Σήμερα, Κυριακή, δοκιμάσαμε, όπως κάθε χρόνο, το Πρωτόλαδο της Χρονιάς. Πρόκειται για το πρώτο ελαιόλαδο που βγαίνει στην κατανάλωση, φρέσκο και γευστικό, έχοντας παραχθεί μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, από την εταιρεία ΣΤΑΤΗΡ.

Το συγκεκριμένο Πρωτόλαδο παράγεται στη Χαλκιδική από πράσινες (αλλά όχι άγουρες) ελιές από συγκεκριμένες ποικιλίες: από την Μεγαλόκαρπη Καρυδολιά της περιοχής, αλλά και την, λιγότερο γνωστή, Αθωνίτικη Πρασινολιά. Το λάδι έχει υποστεί έκθλιψη σε χαμηλή θερμοκρασία και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, διατηρώντας το πλούσιο και ζεστό θαμπό πράσινο χρώμα της ελιάς, αλλά και όλα τα πρωτογενή αρώματα και τις γεύσεις του ευλογημένου καρπού. Χρησιμοποιείται ωμό, για να ενδυναμώνει με τη γεύση του σαλάτες, ντιπς και άλλα κρύα ή ζεστά πιάτα και πρέπει να καταναλωθεί απαραίτητα μέσα σε λίγους μήνες από την παραγωγή του.

Η δοκιμή του Πρωτόλαδου της ΣΤΑΤΗΡ γίνεται κάθε χρόνο στον ίδιο χαρακτηριστικό χώρο στην Πλάκα και έχει πάντα έναν ιδιαίτερα παρεΐστικο χαρακτήρα, γιατί αποτελεί αφορμή για φίλους και γνωστούς να βρεθούν και να συζητήσουν, δοκιμάζοντας παράλληλα το λάδι αλλά και διάφορα εκλεκτά εδέσματα. Φέτος το Πρωτόλαδο πλαισίωναν πράσινες τσακιστές ελιές από τη Χαλκιδική, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα Σουλτανίνας, μικρές μπάμιες τουρσί, ζυμωτό ψωμί, γαλέτες και παξιμάδια, καθώς και ένα αρωματικότατο απόσταγμα (Τσιπούρα λέγεται) από τα Κύθηρα.

Δεν γνωρίζω να σας πω αν και που μπορεί κανείς να βρει το Πρωτόλαδο. Έχω παρατηρήσει ότι μία μεγάλη ποσότητα αγοράζεται σταθερά από το εστιατόριο Milos του Ξενοδοχείου Athens Hilton, όπου προσφέρεται συνοδεύοντας την ποικιλία από ψωμάκια και κριτσίνια στην αρχή του γεύματος. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία ΣΤΑΤΗΡ στο τηλέφωνο 210-7258394 ή να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο site της, στη διεύθυνση
www.greekartisans.gr.

Leave a Reply.