Δεν σας λέω κάτι καινούριο, το ξέρω. Το καλό όμως πρέπει να λέγεται. Επίσης, καμιά φορά, όταν κάτι το ξέρουμε χρόνια και γίνεται πλέον κλασσικό, υπάρχει ο κίνδυνος να το βγάλουμε, προσωρινά έστω, από το "ραντάρ" μας, είτε γιατί το θεωρούμε πλέον δεδομένο, είτε στο βωμό της αναζήτησης του καινούριου και του διαφορετικού.

Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω - ή μάλλον θα σας υπενθυμίσω - για το L'Abreuvoir, στο Κολωνάκι. Ένα εστιατόριο που, από το 1965, είναι συνυφασμένο με την ποιότητα, την αρχοντιά, το επίπεδο, και βέβαια το καλό φαγητό.

Είτε κάτσει έξω είτε μέσα, ο πελάτης του L'Abreuvoir θα φάει εξαιρετικά και θα αισθανθεί όπως πρέπει να αισθάνεται ένας πελάτης σε κάθε καλό εστιατόριο: Βασιλιάς!

Ο κατάλογος περιέχει πιάτα που αποπνέουν όλη τη φινέτσα, αλλά και τη νοστιμιά, της Γαλλικής κουζίνας. Από τις σαλάτες και τα ορεκτικά, ως τα κύρια πιάτα, τα σπέσιαλ ημέρας και τα γλυκά, κάθε μία επιλογή είναι καλύτερη από την άλλη. Και παρότι η παρέα με την οποία συνέφαγα πρόσφατα διάλεξε ψάρι, το οποίο - απ'ότι κατάλαβα - ήταν εξαιρετικό, εγώ προτίμησα το κρέας που, όπως πάντα, είναι εγγύηση! Σωστά κομμένο και ψημένο, και προσεγμένο τέλεια στην εμφάνιση αλλά και στο σερβίρισμα.

Και φτάνουμε στη λίστα κρασιών, η οποία είναι πραγματικά για σεμινάριο. Περιέχει μία καλή γκάμα επιλογών από τον Ελληνικό αμπελώνα σε λευκά και ερυθρά, και κάποια ροζέ. Εκεί όμως που "δίνει ρέστα" είναι στον διεθνή αμπελώνα, ο οποίος επικεντρώνεται στη Γαλλία, και κατά κύριο λόγο στο Bordeaux, τη Βουργουνδία και την Καμπανία. Εκεί οι επιλογες είναι πολλές, σωστά ταξινομημένες, και, σε επιλεγμένες ετικέτες, διατίθενται και σε βάθος χρονιών/εσοδειών.

Εγώ πάντως το αποφάσισα: Την επόμενη φορά που θα φάω στο L'Abreuvoir (γιατί αυτή τη φορά νίκησαν οι ψαροφάγοι και ήπιαμε λευκό) θα συνδυάσω το πραγματικά αψεγάδιαστο φιλέτο μου με ένα καλό Bordeaux, όπως του αρμόζει. Κλίνω μάλλον προς το εξαιρετικό Chateau Pontet-Canet του 2003, το οποίο μάλιστα έχει κοστολογηθεί και λογικά (€120 τιμή λίστας, σε σχέση με την λιανική του τιμή των €70).

Σιγά που δεν τα ξέρετε, αλλά εγώ έχω υποχρέωση να σας τα παραθέσω. Τα στοιχεία επικοινωνίας, λοιπόν, του L'Abreuvoir είναι: Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, τηλ. 210-7229106 / 210-7229061.

Leave a Reply.