχετε δοκιμάσει κάποιο από αυτά, μη διστάσετε να το κάνετε αυτό το καλοκαίρι. Κι αν πάλι τα έχετε δοκιμάσει όλα... η επανάληψις είναι η μήτηρ της μαθήσεως!
Α, κι αν ξεχνάω κάποιο, ή πιστεύετε ότι κάτι μου έχει ξεφύγει, κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο!...


Ακολουθήστε λοιπόν, αν όχι εμένα, τουλάχιστον την Jancis Robinson, που προτείνει κρασιά ροζέ "for summer drinking". Φανταστείτε, αν οι Άγγλοι ταυτίζουν το ροζέ με το καλοκαίρι τους - που διαρκεί κάποιες μέρες το χρόνο - τι πρέπει να κάνουμε εμείς, που το δικό μας ξεπερνάει τους 6 μήνες! Παρεμπιπτόντως, το ενδιαφέρον άρθρο της Jancis για τα ροζέ του φετινού καλοκαιριού θα το βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.


7/3/2008 08:44:35 pm

Πες στα χρυσόσοστομε! Στην παρέα με κοιτάνε ως γραφική πια που προσπαθώ κάθε φορά να παραγγείλω ροζέ. Δεν ξέρω τί μπορεί να μην σου αρέσει σε ένα ροζε κρασί, αν πίνεις λευκό και κόκκινο με ευκολία...

Εγώ θα προσέθετα στη λίστα σου το ροζέ Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου από τους Αμπελώνες Όσσας, ένα υπέροχο ξινόμαυρο ροζέ, και το Βιβλία Χώρα ροζέ από Syrah, για όσους αγαπούν τα "κόκκινα"ροζέ κρασιά. Επίσης το Κτήμα Λίγα ροζέ από ξινόμαυρο είναι συμπαθέστατο και σε καλή τιμή όπως και το Μελιαστό του Σπυρόπουλου.

Reply
7/3/2008 09:25:29 pm

Α, εγώ είμαι δηλωμένος υπέρμαχος του ροζέ, και φανατικός καταναλωτής του. Έχε υπόψη σου ότι "ψήνω" τον Γιάννη το Βασιλειάδη (Λίθοινον) να οργανώσει οινομαραθώνιο ροζέ! Πως σου φαίνεται αυτή η ιδέα μου;

Ευχαριστώ για τις προσθήκες, είναι όλες πολύ καλές. Τώρα που το σκέφτομαι, μου αρέσει και ο Ερωδιός ροζέ του Μπαμπατζιμόπουλου, που έχει και λίγο Ροδίτη και λίγο Μοσχάτο και είναι πολύ αρωματικό. Δεν είναι "κόκκινο" ροζέ, όπως λες, αλλά σε συνδυασμό με ένα Κινέζικο, ας πούμε, είναι σούπερ! Για μένα πιο κόκκινο ροζέ από τον Βυσσινόκηπο και το Αβαντίς δε γίνεται...

Reply
Kostas P.
7/3/2008 09:31:14 pm

(ξανά :P) Κτήμα Δρυόπη Ροζέ απο αγιωργήτικο!!!

Η ιδέα για οινομαραθώνειο ροζέ είναι φανταστική! Φευγαλέα το είχα σκεφτεί κ'εγώ τις προάλλες στα λευκά αλλά δεν "τόλμησα" να το... εξωτερικεύσω.

Του Τριανταφυλλόπουλου μπορούμε να το βρούμε στην Αθήνα; Πού ακριβώς;

Reply
7/3/2008 09:50:10 pm

Να, αυτή είναι μία παράλειψη που δεν έπρεπε να είχα κάνει, καθότι είμαι μεγάλος φαν. Ευχαριστώ.

Την ιδέα για τον ροζέ οινομαραθώνιο όχι μόνο την εξωτερίκευσα, αλλά έκανα πολύ έντονο "lobbying" στο Γιάννη. Μάλιστα ήταν εκεί και η Μαίρη η Τριανταφυλλοπούλου που ενθουσιάστηκε και την υποστήριξε και εκείνη.

Όσο για τα κρασιά της, απ'όσο ξέρω δεν υπάρχει ακόμα διανομέας για την Αθήνα. Ενδεχομένως να έχουν μείνει στο Λίθοινον κάποιες φιάλες από τα λευκά μετά τον Οινομαραθώνιο. Το ροζέ όμως δυστυχώς δεν βρίσκεται στα μέρη μας. Θα ρωτήσω και θα επανέλθω πάντως. Για περισσότερες πληροφορίες και απευθείας επικοινωνία: www.inambelos.gr.

Reply
Nassos
7/5/2008 02:53:55 am

Να μην ξεχνάμε, κε καθηγητά, και το ροζέ του Σταύρου του Κρητικού, στην Κάντζα...
Βραβευμένος ο Σταύρος από το Gourmet, και προτεινόμενος για φιλετάκια μετά από το μάθημά σας..
Και γνωρίζετε σαφώς ότι σπεύσαμε, και σας χρωστάμε την εξαιρετική απόλαυση..
Τελικά το ροζέ δικαίως το προτείνετε...

Reply
7/5/2008 06:11:55 am

Έχω στο προγραμμα να τον δοκιμάσω το Βυσσινόκηπο, ο Παλυβός είναι από τους αγαπημένους μου παραγωγούς, αλλά ενώ μου αρέσει το Αγιωργήτικο, στη ροζέ εκδοχή του συνήθως το βρίσκω λίγο αυστηρό.

Reply
7/6/2008 01:13:52 am

Νάσο μου σαν να το'ξερες... Μόλις γυρίσαμε από τον Σταύρο όπου και το εξαιρετικό του ροζέ τιμήσαμε, και τα φιλετάκια! Πανδαισία!...

Α, και ένα tip: η νέα σπεσιαλιτέ ονομάζεται "σιδηρόδρομος": πρόκειται για παϊδάκια από μοσχαράκι γάλακτος σιγοψημένα στη σούβλα. Άλλο να στο λέω και άλλο να το τρως...

Reply
7/6/2008 01:18:11 am

Ιωάννα μου να τον δοκιμάσεις οπωσδήποτε τον Βυσσινόκηπο, τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Βέβαια μπορεί να σου φανεί ακόμα πιο "αυστηρός" από ένα απλό ροζέ από Αγιωργίτικο, γιατί το χαρμάνι έχει και Syrah. Για καλοκαίρι και κόκκινο κρέας πάντως είναι super!

Reply
Nassos
7/7/2008 08:30:24 am

Ένας ‘σιδηρόδρομος’ που σερβίρεται μόνον τα Σαββατοκύριακα, και μόνον σε εκλεκτούς πελάτες;...

Μετά από το μάθημά σας, σαφώς επηρεασμένος από την αφήγησή σας για τον πεντανόστιμο ‘σιδηρόδρομο’ κατευθυνθήκαμε συντροφιά με αιθέριες πεινασμένες υπάρξεις για να απολαύσουμε το ‘άγνωστο έδεσμα’...Μάλιστα διαφωνούσαν αφού ήθελαν κάτι πιο ‘παραλιακό’...
Λίγο η εξιστόρηση των όσων μας είχατε μεταφέρει, λίγο το ξενικό του ονόματος, τα κατάφερα και τις έπεισα... Όμως η απογοήτευση κυρίευσε το τραπέζι μας στο άκουσμα του Σταύρου ότι είχε τελειώσει... Μάλιστα του φάνηκε και παράξενο που του το ζητούσαμε τέτοια ημέρα... Άφησε όμως να εννοηθεί ότι και άλλοι του το είχαν ζητήσει σήμερα...(τελικά έχει τόσο μεγάλη αναγνωσιμότητα το blog;...)
Μας υποσχέθηκε όμως ότι αν α)του τηλεφωνούσαμε μέσα στην εβδομάδα, β)κλείναμε εγκαίρως τραπέζι και γ)κάναμε μία προσευχούλα, ίσως να μας κρατούσε ένα κοψιδάκι το προσεχές Σάββατο...
&P

ReplyLeave a Reply.