Η τέταρτη μέρα του ταξιδιού στην Τοσκάνη ξεκίνησε πιο χαλαρά. Μετά από το πρωινό και μία βόλτα στην τουριστική (και πανέμορφη) πόλη του San Gimignano, κατευθυνθήκαμε ακόμα πιο νότια, κάτω από τη Siena, για το περίφημο Montalcino. Όσο πιο νότια πηγαίναμε, και ειδικά φτάνοντας στο Montalcino, το τοπίο γινόταν όλο και πιο "ξερό", πιο Ελληνικό θα έλεγε κανείς, καθώς τίποτα δεν θύμιζε την καταπράσινη βλάστηση του Chianti Classico που είχαμε αφήσει πίσω μας.

Μου αρέσουν πολύ τα κρασιά του Montalcino, και ειδικά το ομώνυμο Brunello, ένα κρασί γεμάτο και δυνατό, για βαρύ χειμώνα και πλούσιο φαγητό. Βασίζεται στην ποικιλία Sangiovese Grosso, που στην περιοχή ονομάζεται Brunello, τόσο όμως το terroir του Montalcino, όσο και η συγκεκριμένη τεχνική οινοποίησης κάνουν το Brunello di Montalcino DOCG ένα πολύ ξεχωριστό κρασί.

Ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει ένα Brunello που πραγματικά να μη μου αρέσει, ακόμα και από παραγωγούς που θεωρούνται "εργοστάσια". Έχω όμως μία προτίμηση στα κρασιά του Poggio Antico, ενός σχετικά πιο νέου, boutique οινοποιείου της περιοχής, επειδή είναι δυνατά και τυπικά, χωρίς να είναι υπερβολικά "ρουστίκ". Γνωρίζω την ιδιοκτήτρια του Poggio Antico, την Paola Gloder, από παλιότερα, για αυτό και δεν έχασα την ευκαιρία να την επισκεφτώ στο οινοποιείο σε αυτό το ταξίδι.


Ο πρώτος τρύγος του Poggio Antico ήταν το 1976 - πολύ αργότερα από πολλά παλιά οινοποιεία της περιοχής, κάποια από τα οποία έχουν ακόμα φιάλες από τρύγους του 19ου αιώνα! Ο πατέρας της Paola, επιτυχημένος χρηματιστής από το Μιλάνο και μεγάλος λάτρης του κρασιού, συμβούλεψε τον πρώτο ιδιοκτήτη στην δημιουργία του Poggio Antico από την αρχή, και στη συνέχεια το αγόρασε και το έκανε δικό του, όταν ο πρώτος ιδιοκτήτης αποφάσισε να αποσυρθεί. Η Paola μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση σε ηλικία 20 ετών, και ενώ η ίδια είχε επίσης πάρει πορεία προς τα χρηματιστηριακά, μη έχοντας την παραμικρή σχέση με το αμπέλι, το σταφύλι ή το κρασί.


Σήμερα το Poggio Antico πάει από το καλό στο καλύτερο. Το οινοποιείο είναι πραγματικά υπερσύγχρονο και έχει τεράστια περιθώρια μέχρι να αποδώσει στο maximum των δυνατοτήτων του. Εξάγει το 85% της παραγωγής του σε 34 χώρες του κόσμου, διατηρεί ένα εξαιρετικό εστιατόριο στο χώρο του οινοποιείου, είναι συνειδητά επισκέψιμο 365 ημέρες το χρόνο (366 στα δίσεκτα έτη, όπως διευκρινίζει η Paola), ενώ είναι ιδιαίτερα ενεργό μέλος της τοπικής ένωσης παραγωγών, του Consorzio del Vino Brunello di Montalcino.
Πάνω απ' όλα - για να μην ξεχνιόμαστε - τα κρασιά του Poggio Antico είναι εξαιρετικά.

Μαζί δοκιμάσαμε τα εξής:

- Rosso di Montalcino 2006: πρόκειται για το "απλό" κρασί κάθε οινοποιείου που παράγει Brunello, από την άποψη ότι προέρχεται από σταφύλια νεώτερων ηλικιακά κλημάτων, ενώ έχει παλαιώσει λιγότερο, γι αυτό και κυκλοφορεί πιο γρήγορα στην αγορά. Το συγκεκριμένο έχει καλές ταννίνες, οξύτητα και μεγάλο βάθος. Ομολογώ, ωστόσο, ότι το δοκιμάσαμε πιο πολύ "για να μπούμε στο κλίμα", αφού τα καλύτερα ακολουθούσαν...

- Madre 2005: ένα Super Tuscan από χαρμάνι 50% Sangiovese και 50% Cabernet Sauvignon. Το βρήκα εντυπωσιακό, με πανέμορφες ταννίνες, πεντακάθαρη μύτη, φοβερή πολυπλοκότητα και μεγάλη διάρκεια. Αγόρασα αρκετό φεύγοντας...
- Brunello di Montalcino 2003: Μπορεί το 2003 να ήταν μία πολύ ζεστή χρονιά για την περιοχή, το συγκεκριμένο κρασί όμως το έσωσε το μεγάλο υψόμετρο του αμπελώνα και η προσοχή που του δόθηκε από το αμπέλι ως το μπουκάλι. Οι ταννίνες του είναι έξοχες, ενώ, σύμφωνα με τις σημειώσεις μου, "η φινέτσα συναντάει τη δύναμη"! Ήταν όπως ακριβώς το περίμενα και καλύτερο. Φεύγοντας πήρα το καθιερωμένο magnum για ενθύμιο.
- Altero 2003: Πρόκειται για ένα Brunello που έχει υποστεί διαφορετική παλαίωση από το προηγούμενο - 2 χρόνια σε μεγάλα (500 lt) Γαλλικά δρύινα βαρέλια και 2 χρόνια στο μπουκάλι. Είναι εμφανώς πιο κομψό και μαλακό, με περισσότερο ξύλο και μπαχαρικά σε μύτη και στόμα. Το βρίσκω ενδιαφέρον, όμως δηλώνω φαν του κλασσικού Brunello.


Σημειώστε ότι το Brunello di Montalcino DOCG, βάσει νομοθεσίας, διατίθεται στην αγορά 5 χρόνια μετά τον τρύγο. Το 2002, που ήταν μία παροιμιωδώς κακή χρονιά για την περιοχή, μόνο ελάχιστοι παραγωγή εμφιάλωσαν και πούλησαν Brunello, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Montalcino έμαθα περισσότερα και για την πρόσφατη υπόθεση "νοθείας" του Brunello που σας είχα αναφέρει πρόσφατα. Θα σας τα πω όμως κάποια άλλη στιγμή. Στο μεταξύ, προτείνω να επισκεφτείτε την όμορφη και περιεκτικότατη ιστοσελίδα του Poggio Antico στη διεύθυνση www.poggioantico.com.




Leave a Reply.