Τι κακό κι αυτό... Από τη μία είμαι (πάλι) σε δίαιτα και ο διαιτολόγος μου μου φωνάζει επειδή έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα τυριά, κι από την άλλη αναγκάζομαι (άτιμη ανάγκη...) να ασχολούμαι με... τυριά!

Η είδηση όμως έχει ενδιαφέρον. Και πρόκειται για το γεγονός ότι τα μεγάλα εστιατόρια πλέον στην Ευρώπη διαθέτουν - εκτός από μαιτρ και sommelier - και έναν ακόμη εξειδικευμένο επαγγελματία: τον Frommelier! Όπως καταλαβαίνετε (ο νέος όρος προκύπτει από το Γαλλικό "fromage") πρόκειται για τον άνθρωπο που είναι αρμόδιος για την επιλογή και την διαχείριση της γκάμας των τυριών του εστιατορίου, και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για να συμβουλεύει τους πελάτες στην επιλογή τυριού, ανάλογα με το υπόλοιπο γεύμα τους, το κρασί τους, τις προτιμήσεις τους, κλπ.

Respect λοιπόν (από όλους εμάς τους τυράδες) στο Λονδρέζικο εστιατόριο Le Bouchon Breton, χάρη στο οποίο η είδηση αυτή κάνει αυτή τη στιγμή το γύρο του κόσμου. Το Bouchon Breton προσέλαβε πρόσφατα τον (εικονιζόμενο) Jean Claude Ali Cherif, έναν άνθρωπο με μακρά και διεθνή εμπειρία στο τυρί, στο ρόλο του Frommelier. Το συγκεκριμένο εστιατόριο, το οποίο απολαμβάνει ιδιαίτερα καλής φήμης στο city για την φίνα Γαλλική κουζίνα του, διαθέτει μία φημισμένη λίστα 40 εκλεκτών τυριών στην κάρτα των επιδορπίων του, οπότε δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι χρειάζεται έναν επαγγελματία για να την διαχειρίζεται σωστά. Παρεμπιπτόντως στο Bouchon ένα πλατώ 5 διαφορετικών τυριών κοστίζει περίπου €10, ενώ η επιλογή 7 διαφορετικών τυριών από το τρόλεϊ κοστίζει περίπου €13.50.

Και στο φαγητό όμως το Le Bouchon Breton δεν πάει πίσω, αφού την κουζίνα του επιμελείται ένας από τους πρωτοπόρους της υψηλής Γαλλικής γαστρονομίας στην Αγγλία, ο Michel Roux Jr., που είναι και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου. Αντίστοιχα, υπεύθυνος για την εξαιρετική λίστα κρασιών με 700 ετικέτες από τη Γαλλία και όλο τον κόσμο είναι ο Executive Sommelier Francois Bertrand, ο οποίος διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία από το άλλο γαστρονομικό "μνημείο" του Roux στο Λονδίνο, το Le Gavroche.

Πίσω στα τυριά, όμως, γιατί δεν το έχω εξαντλήσει ακόμα το θέμα: ο Frommelier Jean Claude Ali Cherif ανακοίνωσε πρόγραμμα σεμιναρίων γευσιγνωσίας τυριών, τα οποία θα παρουσιάζει σε εβδομαδιαίες συναντήσεις που θα διαρκούν μία ώρα και θα λαμβάνουν χώρα στο Le Bouchon Breton. Αντικείμενο των σεμιναρίων είναι η γνωριμία (και δοκιμή) των τυριών από τις γνωστές (αλλά όχι μόνο) ονομασίες προέλευσης στη Γαλλία. Οι συναντήσεις ξεκινούν μέσα αυτό το μήνα και θα γίνονται την τελευταία Τρίτη κάθε μήνα, απογεύματα 6.00-7.00μμ. Το κόστος συμμετοχής κατ' άτομο είναι 50 λίρες Αγγλίας, δηλαδή κάτι λιγότερο από €60.

Αν βρεθείτε στο Λονδίνο και θέλετε να επισκεφτείτε το Le Bouchon Breton, είτε για masterclass τυριών, είτε για ένα πλήρες γεύμα, θα το βρείτε στη διεύθυνση 8 Horner Square, Old Spitalfields Market, London E1. Ηλεκτρονικά μπορείτε να το επισκεφθείτε μέσω της ιστοσελίδας του, που βρίσκεται στη διεύθυνση www.lebouchon.co.uk.


3/7/2009 05:10:25 am

Σχόλιο μόνο για την εισαγωγή:
Σε τέτοιες σοβαρές διαφωνίες αλλάζουμε διαιτολόγο!

Reply
3/7/2009 08:06:51 pm

Όχι μωρέ, είναι πολύ καλός... Σκέψου ότι με όλα αυτά που κάνω τον τελευταίο καιρό και έχω χάσει ένα σωρό κιλά...

Στο κάτω-κάτω τι φταίει ο άνθρωπος που βλέπω τυρί και γυαλίζει το μάτι μου; Αχ, Γιάννη, εσύ με καταλαβαίνεις... Τώρα ψάχνω φωτογραφία του Frommelier του παραπάνω post σε υψηλή ανάλυση να την κάνω γιγαντοαφίσα!... ;-)

Reply
3/7/2009 08:38:41 pm

Μου αρέσει που αναφέρεις τις τιμές... μας μπήγεις βαθειά το μαχαίρι, στους θαμμένους στην οικονομική κρίση (;)Ελληνες που χρειαζόμαστε 100€ το ζευγάρι για να φάμε κάπου που θα νοιώσουμε ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη μας. Στο τελευταίο bar restaurant (της κακιάς ώρας και στα δύο σκέλη του), πόσο κοστίζει μια ποικιλία αμφίβολης ποιότητας τυριών;
Βαθύς αναστεναγμός.

Reply
3/8/2009 05:10:52 am

Είναι γεγονός ότι τα εστιατόρια στο Λονδίνο έχουν αισθανθεί από πρώτο χέρι την κρίση και έχουν δώσει έμφαση στο value για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Σ' εμάς εδώ η έννοια του value δεν υπάρχει (όσο θα έπρεπε). Το θέμα όμως είναι να γίνει πραγματικότητα από σεβασμό στον πελάτη και όχι ως έσχατη λύση πριν το... φούντο!...

Reply
3/10/2009 11:19:37 am

Με σεβασμό όλο τον σεβασμό αλλά
όσο αφορά το le bouchon breton θα διαφωνήσω πλήρως διότι είναι μία απογοήτευση από την αρχή έως το τέλος (εξαιρώντας το servis), φάγαμε 2 άτομα πληρώσαμε 120 euros το menu έχει πάρα πολλά suplements που σημαίνει πως αν θες με το φαγητό σου γαρνιτούρα πατάτες , σαλάτα τυράκι η ότι αλλό πληρώνεις επιπλέον 2-4 euros αν θυμάμαι καλά. έμεις δεν πήραμε επιπλέον, αρκεστήκαμε στα πραγματικά φτωχά μας πιάτα τόσο ως προς την ποσότητα όσο και στην φαντασία. Η ποιότητα όντως ξεχώριζε αλλά δεν άξιζει τα λεφτά του με τίποτα είναι μια καλοστημένη brasserie και τίποτα άλλο. Γενικότερα στην Ελλάδα έχετε την τάση να ανεβάζετε τα εστιατόρια του εξωτερικού και να θάβετε τα της Ελλάδος. Δεν είναι έτσι και χρειάζετε μεγάλη συζήτηση, αν ζήσετε στο εξωτερικό θα καταλάβεται ότι ο μέσος αστός ευρωπαίος τρώει καθημερινά αισχρό φαγητό, όχι κακό, ΑΙΣΧΡΟ και μάλιστα δεν το καταλαβαίνει πιστεύει ότι αυτό είναι.
http://greekgastronomia.blogspot.com/

ReplyLeave a Reply.