Ξεφυλλίζω τον κατάλογο της δημοπρασίας Fine and Rare Wines που διεξήγαγε ο οίκος Bonhams στο Λονδίνο προχτές... Είναι πραγματικά μαγικό να βλέπει κανείς κρασιά που με κόπο και προσοχή κάποιος διαφύλαξε για χρόνια, να αλλάζουν χέρια για πραγματικά εντυπωσιακά ποσά.

Το μάτι μου πέφτει, για παράδειγμα, σε μία εξάδα Chateau Latour του '59 που αναμένεται να "πιάσει" πάνω από €4000, αλλά και σε μία φιάλη Romanée Conti του 1970 που θα ξεπεράσει τα €3500! Πάντα, σε περιπτώσεις τόσο παλαιών κρασιών, ο κατάλογος αναγράφει υποχρεωτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η φιάλη, δηλαδή αν η ετικέτα η το καψύλιο έχουν αλλοιωθεί από την υγρασία, αν το κρασί διατίθεται στο αυθεντικό του κουτί, καθώς βέβαια και σε τι ύψος κυμαίνεται η στάθμη του κρασιού μέσα στο φιάλη (μετά από τόσα χρόνια, φυσικό είναι να υπάρχει κάποια απώλεια...)

Βεβαίως αν κάποιος θέλει να γίνει συλλέκτης ή επενδυτής στο χώρο του κρασιού δεν είναι απαραίτητο να περιοριστεί σε τόσο παλιά και εξωτικά "κομμάτια". Διαβάζω σήμερα στο Αμερικάνικο περιοδικό Wine Spectator ότι το Tignanello 2004 του οίκου Antinori από την Τοσκάνη έλαβε φέτος την υψηλότερη βαθμολογία του τα τελευταία χρόνια από τους αξιολογητές του περιοδικού, και συγκεκριμένα έλαβε βαθμό 95/100! Την τελευταία φορά που ένα Tignanello είχε λάβει τόσο υψηλό βαθμό ήταν για την εσοδεία του 1997, το οποίο πρωτοβγήκε στην Αμερικάνικη αγορά στην αρχική τιμή των 75 δολλαρίων και σήμερα πωλείται στα 125!

Αν και δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, πληροφορούμαι ότι το Tignanello 2004 είναι εντυπωσιακό. Στην ετικέτα Tignanello αναγνωρίζεται μεγάλο μερίδιο συμβολής στην επανάσταση των κρασιών Super-Tuscan στην Τοσκάνη, η οποία σήμανε τον εκσυγχρονισμό των οινοποιητικών πρακτικών της περιοχής μέσω της ανάμιξης τοπικών με διεθνείς ποικιλίες, αλλά και τη γενικότερη ανανέωση ως προς το στυλ, το ύφος και το χαρακτήρα των Τοσκανέζικων κρασιών.

Το Tignanello Antinori είναι χαρμάνι Sangiovese, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Είναι ένα ιδιαίτερα κομψό και αριστοκρατικό κρασί, φτιαγμένο για να συνοδεύει ξεχωριστά πιάτα με κόκκινο κρέας ή κυνήγι, σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις. Θα το βρείτε στις καλές κάβες της Αθήνας. Να είστε όμως προετοιμασμένοι να πληρώσετε γύρω στα €75 για τις πιο πρόσφατες χρονιές, και περισσότερο για τις παλαιότερες.

Ο δοκιμαστής του Wine Spectator αναφέρει ότι το Tignanello 2004 θα είναι ιδανικό για κατανάλωση μετά το 2012. Ωστόσο, αν εσείς πετύχετε φιάλες του 2001 ή του 2003 (που ήταν μία ιδιαίτερα ζεστή χρονιά στην Τοσκάνη και τα σταφύλια τρυγήθηκαν υπερ-ώριμα) αγοράστε τις και καταναλώστε τις άμεσα χωρίς τον παραμικρό δισταγμό!

Leave a Reply.