Ένα ιδιαίτερα σημαντικό οινικό event έλαβε χώρα πριν από ενάμισυ μήνα περίπου. Πρόκειται για το World Wine Festival, μία μεγάλη γιορτή του κρασιού και της οινογαστρονομίας, στην οποία λαμβάνουν μέρος μεγάλα ονόματα από το παγκόσμιο οινικό στερέωμα, καθώς και επιλεγμένα οινοποιεία από όλο τον κόσμο. Αυτό που κάνει την εκδήλωση αυτή ακόμα πιο μεγαλοπρεπή είναι το γεγονός ότι φιλοξενείται στο Palais Coburg, ένα πανέμορφο παλάτι του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στη Βιέννη. Το Palais Coburg, που προοριζόταν για ανάκτορο του Δούκα Φερδινάνδου της Αυστρίας, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο "αρχείο" κρασιού στον κόσμο.

Το World Wine Festival έλαβε χώρα το 4ήμερο 27 Φεβρουαρίου - 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την εκδήλωση επισκέφτηκαν περίπου 2100 οινόφιλοι από την Αυστρία αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, για χάρη των οποίων ανοίχτηκαν πάνω από 10000 φιάλες κρασιού. Εκτός από το forum, το οποίο περιελάμβανε δοκιμές κρασιών από τα οινοποιεία που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, στο πλαίσιο του World Wine Festival έγιναν και πολλές ειδικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, κάθετες δοκιμές, δείπνα και workshops, που είχαν μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσά τους, δοκιμές από διάφορες εσοδείες του θρυλικού Château d' Yquem, με τη συνοδεία γαστρονομικών δημιουργιών με επίκεντρο το foie-gras, μαθήματα υψηλής μαγειρικής από chefs διεθνούς φήμης, καθώς και παρουσίαση των κρασιών του κορυφαίου παραγωγού από το Priorato της Ισπανίας, Alvaro Palacios.


Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 61 αυστηρά επιλεγμένα οινοποιεία από όλο τον κόσμο. Στη λίστα των συμμετεχόντων διακρίνει κανείς ονόματα όπως τα Château Angelus, Château Canon la Gaffelière και Château Rauzan-Ségla από το Bordeaux, Domaine Faiveley και Maison Joseph Drouhin από τη Βουργουνδία, οι οίκοι Laurent Perrier και
Pol Roger από την Καμπανία, τα οινοποιεία La Spinetta, Planeta, Castello di Querceto, Luce della Vite και Marchesi de Frescobaldi από την Ιταλία, το Château Musar από το Λίβανο, το Cloudy Bay από τη Νέα Ζηλανδία, ο οίκος Penfolds από την Αυστραλία, κ.α.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ένα οινοποιείο, το Κτήμα ΑΛΦΑ, κάτι που δεν με εκπλήσσει καθόλου, καθώς ο Άγγελος ο Ιατρίδης και η ομάδα του δίνουν το δυναμικό παρόν στις περισσότερες μεγάλες διεθνείς οινικές εκδηλώσεις, παίζοντας πάντα επάξια το ρόλο του πρεσβευτή του Ελληνικού αμπελώνα στον κόσμο.


Το World Wine Festival γίνεται κάθε 2 χρόνια, και οι διοργανωτές ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια για το 2010. Εγώ δεν σκοπεύω να το χάσω, και ελπίζω ότι κι εσείς θα το βάλετε στο πρόγραμμά σας από τώρα. Στο μεταξύ, αξίζει να διαβάσετε για το απίστευτο venue της εκδήλωσης, το Palais Coburg, στο κατατοπιστικό άρθρο του συνάδελφου Άγγελου Ρέντουλα, το οποίο είχε δημοσιευτεί προ καιρού στον ΟΙΝΟΧΟΟ (τεύχος Οκτωβρίου 2007). Θα το βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.

Leave a Reply.