Αν ποτέ χρειαστεί να συνοδεύσετε ένα ολόκληρο γεύμα (από το ορεκτικό ως το γλυκό, και ανεξαρτήτως αν επικρατεί το κρέας ή το ψάρι) με ένα μόνο κρασί, τότε η ασφαλέστερη - και κομψότερη - λύση είναι μία καλή χρονολογημένη Σαμπάνια.

Η χρονολογημένη Σαμπάνια (αγγλιστί Vintage, γαλλιστί Millessime) έχει την τέλεια πρώτη ύλη, τη σωστή οινοποίηση, αλλά και την δυνατή προσωπικότητα που της δίνει η χρόνιά αλλά και η ηλικία της, για να σταθεί επάξια δίπλα σε οποιοδήποτε πιάτο και να σας βγάλει κάτι παραπάνω από ασπροπρόσωπους. Αξίζει να θυμάστε μάλιστα ότι μία καλή Σαμπάνια είναι πιο πολύ στο στοιχείο της όταν συνοδεύει φαγητό, παρά όταν συνδυάζεται με γλυκά, όπως πολλοί κάνουν συχνά.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο συμμετείχα σε μία δοκιμή από καλές χρονολογημένες Σαμπάνιες, και μάλιστα επιλεγμένες μία-μία από τον διάσημο οινογράφο Tom Stevenson, διεθνή αυθεντία στο κρασί και ειδικά στη Σαμπάνια. Οι ετικέτες που δοκιμάσαμε ήταν οι εξής:

- Η φρέσκια και δροσιστική 2003 by Bollinger (θυμάστε που σας την έχω αναφέρει και στο παρελθόν, όταν έμαθα ότι θα κυκλοφορούσε;)
- Η εκρηκτικής οξύτητας Pierre Gimonnet Brut Fleuron Blanc de Blancs 2002
- Η λεμονάτη και πικάντικη Moet & Chandon Grand Vintage 2000 (επίσης σας την είχα ξανα-αναφέρει όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει στην Ελληνική αγορά)
- Η διακριτικής μύτης Boizel Brut Millesime 1999
- Η μεταλλική και εξελιγμένη Jean Moutardier Cuvee Millesime Brut 1998
- Η δροσιστική και ακόμα εξελισσόμενη Perrier Jouet Grand Brut 1998
- Η μελάτη και φιλική Pol Roger Vintage Brut 1998
- Η εντυπωσιακά μεστή Piper-Heidsieck Brut Millesime 1996
- Η φινετσάτη και ευγενής Pommery Grand Cru Brut 1996
- Η αριστοκρατική αλλά και σπιρτόζα Comte Audoin de Dampierre Cuvee Prestige Blanc de Blancs 1996
- Η φρέσκων και "ψωμάτων" αρωμάτων Cuvee Orpale Grand Cru de Saint Galle 1996
- Η λουλουδάτη και περίπλοκη Charles Heidsieck Blanc de Millennaires 1995

Όπως ήδη είχα μυριστεί - και το επιβεβαιώνει και ο Tom Stevenson - το 1996 ήταν μία πραγματικά μοναδική χρονιά για τη Σαμπάνια. Ό,τι έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής από τη συγκεκριμένη χρονιά είναι εντυπωσιακό. Αν είστε φαν της χρονολογημένης Σαμπάνιας, προτείνω ανεπιφύλακτα να επιδιώξετε να προμηθευτείτε μερικές 96άρες που κυκλοφορούν στην αγορά. Όπως για παράδειγμα η εκπληκτική Brut 1996 από τον πολύ εκλεκτό οίκο Bruno Paillard, που διατίθεται από το club οινοφίλων "Οινέας" στην πολύ καλή τιμή των €41,50.

Παρεμπιπτόντως - σας το λέω εγκαίρως, αλλά θα σας το ξαναθυμίσω όταν πλησιάζει ο καιρός - το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα η εκδήλωση "Αφρός και Φυσαλλίδες", που είναι αφιερωμένη στη Σαμπάνια και τα αφρώδη κρασιά από όλο τον κόσμο. Θα είμαι και εγώ εκεί, σε ρόλο-έκπληξη, και σε συνεργασία, όπως και πέρυσι, με τον μεγαλύτερο οίκο Σαμπάνιας που έρχεται στην Ελλάδα. Βάλτε το από τώρα στο ημερολόγιό σας και θα σας πω περισσότερες λεπτομέρειες εν καιρώ...

Leave a Reply.