"Εσείς που ασχολείστε με το κρασί τρώτε καλά!" μου λέει και μου ξαναλέει ένας φίλος... Εγώ τι να του πω; Ότι έχει άδικο; Θα πέσει φωτιά και θα με κάνει κάρβουνο!...

Πάρτε για παράδειγμα το Σάββατο το βράδυ. Μία μεγάλη αποστολή από δημοσιογράφους οίνου και γεύσης βρεθήκαμε στη Δράμα, καλεσμένοι του Νίκου Λαζαρίδη, στο ομώνυμο οινοποιείο / chateau του, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Αφού περιηγηθήκαμε τις εγκαταστάσεις, τα κελάρια, κλπ, καθίσαμε να φάμε. Αντί κάποιου catering της περιοχής, ο ιδιοκτήτης και μάγειρας της φημισμένης ταβέρνας "Ορεινό" από το χωριό Κορυφές της Δράμας, ήρθε μαζί με όλη την ομάδα του και μας μαγείρεψε επιτόπου. Στήθηκε λοιπόν στην πινακοθήκη του Chateau Nico Lazaridi ένα φαγοπότι άνευ προηγουμένου. Τι καλά φάγαμε; Εκπληκτικούς τζιγεροσαρμάδες με χοντρό σπιτικό κους-κους, λαχανοντολμάδες, νοστιμότατες μελιτζάνες κοκκινιστές με τυρί (με βάση μία παλιά Χιώτικη συνταγή), Χουνγκιάρ Μπεγεντί με έξτρα καπνισμένες τις μελιτζάνες του πουρέ, καθώς και ψαρονέφρι γεμιστό με καπνιστό τυρί της περιοχής. Η αποκάλυψη όμως, που μας άφησε όλους με ανοιχτό το στόμα, ήταν οι χειροποίητες χοντρές ταλιατέλες με φρεσκομαζεμένα άγρια μανιτάρια από το δάσος! Δεν σας λέω τίποτα άλλο για το πιάτο αυτό γιατί θα το αδικήσω... Αν ποτέ βρεθείτε στην περιοχή, πάντως, θυμηθείτε το "Ορεινό". Το τηλέφωνο στην κάρτα που πήρα φεύγοντας είναι το 2510-611634.

Όλα τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε, δεν πήγαν κάτω ξεροσφύρι... Τα κρασιά του γεύματος ήταν το Μαγικό Βουνό Λευκό 2006 και το Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2003, το οποίο δοκιμάσαμε πρώτοι, αφού αυτές τις μέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Οι φίλοι της θρυλικής αυτής σειράς κρασιών του Νίκου Λαζαρίδη θα γνωρίζουν ότι κάθε ετικέτα χαρακτηρίζεται από ένα πίνακα ζωγραφικής της μεγάλης συλλογής της οικογένειας. Όλοι οι πίνακες φυλάσσονται στην Πινακοθήκη "Μαγικό Βουνό" του Chateau Nico Lazaridi, εκεί δηλαδή που απολαύσαμε το εξαιρετικό δείπνο που σας περιέγραψα λίγο παραπάνω. Σήμερα έχετε την ευκαιρία να δείτε πρώτοι (sneak preview το λέμε στα μέρη μου...) τους δύο πίνακες, στο δεξί και στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου, του Ιταλού ζωγράφου Risola, που θα κοσμούν την ετικέτα Μαγικό Βουνό Λευκό 2007, που θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2008, καθώς και την ετικέτα Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2004, που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του 2008!


Leave a Reply.