Ίσως θυμάστε ότι τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε είχα συναντήσει στη Ρόδο κάποιους στενούς συνεργάτες του μέγιστου Robert Parker Jr. (κι αν δεν θυμάστε, μπορείτε να φρεσκάρετε τη μνήμη σας κάνοντας κλικ εδώ...).

Προφανώς εκείνη η επίσκεψη των Αμερικάνων οινογράφων ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς φαίνεται ότι σηματοδότησε μία νέα εποχή για το Ελληνικό κρασί και την αποδοχή του από τον Parker και τους (ουκ ολίγους) πιστούς του.

Σήμερα λοιπόν, μπορούμε πλέον να καυχιόμαστε ότι υπάρχουν μπόλικα κρασιά μας στον τεράστιο κατάλογο που περιλαμβάνει η ιστοσελίδα του Parker. Συγκεκριμένα, 172 Ελληνικά κρασιά φιγουράρουν στις τρεις ανώτερες βαθμολογικές κατηγορίες: 70-79 - Μέτριο (Average), 80-89 - Ανώτερο του μετρίου (Above Average) και 90-95 Εξαιρετικό - (Outstanding).

Ακούστε τώρα πως έχει αναλυτικά η Ελληνική εκπροσώπηση: 19 από τα 170 Ελληνικά κρασιά κρίθηκαν εξαιρετικά (βαθμολογία 90-95). 9 από αυτά ήταν Βισάντο, ενώ από τα 10 ξηρά, τα 8 ήταν λευκά και μόνο 2 ήταν ερυθρά. Από τα 8 λευκά τα 7 ήταν Σαντορίνη ΟΠΑΠ, ενώ η κατανομή στα ερυθρά ήταν Σολομώντεια: Μία Νάουσα ΟΠΑΠ και μία Νεμέα ΟΠΑΠ μοιράστηκαν την κορυφή.

Η διάκριση αυτή αναδεικνύει τη δύναμη των Ελληνικών ποικιλιών και των ξεχωριστών terroirs που διαθέτουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και έπιβεβαιώνει αυτό που έχω πει και γράψει επανειλημμένα: ότι το Ελληνικό κρασί είναι σήμερα καλύτερο από ποτέ. Και αύριο μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει.

Όλα μα όλα τα κρασιά μας που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Parker αξίζουν το θαυμασμό και την προτίμησή μας, γιατί εκπροσωπούν το Ελληνικό κρασί στην ολότητά του με τον καλύτερο τρόπο. Εμένα βέβαια θα μου επιτρέψετε να ξεχωρίσω και να συγχαρώ είδικά την ΓΑΙΑ Οινοποιητική, καθώς οκτώ από τα κρασιά της φιγουράρουν στον πίνακα του Parker, τρία μάλιστα εκ των οποίων είναι στο "club" των δέκα ξηρών outstanding: Πρόκειται για τις ετικέτες Θαλασσίτης 2007, Θαλασσίτης Βαρέλι 2007 και Κτήμα ΓΑΙΑΣ 2005. Οι διακρίσεις αυτές, επιπλέον των σημαντικότατων βραβεύσεων από το Decanter στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, δείχνουν ότι η καθολική ανάδειξη της ΓΑΙΑΣ ως μίας εκ των κορυφαίων δυνάμεων στο Ελληνικό κρασί μόνο τυχαία δεν είναι...

Αν θέλετε να μελετήσετε τον πλήρη πίνακα των Ελληνικών κρασιών που περιλαμβάνεται πλέον στην ολοένα και αυξανόμενη "Λίστα του Parker", θα τον βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.


1/13/2009 07:47:11 am

Ted, this is good news...room for improvement but the bottom line, lots of great Greek wines to enjoy.

Reply
1/13/2009 05:42:14 pm

Panteli, it's good news indeed. I mean it when I say that Greek wine was never better. Be sure to spread the word over there!...

Reply
Giorgos
1/19/2009 07:16:32 pm

σημερα ειδα το αρθρο σας και ειναι πραγματικα θετικο το να αξιολογει ο parker τα ελληνικα κρασια αλλα η αληθεια ειναι οτι οι βαθμολογησεις του μου προκαλεσαν ερωτηματικα. Τις αξιολογησεις του τις κανει με τυφλη γευσιγνωσια? ειδικα στις περιπτωσεις των σαντορινων, μου προκαλει εντυπωση που ο θαλασιτης μπορει και ξεπερνα κρασια που τα θεωρω παραπολυ καλα (to say the least) ενω ο θαλασσιτης με εχει επανειλλημμενα απογοητευσει....οσο αφορα τα αγιωργιτικα, ειναι λιγο δυσκολο να υποστηριξει κανεις οτι την καλυτερη νεμεα την φτιαχνει η γαια. Μαλλον ο κος Parker αξιολογει με νεοκοσμιτικα κριτηρια. Επισης μου προκαλει εντυπωση που απουσιαζουν παραγωγοι με παρα πολυ καλα κρασια οπως ο παπαιωαννου και ο παρπαρουσης η καποιοι αλλοι ειναι under-represented (πχ αβαντις) γιατι αυτο? τελος να σας διορθωσω...τα κρασια στην λιστα ειναι 20 και οχι 19. εχετε ξεχασει την μανδηλαρια 2004 του σιγαλα (η οποια βεβαια δεν υπαρχει εκτος πια και εαν

Reply
12/13/2010 11:53:21 am

Se trata de un excelente article.Thank usted para compartir!*

Reply
3/20/2011 12:16:20 pm

Can you image that there is a good place which you can buy anything you want with a low price.

ReplyLeave a Reply.