Μία από τις βασικές αρχές της οινογαστρονομίας είναι ότι το κρασί υπάρχει για να συνδυάζεται με το φαγητό. Ο βασικός λόγος για τον οποίον ειδικοί και γευσιγνώστες δοκιμάζουν μεγάλο αριθμό κρασιών σε συγκριτικές, τυφλές, κάθετες, οριζόντιες και λοιπές δοκιμές, φτύνοντας, στροβιλίζοντας και όλα τα συναφή, είναι (θεωρητικά) για να αποκτήσουν την εμπειρία και την σφαιρική άποψη που χρειάζεται ώστε να συμβουλεύουν καλύτερα τον καταναλωτή ως προς την απόλαυση του κρασιού στο σωστό συνδυασμό με φαγητό.
Όλοι έχουμε ακούσει πολλά γύρω από την αρμονία φαγητού και κρασιού. Ότι το κόκκινο κρέας θέλει κόκκινο κρασί, το λευκό κρέας θέλει λευκό κρασί, και πάει λέγοντας. Κάποιοι από αυτούς τους κανόνες που έχουμε ακούσει ευσταθούν, γιατί αιτιολογούνται χημικά. Άλλοι έχουν πια αναιρεθεί, ενώ αρκετοί ισχύουν υπό προϋποθέσεις. Εγώ πιστεύω στο ρητό "περί ορέξεως ουδείς λόγος", ωστόσο είναι πάντα καλό να έχουμε κάποια στοιχειώδη γνώση, ώστε να ξέρουμε αν έναν κανόνα τον ενστερνιζόμαστε ή τον απορρίπτουμε και γιατί. Βασικό είναι πάντως να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε χωρίς φόβο (αλλά - ελπίζω - με πάθος), για να βρούμε τι αρέσει τελικά σε εμάς τους ίδιους, ανεξάρτητα από το τι ακούμε ή διαβάζουμε.
Ίσως να έχετε ακούσει για τη Fiona Beckett, την οποία σας είχα ξανα-αναφέρει πρόσφατα. Η Fiona λοιπόν, εκτός από γλυκύτατη και μεγάλη θαυμάστρια της Ελλάδας και των γεύσεών της, είναι και από τις κατ' εξοχήν αυθεντίες σε διεθνές επίπεδο στην αρμονία φαγητού και κρασιού. Αρθρογραφεί στα εγκυρότερα διεθνή μέσα πάνω στο θέμα, έχει γράψει ένα σωρό πολύ χρηστικά βιβλία, ενώ συμβουλεύει μαιτρ, σεφ, σομελιέ και εστιάτορες σε όλο τον κόσμο πάνω σε θέματα συνδυασμού φαγητού και κρασιού. Παράλληλα διατηρεί και μία ιδιαίτερα δημοφιλή ιστοσελίδα (Matching Food & Wine with Fiona Beckett), η οποία περιέχει τεράστιο πλούτο μυστικών, συμβουλών, τάσεων και πρωτοποριακών βημάτων στην αρμονία φαγητού και κρασιού.
Εγώ είχα από καιρό επικοινωνία εξ αποστάσεως με τη Fiona και τελικά τη συνάντησα και από κοντά πέρυσι στο Λονδίνο, όταν δέχτηκε να μου παραχωρήσει μία συνέντευξη οινογαστρονομικού χαρακτήρα, η οποία δημοσιεύτηκε στον ΟΙΝΟΧΟΟ το Σάββατο που μας πέρασε.
Σε περίπτωση που τη χάσατε, και επειδή πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Fiona έχει απίστευτο βάθος γνώσεων και εμπειρίας και δεν έχει ξαναμιλήσει ποτέ σε Ελληνικό μέσο, σας προτείνω να τη διαβάσετε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link. Και όταν γύρίσετε, προτείνω να κάνετε άλλο ένα κλικ, αυτή τη φορά στην εικόνα/banner που ακολουθεί παρακάτω, για να μπείτε στην ιστοσελίδα της Fiona, στην οποία θα βρείτε πολύ και συναρπαστικό δωρεάν περιεχόμενο - αν και δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, ειδικά για όσους ασχολούνται πραγματικά, να γίνουν συνδρομητές αντί συμβολικού αντιτίμου, ώστε να έχουν πρόσβαση σε πιο εξειδικευμένο περιεχόμενο, αλλά και άμεση επικοινωνία με την ίδια τη συγγραφέα.