Αν έχω μιλήσει και αν έχω γράψει για το ροζέ κρασί... Όσοι με παρακολουθούν και με διαβάζουν είμαι σίγουρος πως θα το επιβεβαιώσουν.

Φέτος όμως νομίζω ότι είναι η χρονιά του. Θα με θυμηθείτε... Δοκιμάζω εξαιρετικά φετινά ροζέ από τον Ελληνικό αμπελώνα, αλλά βλέπω και στα ράφια σε μεγάλες κάβες ολοένα και περισσότερες ετικέτες ροζέ από το εξωτερικό, σε κάποιες περιπτώσεις ακριβές και ιδιαίτερα εκλεκτές.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ροζέ κρασί παράγεται από ερυθρά ή ερυθρωπά σταφύλια με τη μέθοδο της οινοποίησης του ερυθρού κρασιού. Η διαφορά του είναι ότι τα υγρά και τα στερεά μέρη του σταφυλιού περνούν λίγες μόνο ώρες μαζί (σε αντίθεση με την ερυθρή εκχύλιση που διαρκεί πολλές μέρες, μέχρι και 2 μήνες μπορεί να φτάσει), έτσι ώστε να πάρει λίγο από το χρώμα του σταφυλιού. Μιλάμε λοιπόν για ένα "μίνι" ερυθρό κρασί, το οποίο πρέπει να μεταχειριζόμαστε με τον δέοντα σεβασμό.

Φέτος ελπίζω να πιείτε πολύ ροζέ - και να το ευχαριστηθείτε. Εγώ έχω ήδη δοκιμάσει αρκετά (μου'ρχονται ο Βυσσινόκηπος του Παλυβού από Αγιωργίτικο, το Αβαντίς Ροζέ από Grenache Rouge και Syrah, καθώς και το κομψότατο Gentilini Rosé από Μοσχοφίλερο). Ένα ροζέ απολαμβάνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, μόνο του ή με φαγητό, ειδικά σε ζεστές καλοκαιρινές μέρες που το κόκκινο δεν "τραβιέται" και το λευκό δεν είναι αρκετό. Συνδυάζεται με σχεδόν τα άπαντα της Ελληνικής κουζίνας (γι αυτό και συχνά χαρακτηρίζεται "πασπαρτού"), ιδανικά με ελαφριά κρέατα, λαδερά με κόκκινη σάλτσα (μπριάμ, γιαχνί, αρακά, κλπ), μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα (ειδικά αν έχουν και καμιά γαριδούλα ή κανένα αστακουδάκι μέσα...), και βέβαια Κινέζικο φαγητό.

Φανταστείτε, δηλαδή, μία όμορφη καλοκαιρινή μέρα, όπου το μενού έχει μπιφτέκια ή κεφτέδες. Ένα στιβαρό κόκκινο πέφτει βαρύ, ένα φρέσκο λευκό κινδυνεύει να χαθεί πλάι στο κρέας, άρα (κατά το γνωστό soundtrack από τα νειάτα μου) who're you gonna call? Ειδικά αν ο κεφτές είναι ντυμένος και με μία όμορφη σαλτσούλα από φρέσκια ντομάτα, η τελικά δεν είναι κεφτές αλλά σουτζουκάκι;... Δεν το συζητώ, το ροζέ γεννήθηκε γι αυτήν ακριβώς τη στιγμή - τέλος!


Πέρα από την πλάκα, θα βρείτε μεγάλη γκάμα από ροζέ κρασιά σε όλες τις κάβες και τα σούπερ μάρκετ. Αρχίστε να δοκιμάζετε τα ροζέ του 07 από τώρα και σας υπόσχομαι ότι θα μαγευτείτε από τα διαφορετικά χρώματα, τα αρώματα, τους συνδυασμούς...


Συμπτωματικά, η συνεργασία μου με τον Οινοχόο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στο ροζέ κρασί, πριν από 2 χρόνια. Για κάποιες περαιτέρω πληροφορίες, αλλά και για μία νοσταλγική βόλτα στο (πρόσφατο) παρελθόν, μπορείτε να το διαβάστε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.


3/17/2008 08:01:20 pm

Οι Ghostbusters έπιναν ροζέ δλδ; :^)

Πάντως έχει μυρίσει άνοιξη και το μυαλό όλων μας ταξιδεύει σε καλοκαιρινά τραπέζια ήδη!

Reply
Kostas P.
3/17/2008 10:46:12 pm

Πολύ καλό, σε σημείο αποκάλυψης για μένα, και το καινούριο ροζέ του Κτήματος Δρυόπη (Τσέλεπος) από Αγιωργήτικο!

Reply
Ted Lelekas
3/17/2008 11:01:08 pm

Συμφωνώ απόλυτα, το δοκιμάσαμε πρόσφατα στο σεμινάριο και άρεσε πολύ, σε όλους!

ReplyLeave a Reply.