Το focus για σήμερα είναι η Σαμπάνια, και μάλιστα η χρονολογημένη, η λέγόμενη και Vintage ή Millessime. Όπως γνωρίζουμε, μία καλή Vintage Σαμπάνια είναι από τα λίγα κρασιά που μπορούν να συνοδεύσουν ένα μεγάλο γεύμα σε όλα του τα στάδια, από το ορεκτικό μέχρι το γλυκό και ακόμα παραπέρα! Για να δούμε όμως τι καινούριο υπάρχει ή έρχεται σύντομα στην αγορά...

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά η Moet & Chandon Grand Vintage 2000. Το 2000 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον συγκεκριμένο οίκο και ο 67ος τρύγος του τη χρονιά εκείνη κρίθηκε εξαιρετικός, έτσι ώστε να μπορέσει να "σηκώσει" στις πλάτες του μία vintage Σαμπάνια. Η Grand Vintage 2000 φέρει την υπογραφή του Benoit Gouez, του chef de Cave της Moet.

Χαρακτηρίζεται από πολύπλοκα αρώματα σε μύτη και στόμα, ενώ ο αφρισμός της επιδεικνύει απαράμιλλη κομψότητα. Η Moet & Chandon Grand Vintage 2000 πίνεται άνετα τώρα, αλλά έχει δυναμική παλαίωσης αρκετών δεκαετιών μπροστά της.

Διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία, στην ενδεικτική τιμή των €43.


Ενδιαφέροντα νέα έχουμε όμως και από τον οίκο Bollinger (ξέρετε, αυτόν που παράγει την αγαπημένη Σαμπάνια του James Bond!...).

Η Bollinger λοιπόν έκρινε ότι το 2003 ήταν μία χρονιά που προσέφερε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα χαρακτηριστικά στο κρασί της, και έτσι αποφάσισε να κυκλοφορήσει, κατ'εξαίρεση, μία Σαμπάνια Vintage 2003.

Η "2003 by Bollinger", όπως θα λέγεται, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην Ελλάδα. Μαρτυρίες ξένων δοκιμαστών, ωστόσο, λένε ότι, παρότι δεν πρόκειται για μία τυπική Vintage Σαμπάνια Bollinger, η 2003 είναι φοβερά ενδιαφέρουσα.

Οι αγαπητοί μου φίλοι στην εταιρεία ΓΕΝΚΑ, που αντιπροσωπεύει τον οίκο Bollinger στην Ελλάδα, με ενημερώνουν ότι περιμένουν την 2003 by Bollinger γύρω στον Οκτώβριο, οπότε και θα είναι διαθέσιμη, πρωτίστως, από τα καταστήματα Cellier και το Cellier Wine Club. Τιμή ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο. Εγώ θα έχω το νου μου πάντως και θα σας κρατήσω ενήμερους...

Leave a Reply.