Θα πάρετε μία Σαμπάνια;

Α, δε γίνεται, μου φαίνεται θα σταματήσω να γράφω άλλο θέματα σχετικά με τη Σαμπάνια, γιατί προφανώς συμβάλλω στην ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και σε λίγο θα ξεμείνουμε και όλοι θα βρίζουν εμένα!...

Για να σοβαρευτούμε λίγο πάντως, πληροφορούμαι ότι πράγματι η συνολική παγκόσμια διάθεση Σαμπάνιας πέρυσι αυξήθηκε στα 333 εκατομμύρια φιάλες, σε σύγκριση με τα 330 εκατομμύρια φιάλες στα οποία κυμάνθηκε κατά τη δεκαετία 1997-2006. Οι Γάλλοι, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν την αύξηση της ζήτησης, έχουν ήδη πάρει κάποια μέτρα αύξησης των στρεμματικών αποδόσεων στους αμπελώνες της Καμπανίας, με στόχο να αυξήσουν την συνολική παραγωγή στα 430 εκατομμύρια φιάλες μέχρι το 2011! Πιο μακροπρόθεσμα, αποφάσισαν ήδη να εντάξουν στην επίσημη ζώνη της Σαμπάνιας άλλες 40 κοινότητες, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την συνολική επιφάνεια γης όπου καλλιεργούνται αμπέλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κρασιού που μπορεί να ονομάζεται Σαμπάνια.

Αυτή η αύξηση στη δημοτικότητα της Σαμπάνιας με χαροποιεί πολύ. Κι αυτό γιατί, πέρα από το γεγονός ότι προέρχεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τους αυξανόμενους  νεόκοπους Ρώσους κροίσους και τους Gangsta Rappers στην Αμερική, σημαίνει ότι ο οινόφιλος κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί κάτι πολύ σημαντικό για τη Σαμπάνια: ότι δεν είναι (μόνο) ένα αφρώδες κρασί που θα ανοίξουμε σε μία γιορτή, μία νίκη, με την τούρτα του γάμου, κλπ, αλλά είναι ένα από τα πιο ευέλικτα για γευστικούς συνδυασμούς κρασιά που μπορεί να ανοίξει κανείς στο τραπέζι. Μία Σαμπάνια μπορεί να είναι ένα κομψό απεριτίφ, να συνοδεύσει όμορφα πιάτα ψαρικών, πλατώ τυριών, σούσι, αλλά και πολλά άλλα πιάτα που αποζητούν δροσιστικά κρασιά με οξύτητα, φίνα αρώματα και διάρκεια.

Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτοί που ξέρουν από Σαμπάνια ψάχνουν τα πιο δυσεύρετα αλλά πολύ πιο ενδιαφέροντα προϊόντα των μικρών οίκων της Καμπανίας, στα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει τη μαεστρία του οινοποιού αλλά και τα χαρακτηριστικά του terroir αυτής της εκπληκτικής περιοχής της Γαλλίας. Αν θέλετε κι εσείς φέτος να αποφύγετε τα τυποποιημένα μεγάλα "brands" του χώρου και να ασχοληθείτε με κάτι πιο σπάνιο, αξίζει να δοκιμάσετε τα προϊόντα του οίκου Henriot που διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία λιανικής, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η Henriot Brut Souverain, που δοκίμασα εγώ, είναι μία απολαυστικότατη Σαμπάνια, το χαρμάνι της οποίας δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο Chardonnay και το Pinot Noir. Το πιο ενδιαφέρον για μένα στη Σαμπάνια αυτή είναι το γεγονός ότι παρουσιάζει τον εξελιγμένο και ώριμο χαρακτήρα μίας Vintage Σαμπάνιας, ενώ δεν είναι, χωρίς να χάνει τη λεμονάτη φρεσκάδα της. Εις υγείαν!





Leave a Reply.