Το Castello di Nipozzano ανήκει στην οικογένεια Frescobaldi, που είναι από τις παλαιότερες, μεγαλύτερες και σημαντικότερες στο Ιταλικό κρασί. Ήθελα να το επισκεφτώ όχι μόνο γιατί είναι πανέμορφο και ιστορικό, αλλά έπίσης επειδή είναι αντιπροσωπευτικό της ζώνης του Chianti Rufina, του αντιπάλου δέους του Chianti Classico και μίας πολύ σημαντικής από τις επτά συνολικά ζώνες του Chianti.

Το Castello di Nipozzano βρίσκεται σε έναν πανέμορφο, καταπράσινο λόφο, σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων από τη Φλωρεντία, και έχει υψόμετρο γύρω στα 400 μέτρα. Η ιστορία του ξεκινάει από τα Ρωμαϊκά χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα χρησίμευε ως οχυρό για την αντιμετώπιση των επιδρομών των βαρβάρων. Στα χέρια της οικογένειας Frescobaldi πέρασε στα μέσα του 19ου αιώνα.


Το Castello είναι ένα από τα 6 Κτήματα των Frescobaldi στην Τοσκάνη, και αυτό που θεωρούν ως το επίκεντρο της επικοινωνίας τους με το οινόφιλο κοινό. Για την επίσκεψη και περιήγησή μου στο χώρο επιστρατεύτηκε η Tiziana Frescobaldi, η οποία είναι μέλος του ΔΣ του Οίκου και υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας.


Ο χώρος είναι εξίσου επιβλητικός από έξω όσο κι από μέσα. Εξωτερικά, το Castello δεσπόζει σε μία απέραντη έκταση από αμπέλια και ελιές, και τα κτίσματα είναι πέτρινα και ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Εσωτερικά ο χώρος αποπνέει την ευγενή καταγωγή των Frescobaldi, των προγόνων τους, αλλά και των προηγούμενων ιδιοκτητών του Κάστρου ανα τους αιώνες. Είναι διακοσμημένος με αναγεννησιακά έργα τέχνης και βαριά έπιπλα εποχής, ενώ σε διάφορα σημεία κρέμεται περήφανα ο θυρεός της οικογένειας των Frescobaldi.


Το Κτήμα παράγει 3 ετικέτες κρασιού, ενώ συμμετέχει και στον ελαιοπαραγωγικό συνεταιρισμό Laudemio. Πριν δοκιμάσουμε τα ερυθρά του Κτήματος, ξεκινήσαμε με το λευκό Castello di Pomino 2007, ένα Pomino Bianco DOC από Chardonnay και Pinot Bianco. Το κρασί αυτό παράγεται στο ομώνυμο Castello di Pomino της οικογένειας που βρίσκεται λίγο βόρεια της Φλωρεντίας. Πρόκειται για ένα παχύ και ευχάριστο βαρελάτο λευκό κρασί με απλή μύτη και καλή οξύτητα. Μπαίνοντας στα ερυθρά ξεκινήσαμε με το Nipozzano Riserva 2005, ένα Chianti Rufina DOCG που προκύπτει από χαρμάνι 90% Sangiovese και 10% άλλες ποικιλίες (Merlot, Colorino, Malvasia Nera). Ως Chianti Rufina είναι εμφανώς πιο δυνατό και πλούσιο από ένα αντίστοιχο Chianti Classico, με παχιές ταννίνες και έντονη οξύτητα. Συνεχίσαμε με το Montesodi Riserva 2005, το premium Chianti Rufina DOCG του Κτήματος. Πρόκειται για ένα πολύ πλούσιο και γεμάτο κρασί με απίστευτες ταννίνες και υψηλό αλκοολικό τίτλο (14.5%), το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο και εξαιρετικά καλά δομημένο. Ολοκληρώσαμε με το Mormoreto 2005, ένα Super Tuscan (Toscana IGT) από 60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot και 15% Cabernet Franc. Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό ερυθρό κρασί χωρίς το παραμικρό ψεγάδι σε μύτη και στόμα.


Η επίσκεψη στο Castello di Nipozzano ολοκληρώθηκε με μία (παρατεταμένη) στάση στο wine shop του Κτήματος, το οποίο πουλάει κρασιά και προϊόντα από όλα τα Κτήματα των Frescobaldi στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι δεν έχασα την ευκαιρία να αγοράσω (και) ένα magnum Lucente 2006, που είναι ένα από τα αγαπημένα μου Super Tuscan από το Κτήμα Tenuta Luce Della Vite που διατηρούν οι Frescobaldi έξω από το Montalcino, στην ευρύτερη περιοχή της Siena.

Stelios Voyiatzis
7/29/2008 07:26:47 pm

Welcome back Ted!

Well, the place is more than marvellous...

They also maintain an Internet site (http://www.frescobaldi.it/it/home.htm) and it seems that there might be a relation between them and the famous composer Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643), one of the most important composers of keyboard music in the late Renaissance and early Baroque periods.

Best

Stelios

ReplyLeave a Reply.