Δεν έχω μόνο κακά μαντάτα, όμως, από το διεθνή οινικό τύπο. Βλέπετε σχεδόν ταυτόχρονα με το Wine Spectator, το επίσης Αμερικάνικο περιοδικό Wine & Spirits δημοσίευσε το δικό του Top 100, τόσο σε επίπεδο οινοποιείων, όσο και σε επίπεδο κρασιών. Και εκεί έχουμε δύο Ελληνικές παρουσίες!

Στα 100 κορυφαία οινοποιεία του κόσμου για το 2008, λοιπόν, το Wine & Spirits περιλαμβάνει το Κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη και το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Νάουσα. Το τελευταίο μάλιστα έχει περάσει πλέον δυναμικά στο "Hall of Fame" των διακρίσεων για το συγκεκριμένο περιοδικό, αφού έχει συμπεριληφθεί στις λίστες με τα οινοποιεία της χρονιάς 12 φορές ως τώρα, με πρώτη το 1992, στα 21 χρόνια που το Wine & Spirits δημοσιεύει το Top 100 των οινοποιείων της χρονιάς. Τον ίδιο αριθμό διακρίσεων με το Οινοποιείο Μπουτάρη έχουν μόλις δύο ακόμα οινοποιεία στον κόσμο, που μάλιστα δεν είναι διόλου τυχαία: Πρόκειται για το οινοποιείο του Michel Chapoutier στο Ροδανό, και αυτό του Joseph Phelps στην Καλιφόρνια!

Κατ' επέκτασιν έχουμε και δύο Ελληνικές ετικέτες στο Top 100 των κρασιών του Wine & Spirits για το 2008: Πρόκειται για το Κτήμα Σιγάλα Βαρέλι 2007 και την Γουμένισσα Μπουτάρη 2005, καθένα από τα οποία έλαβε βαθμολογία 93/100 από τους κριτές του περιοδικού. Ολόψυχα συγχαρητήρια και στα δύο οινοποιεία, καθώς και στις ομάδες των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τις ετικέτες που διακρίθηκαν!

Το Buying Guide 2009 του περιοδικου Wine & Spirits κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε επιλεγμένα περίπτερα και πρακτορεία ξένου τύπου.
Leave a Reply.