Χτες Κυριακή, επισκεφθήκαμε, μαζί με το γκρουπ που παρακολουθεί το σεμινάριο οινογνωσίας που παρουσιάζω, δύο οινοποιεία της Βόρειας Αττικής: Το Κτήμα Χαρλαύτη στη Σταμάτα και το Κτήμα Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και γλυκιά, παρά τη χειμωνιάτικη ψυχρούλα, και το διασκεδάσαμε όλοι πραγματικά.

Επειδή είναι, στην κυριολεξία, "μέσα στα πόδια μας", πολλοί οινόφιλοι συχνά ξεχνάμε ότι μπορούμε να επισκεφθούμε ένα οινοποιείο όπου θα δούμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, θα μιλήσουμε με τους συντελεστές του, αλλά και θα δοκιμάσουμε και θα αγοράσουμε κρασιά σε πολύ συμφέρουσες τιμές, και όλα αυτά με μία ευχάριστη και σύντομη εκδρομή, λίγο πιο πέρα από το σπίτι μας.

Εμείς χτες για παράδειγμα, στο Κτήμα Χαρλαύτη περιηγηθήκαμε το οινοποιείο από τα αμπέλια μέχρι τις δεξαμενές και τις κάβες παλαίωσης, με ξεναγό τον ίδιο τον κ. Διογένη Χαρλαύτη, τον ιδιοκτήτη. Στο τέλος δοκιμάσαμε όλη τη γκάμα των κρασιών του και προμηθευτήκαμε, σε τιμές κόστους, αυτά που θέλαμε να πάρουμε πίσω ως σουβενίρ. Στο δε Κτήμα Οινότρια Γη, κάναμε βόλτα τόσο στους εξωτερικούς χώρους όσο και στους εσωτερικούς, είδαμε το Μουσείο των Αποσταγμάτων, την Κάβα Παλαίωσης του απίστευτου βοτανικού ξυδιού που παράγει το Οινοποιείο, τα κελλιά παλαίωσης βαρελιών και φιαλών, και πολλά άλλα. Στο τέλος δοκιμάσαμε και πράγματα που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, όπως ο Λευκός Αμέθυστος 2007, αλλά και το απίστευτο καινούριο ερυθρό κρασί Οινότρια Γη Syrah-Αγιωργίτικο 2005 που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών φέτος τις Γιορτές και, πιστέψτε με, θα σκίσει.

Ένα Σαββατοκύριακο που ο καιρός αλλά και το πρόγραμμά σας θα το επιτρέπει, δοκιμάστε μία τέτοια εκδρομή. Ακόμα κι εγώ, που όλα αυτά που κάναμε χτες τα έχω κάνει τόσες φορές, πέρασα απίστευτα και γύρισα στο σπίτι το απογευματάκι με την γλυκιά κούραση που σου χαρίζει μία γεμάτη και διασκεδαστική μέρα.

Τα στοιχεία των οινοποιείων, συμπεριλαμβανομένου και του Κτήματος Σεμέλη στη Σταμάτα που δεν είδαμε χτες αλλά αξίζει επίσης να επισκεφτείτε, είναι παρακάτω. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε να κάνετε ένα τηλέφωνο για να σας δώσουν οδηγίες, να ενημερωθείτε για τις ώρες επισκέψεων, αλλά και για να βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει κάποιος για να σας υποδεχτεί και να σας ξεναγήσει.

Κτήμα Χαρλαύτη
Λεωφόρος Σταμάτας 5-11,
145 75 Σταμάτα Αττικής
Τ: 210 621 9374
www.harlaftis.gr
 
Κτήμα Σεμέλη - Κοκοτού
Σέμελης 1
145 75 Σταμάτα Αττικής
Τ: 210 6218119

www.semeliwines.gr

Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη
2ο χλμ. Καπανδριτίου - Καλάμου
19014 Καπανδρίτι Αττικής
Τ: 22950 52213-4
www.domaine-lazaridi.gr

Leave a Reply.