Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Buffalo στις ΗΠΑ έρχεται να υποστηρίξει τις γυναίκες που αγαπούν το κρασί. Συγκεκριμένα, η έρευνα βασίστηκε σε γυναίκες που κάνουν μέτρια κατανάλωση κρασιού (2-3 ποτήρια την ημέρα), μέσα από δείγμα 1855 γυναικών, ηλικίας 35-69 ετών.

Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυτού του επιπέδου η καθημερινή κατανάλωση κρασιού σχετίζεται με μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων ή επεισοδίων κατά ποσοστό 44-48% έναντι ατόμων που πίνουν λιγότερο ή καθόλου κρασί! Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα δεν κατέδειξε διαφορές στα ποσοστά προστασίας ή κινδύνου ανάλογα με το χρώμα του κρασιού (παρότι συνήθως πιστεύουμε ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό από το λευκό). Βασικό όμως είναι η κατανάλωση κρασιού να είναι διάσπαρτη μέσα στην ημέρα (π.χ. ένα ποτήρι με το μεσημεριανό, ένα με το βραδινό, ίσως άλλο ένα σε κάποιο μπαρ κλπ), καθώς η μέθη που θα προκαλούσε η άπαξ κατανάλωση όλης της ποσότητας είναι, από την άλλη, παράγοντας υψηλού κινδύνου για την καρδιά.

Καλά τα νέα από τους επιστήμονες για τις καλές μας φίλες λοιπόν. Ας ανοίξουμε ένα μπουκαλάκι για να το γιορτάσουμε!


 

Μια και τώρα το καλοκαιράκι το επίκεντρο της καθημερινότητας μεταφέρεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στα Νότια, ευκαιρία να επισκεφτούμε εμείς οι οινόφιλοι την νέα Κάβα Ανθίδης που άνοιξε στη Γλυφάδα (Γρηγ. Λαμπράκη 77).

Όμορφος χώρος, έμφαση στο ποιοτικό κρασί από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, και (πολύ βασικό) προσωπικό που γνωρίζει και αγαπάει το αντικείμενο. Το τηλέφωνο της νέας Κάβας Ανθίδη για παραγγελίες και πληροφορίες είναι το 210 9690234-5
.


 

Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε βρει ένα ταβερνάκι, ένα μπαρ, ένα στέκι, και να μη θέλετε με τίποτα να το μάθει πολύς κόσμος για να είναι μόνο δικό σας; Κάπως έτσι νιώθω κι εγώ για το Ψάριστον, ένα από τα λίγα μέρη που απολαμβάνω ολόφρεσκο ψάρι, καθότι ορκισμένος κρεατοφάγος.

Το Ψάριστον είναι μία συνοικιακή ψαροταβέρνα στο Νέο Ηράκλειο. Το service του, αν και συνειδητά αργό, είναι πάντα φιλικό και με μεγάλη δόση χιούμορ, το ψάρι είναι της ημέρας και σπαρταράει, ενώ οι συνοδευτικοί μεζέδες είναι όλοι διαλεκτοί. Δοκιμάστε εκπληκτικούς κολοκυθοκεφτέδες, γυαλιστερές και πετροσωλήνες, ίσως το πιο αξέχαστο ψητό καλαμάρι που θα δοκιμάσετε ποτέ, και ένα εκπληκτικό, ολίγον τι πικάντικο σαγανάκι γαρίδας.

Όσο για το κρασί, σε ειδικό συντηρητή παρακαλώ, στην αποθηκούλα, φυλάσσονται ετικέτες που επιβάλεται να συνοδεύουν τα φαγητά του μενού, όπως Σαντορίνες, Ρομπόλες και Sauvignon Blanc, καθώς και μερικές καλές καθημερινές εισαγόμενες ετικέτες από τη Γαλλία και το Νέο Κόσμο.

Πριν πάτε στο Ψάριστον θα πρέπει οπωσδήποτε να τηλεφωνήσετε, και για να κλείσετε τραπέζι αφού η πελατεία είναι τακτική, πιστή και αρκετά επώνυμη, ενώ τα τραπέζια δεν είναι πολλά, αλλά και για να σας δώσουν οδηγίες για να το βρείτε. Σημειωτέον, οι τιμές είναι συγκινητικά τίμιες!

Να πάτε στο Ψάριστον και να το φχαριστηθείτε. Η διεύθυνση είναι Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο και το τηλέφωνο είναι 210-2850746. Καλή όρεξη και φιλιά στο Νίκο από μένα!


 

Μη φανταστείτε ότι οι συνέπειες του φετινού αφόρητου καύσωνα είναι μόνο η κουραστική ζέστη που, όσο να'ναι μας ξεβόλεψε σε μετακινήσεις, διακοπές, κλπ. Με ενημερώνουν ότι η φετινή εσοδεία στον ελληνικό αμπελώνα θα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα. Ήδη, ορισμένες ευπαθείς ποικιλίες επλήγησαν άσχημα (κάποιες ξεράθηκαν τελείως οπότε δεν θα δώσουν καθόλου κρασί για φέτος), ενώ σε πολλές άλλες φαίνεται να ανεβαίνουν τα σάκχαρα επικίνδυνα, εκτοξέυοντας την μετέπειτα αλκοολική δυναμική του κρασιού που θα παραχθεί, χωρίς όμως το φρούτο να ωριμάζει ανάλογα.

Τι να περιμένουμε λοιπόν εμείς οι οινόφιλοι καταναλωτές; Περιορισμένες παραγωγές και άγουρα, αλκοολικά κρασιά στα οποία το στρες από τις δύσκολες συνθήκες παραγωγής θα υπερκαλύπτει κάθε φινέτσα ή κομψότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να εμπιστευόμαστε γνωστούς παραγωγούς με εμμονή στη σταθερή ποιότητα και σεβασμό στον πελάτη. Έτσι θα είμαστε πιο σίγουροι ότι το κρασί τους θα βγει στο εμπόριο μόνο αν αξίζει, αλλιώς δεν θα βγει καθόλου...


 

Σημειώστε μία πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή ζυμαρικών, ιδανική για το καλοκαίρι, που βρήκα σε ένα παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Food & Wine. Την δοκίμασα και ήταν εξαιρετική. Έχει ως εξής:

Θα χρειαστείτε:

- 1.5 πακέτο Farfalle (φιογκάκια)

- 1.5 κεσέ γιαούρτι Total

- 4 μεσαία κολοκυθάκια, τριμμένα σε χοντρές φλούδες

- 200 γραμμάρια παρμεζάνα, χοντρο-τριμμένη

- 2 κουταλιές της σούπας Βούτυρο

- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε τις Farfalle με στόχο να γίνουν al dente (περίπου 10 λεπτά). Στην κατσαρόλα ρίξτε μπόλικο αλάτι για το βράσιμο και, προαιρετικά, έναν κύβο Knorr ζωμό βοδινού. Περίπου 2 λεπτά πριν ετοιμαστούν τα ζυμαρικά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χοντροτριμμένο κολοκυθάκι, για να πάρουν μία βράση μαζί. Τα σουρώνουμε, αφού έχουμε κρατήσει ένα φλυτζανάκι του τσαγιού από το νερό της βράσης των ζυμαρικών.*

2. Παράλληλα, σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, το απομακρύνουμε από τη φωτιά, και αρχίζουμε να ανακατέυουμε το γιαούρτι και, στη συνέχεια, τη μισή παρμεζάνα. Προσθέτουμε κατά βούληση αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

3. Όταν το μίγμα μας έχει πάρει τη μορφή σάλτσας, το ανακατεύουμε καλά μέσα στα ζεστά, στραγγισμένα ζυμαρικά με το κολοκυθάκι, για να πάει παντού. Ρίχνουμε και το φλυτζάνι με το νερό της βράσης και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας την υπόλοιπη παρμεζάνα και τρίβοντας φρέσκο πιπέρι.

4. Συνοδεύουμε το πιάτο αυτό με ένα δροσερό, ξηρό λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα και χωρίς έντονη αρωματικότητα. Προτιμήστε ένα Ασύρτικο από τη Σαντορίνη ή ένα Γαλλικό Sauvignon Blanc από το Sancerres.

* Η προσθήκη του νερού της βράσης των ζυμαρικών στη σάλτσα τους είναι παλιό Ιταλικό μυστικό. Προτείνεται και πετυχαίνει πάντα, γιατί η "κόλλα" (starch) που έχουν τα ζυμαρικά και λιώνει στο βράσιμο, βοηθά στη συνέχεια τη σάλτσα να "δέσει" καλύτερα.

Καλή Όρεξη!


 

Φίλοι ξενοδόχοι απαντήστε μου μία μόνο ερώτηση, γιατί έτσι και συμβεί κάτι (είμαι και σε κρίσιμη ηλικία) θα πάω με την απορία:

Πώς γίνεται να ετοιμάζετε καθημερινά μπουφέδες πρωινού με άπειρες επιλογές σε αυγά, τυριά και αλλαντικά, κέικ, γλυκά και λοιπά αρτοποιήματα, και πάει λέγοντας, αλλά η πορτοκαλάδα που σερβίρετε να είναι φρεσκο-σερβιρισμένη από το κλασσικό χαρτονένιο κουτί μακράς, μα πολύ μακράς διαρκείας;... Κι όλα αυτά στη χώρα που φημίζεται για τα εσπεριδοειδή της παγκοσμίως... Τι εικόνα δίνουμε στον ξένο τουρίστα, αλλά και στον δύσμοιρο τον Έλληνα, που σας πληρώνει αδρά και περιμένει [μάταια] κάποια υποψία εξυπηρέτησης;...

Λοιπόν ακούστε: Τα πορτοκάλια στη λαϊκή πάνε περίπου στα 50, άντε 60 λεπτά το κιλό. Η τεχνολογία έχει, δόξα τω Θεώ, προχωρήσει, και εδώ και δεκαετίες μπορούμε και τα στίβουμε. Όποιος εξακολουθεί να σερβίρει συμπυκνωμένο long-life πορτοκαλί ζουμί θα καταγγέλεται δημόσια ("name & shame" το λέμε στο χωριό μου)! Έγινα κατανοητός;


 

Έχετε δει ποτέ λίστα χύμα κρασιών; Να είναι πολλά και διάφορα, από όλη την Ελλάδα, το ένα καλύτερο από το άλλο, και να συνοδεύουν (ή να συνοδεύονται, όπως το δει κανείς) νοστιμότατους μεζέδες;

Το Καφενείο, φίλοι μου. Αλλά προσέξτε, όχι το γνωστό Κολωνακιότικο εστιατόριο, αλλά το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο στην Πλάκα: Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, 210-3246916.

Εξυπηρέτηση με χαμόγελο, καλό φαγητό και κρασί, παρέα, ζεστό περιβάλλον, και η παλιά, καλή, μη-τουριστική πλάκα.

Τσεκάρετέ το στο Internet:
www.tokafeneio.gr. Ακόμα καλύτερα, τσεκαρετέ το ένα ωραίο βραδάκι με καλή παρέα, και πιείτε κι ένα ποτηράκι χύμα Viognier στην υγειά μου!...


 

Ο ιδιοκτήτης του Nabucco στην Εκάλη είναι προφανές ότι δεν θέλει/χρειάζεται ούτε πελάτες, ούτε δημοσιότητα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι είχα προσπαθήσει να κλείσω τραπέζι για να φάμε με παρέα (και όχι για restaurant review όπως του εξήγησα), τον πήρα 3 τηλέφωνα, με διαβεβαίωσε και τις 3 φορές ότι θα με πάρει πίσω μόλις βρει τραπέζι με το γνωστό "Δεν σ’έχω ξεχάσει...", και δεν ξαναφάνηκε ποτέ. Και όλα αυτά, πριν από 6 μήνες... Μόλις είχε ανοίξει. Σε κάποιον που ήθελε να δώσει τα καλά του λεφτά για να φάει εκεί, και, γιατί όχι, να γράψει και μία καλή κριτική στο μέλλον, ή τουλάχιστον να το προτείνει και σε 5 ανθρώπους...

Για να είμαστε δίκαιοι, έχω ακούσει ότι το φαγητό είναι καλό αν και αρκετά τσιμπημένο στις τιμές. Δεν σας κρύβω ότι θα ήθαλα να πάει καλά, γιατί το σημείο που άνοιξε, στην οδό Θέμιδος στην Εκάλη, είναι "καταραμένο", αφού πολλά εστιατόρια το προσπάθησαν σε διαδοχικές φάσεις και έκλεισαν νύχτα. Εγώ πάντως το πέρασα στη μαύρη μου λίστα και δεν νομίζω ότι θα πάω, αν και αρχικά το ήθελα πολύ. Μεγάλο πράγμα ο επαγγελματισμός... Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-8132020


 

Δύο αδέρφια, νέοι άνθρωποι και οι δύο, έχουν ανοίξει εδώ και λίγο καιρό μία πολύ κομψή Gelateria με πεντανόστιμο παγωτό στη Νέα Ερυθραία. Το Zillion's έχει γίνει στέκι των κατοίκων της γύρω περιοχής και όχι μόνο, γιατί έχει έξαιρετικές γεύσεις, όμορφο περιβάλλον με πολύ μοντέρνο design, και φιλικό service. Αξίζει να το δοκιμάσετε. Θα το βρείτε στη διεύθυνση Διονύσου 69, στα σύνορα Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας.


 

Το παρακάτω κείμενο το είχα γράψει για να συμπεριληφθεί στο αφιέρωμα στην οινο-γαστρονομία των Χανίων που δημοσιεύτηκε στον Οινοχόο πέρυσι το καλοκαίρι. Για τους συνήθεις χωροταξικούς λόγους το συγκεκριμένο δεν μπήκε. Επειδή αξίζει καμιά φορά να αναζητούμε την χαμένη, όμορφη Ελλάδα του παρελθόντος, μακριά από τουριστικές ή άλλες διεθνείς επιρροές, σας το παραθέτω και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το ακολουθήσετε αν είστε στην περιοχή. Respect στο φίλο μου τον Μιχάλη τον Προυκάκη, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, χάρη στον οποίον το βρήκα. Έχουμε και λέμε:

"Αν βαλθείτε να γνωρίσετε από κοντά την όμορφη ύπαιθρο και τις καταγάλανες παραλίες των Χανίων, και το μεσημέρι σας βρει στο δρόμο και πεινασμένους, σημειώστε με προσοχή έναν προορισμό-διαμάντι που λίγοι ξέρουν (και ακόμα λιγότεροι μοιράζονται...): Κατευθυνθείτε προς το χωριό Γκαλαγκάδο (σε κάποιους χάρτες αναγράφεται και ως Παζινός), στο Ακρωτήρι, πάνω από τη Σούδα. Αναζητήστε το καφενείο στην πλατεία του χωριού, και περάστε στο κηπάκι που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Καθίστε σε ένα από τα τραπέζια, και ζητήστε από την Κυρία Αντωνία, την ιδιοκτήτρια, να σας πει τί έχει φτιάξει σήμερα στον ξυλόφουρνο. Μοσχαράκι κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα, αφράτος μουσακάς, πεντανόστιμα γεμιστά, φασόλες κοκκινιστές και γόπες φουρνιστές είναι μόνο λίγες από τις λιχουδιές που φτιάχνει μόνη της και σερβίρει καθημερινά μεταξύ 1 και 3μμ στο καφενείο. Όλα φρέσκα και ντόπια, με παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής, και με την τέχνη της Κυρίας Αντωνίας που χαίρεται να εξυπηρετεί τους πιστούς της πελάτες. Συνοδεύστε τις σπεσιαλιτέ της με χύμα κρασάκι ή παγωμένη μπιρίτσα, και απολαύστε το ελληνικό καλοκαιράκι σε όλο του το μεγαλείο..."