Ε λοιπόν σε όλη μου τη ζωή έχω συναντήσει μόλις ένα άτομο που δεν έτρωγε σοκολάτα! Κι εκείνο - εκείνη, για να ακριβολογούμε - δεν το έκανε επειδή δεν της άρεσε, απεναντίας επειδή της άρεσε πολύ και φοβόταν ότι αν ξεκινούσε να τρώει σοκολάτα δεν θα σταματούσε ποτέ!...

Ευτυχώς λοιπόν που η εν λόγω κυρία δεν βρισκόταν στο σπίτι μου προχτές, όταν παρέλαβα την πολυπόθητη Τοσκανέζικη σοκολάτα Amedei. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα κατάφερνε να συγκρατηθεί άλλο, όπως δεν κατάφερα κι εγώ - εγώ βέβαια είμαι γνωστός για τη μηδαμινή μου αντοχή σε τέτοιου είδους πειρασμούς...


Ίσως κάποιοι να ακούσατε ότι στις 14 Φεβρουαρίου 2008, στην εκδήλωση "London Academy of Chocolate Awards", όπου έλαβαν μέρος περίπου 300 εταιρίες σοκολάτας, η AMEDEI κέρδισε για τρίτο χρόνο το βραβείο της καλύτερης σοκολάτας στον κόσμο, συκεντρώνοντας συνολικά τέσσερα Χρυσά και τέσσερα Αργυρά Βραβεία!


Εγώ, για να πω την αμαρτία μου, δεν είμαι ειδικός στη σοκολάτα - θα ήθελα πολύ να ήμουν όμως. Πάντως μπορώ κάλλιστα να καταλάβω γιατί οι σοκολάτες Amedei σαρώνουν τα βραβεία παγκοσμίως. Ειδικά αυτές που δοκίμασα εγώ, οι μαύρες (i neri), και συγκεκριμένα η "Chuao" (70% περιεκτικότητα σε κακάο της ομώνυμης ποικιλίας από τη Βενεζουέλα) και η "9" (75% περιεκτικότητα σε κακάο από 9 διαφορετικές φυτείες της οικογένειας Tessieri) ήταν απίστευτες. Πέρα από την δυνατή και γεμάτη γεύση του κακάο στη μύτη και τό στόμα, η μεγάλη διαφορά ήταν στη βελούδινη υφή τους, την αεράτη γεύση που πλημμυρίζει το στόμα χωρίς να λιγώνει, αλλά και την μεγάλη και απολαυστική διάρκεια κάθε κομματιού...

Και αν με ρωτήσετε με τι θα συνόδευα μία τόσο δυνατή αλλά ταυτόχρονα φίνα σοκολατένια γεύση, θα σας άφηνα να επιλέξετε ανάμεσα σε μία αρκετά παλιά Μαυροδάφνη Πατρών, ένα δροσερό αλλά σαφώς ελαφρύτερο Bracchetto d'Acqui, ή μία παλαιωμένη Μαδέρα.

Οι Σοκολάτες Amedei της οικογένειας Tessieri από την Τοσκάνη εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Οινόκοσμος. Θα τις βρείτε στην Κάβα ΚΥΛΙΞ στο Κολωνάκι, καθώς και σε άλλα επιλεγμένα σημεία πώλησης κρασιών, ποτών και εξειδικευμένων gourmet τροφίμων, σε τιμές που ξεκινούν από τα €5.50 για μία μπάρα των 100 γραμμαρίων.


 

Ο Κρητικός Αμπελώνας είχε πολύ δυναμική παρουσία σε συλλογικό επίπεδο. Στη δική μου περιήγηση τον εκπροσώπησαν παραπάνω από επάξια το Κτήμα Πατεριανάκη (Ηράκλειο) και το Οινοποιείο Μανουσάκη (Χανιά).


Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι ένας νέος οινοποιός από τη Νάουσσα. Με το κρασί του, την εξαιρετική ετικέτα "Γη και Ουρανός" έχει εισάγει μία νέα, επαναστατική σχολή στο Ξινόμαυρο.


Πιστεύω ότι τα κρασιά του Αμπελώνα Μυκόνου θα μας απασχολήσουν - με την καλή έννοια - αρκετά στο (όχι τόσο μακρινό) μέλλον...


Η Μαστίχα είναι πολύ στη μόδα τελευταία, και είναι γεγονός ότι ο Skinos την αποδίδει ιδιαίτερα καλά. Αλήθεια, έχετε δοκιμάσει να σβήσετε θαλασσινά - στο τηγάνι ή στο φούρνο - με μαστίχα, αυτό που μέχρι τώρα κάναμε με ούζο;...


Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ροζέ "Δερβένι" από Ξινόμαυρο. Είναι προϊόν του οινοποιείου "Οι Δύο Φίλοι", που είναι το νέο project του Κυρ-Γιάννη Μπουτάρη, στη Σιάτιστα.


Ο Γιώργος Σκούρας δεν σταματάει να [με] εκπλήσσει. Εκτός από τα εξαιρετικά κρασιά του που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, δοκιμάσαμε μαζί τα δύο νέα του πειράματα: ένα blanc de noir από Αγιωργίτικο, καθώς και ένα απίστευτο γλυκό Μυστέλι από Viognier!


Και οι φίλοι της μπίρας δεν έμειναν παραπονεμένοι στο ΟΙΝΟΡΑΜΑ. Αρκετές Ελληνικές μικρο-ζυθοποιίες έδωσαν δυναμικό παρόν στην εκδήλωση.


Μεγάλη γκάμα από παραδοσιακούς άμβυκες για όσους ενδιαφέρονται - ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά - για τα αποστάγματα.


Εντυπωσιακό το stand του Κτήματος Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη. Εξίσου εντυπωσιακή η νέα ετικέτα Οινότρια Γη 2005, που είναι χαρμάνι Αγιωργίτικο και Syrah από τις πλαγιές του Καπανδριτίου στη Βόρεια Αττική.


 

Όπως αναμενόταν, το Ξινόμαυρο ήταν από τις ποικιλίες που είχαν την τιμητική τους στο φετινό ΟΙΝΟΡΑΜΑ.


Εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες ετικέτες στο stand της εισαγωγικής εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ.


Όμορφα και μυρωδάτα λευκά, ξηρά και γλυκά, από τον Συνεταιρισμό Σάμου. Δοκιμάσατε τις Ψηλές Κορφές;


Πολύ δυνατές ετικέτες από την Ν.Αφρική στο stand του Τηλέμαχος Cellar. Μόνο τα κοψίδια και οι καβουρμάδες έλειπαν για να γίνει γλέντι τρικούβερτο!...


[Από δεξιά] Ο γράφων, ο Γιάννης Τσέλεπος και ο Στέφανος Γεώργας της ΓΕΝΚΑ. Φωτογράφος μας ο Παύλος Καρακώστας της ΓΕΝΚΑ, και στο φόντο το νέο ροζέ από το Κτήμα Δρυόπη.


Τα διαμάντια της Νέας Ζηλανδίας σε πλήρη παράταξη. Cloudy Bay - ουδέν περαιτέρω σχόλιο...


Κοσμοσυρροή στο stand του Κτήματος Αβαντίς.


Φίλες του κρασιού σε αναζήτηση δυνατών ερυθρών συγκινήσεων από τη Νότια αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα...


Χρώματα, κόσμος, κρασί, κουβεντούλα... Κάτι για όλους...


Νεαροί επισκέπτες και παλιά ονόματα σε ένα όμορφο παιχνίδι αντιθέσεων...


Η αποκάλυψη: Διάπορος 2005 από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. 90% Ξινόμαυρο - 10% Syrah. Παρουσιάστηκε στην αγορά μόλις αυτή την εβδομάδα αλλά, με συνολική παραγωγή που δεν ξεπερνά τις 6000 φιάλες, αναμένεται να γίνει ανάρπαστο. Πικάντικη και πολύπλοκη μύτη, στόμα κομψό και συνάμα γεμάτο, με απίστευτα μυώδεις ταννίνες. Πολύ καλή οξύτητα και μεγάλη διάρκεια.
Επιτέλους το Ξινόμαυρο αφήνει πίσω το "ρουστίκ" παρελθόν του και βγαίνει στην αγορά με Ευρωπαϊκό αέρα. Το κρασί αυτό θα είναι το απόλυτο hit φέτος το Πάσχα. Η τιμή του: €20 στο ράφι. Σπεύσατε!...


 

Ξέρω ότι δεν χρειάζεται να σας το θυμίσω, αλλά θα το κάνω έτσι κι αλλιώς, για καλό και για κακό...

Ξεκίνησε λοιπόν, από σήμερα, το ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2008. Πρόκειται για το μεγάλο ραντεβού του Ελληνικού κρασιού, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Το ΟΙΝΟΡΑΜΑ θα φέρει πιο κοντά 350 εκθέτες από ολόκληρο τον οινικό κλάδο της χώρας μας (οινοποιεία, εισαγωγείς, εταιρείες εξοπλισμού, ΜΜΕ) με περισσότερους από 15000 επισκέπτες - επαγγελματίες και απλούς ερασιτέχνες οινόφιλους.

Το ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2008 λαμβάνει χώρα αυτό το τριήμερο, από σήμερα Παρασκευή ως και την Κυριακή 30 του μήνα, στο εκθεσιακό κέντρο MEC, στην Παιανία. Οι ώρες λειτουργίας κάθε μέρα είναι 10 το πρωί με 7 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση
www.oenorama.com.


 

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοπρασία μεγάλων κρασιών γίνεται τον άλλο μήνα στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το περιεχόμενο ενός μεγάλου ιδιωτικού κελλαριού που βγαίνει "στο σφυρί" από τον οίκο Sotheby's.

Δεν μπορεί κανείς να μη ζηλέψει τον άνθρωπο που δημιούργησε την απίστευτη αυτή συλλογή, άσχετα από τον αν και γιατί αποφάσισε να την πουλήσει. Φυλλομετρώντας τον κατάλογο βλέπω παρτίδες από μεγάλα κρασιά της Βουργουνδίας (με επίκεντρο το θρυλικό Domaine de la Romanée Conti) σε βάθος εσοδειών που ξεκινούν από το 2004 και πηγαίνουν πίσω ως το 1947. Επιπλέον, ο κατάλογος περιλαμβάνει και μεγάλα chateaux του Bordeaux, εσοδειών από το 2000 ως το 1945. Σε πολύ μικρότερη κλίμακα περιλαμβάνει ακόμα επιλεγμένες ετικέτες Σαμπάνιας, καθώς και μεγάλων κρασιών από την Ισπανία και την Καλιφόρνια.

Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στα κεντρικά των Sotheby's στη Νέα Υόρκη, στις 10 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα. Είτε είστε συλλέκτης και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, είτε απλά από ενδιαφέρον, αξίζει να ρίξετε μία ματιά στον κατάλογο, που περιγράφει όλες τις παρτίδες, τις ενδεικτικές αξίες και τους όρους της δημοπρασίας. Θα τον βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.


 

Χαράς Ευαγγέλια για όσους ζουν και δουλεύουν στο Μαρούσι. Ξέρετε τι εννοώ: τόσες εταιρείες, τόσα γραφεία και μαγαζιά από τη μία, και από την άλλη τόσο περιορισμένες καλές επιλογές για το lunch-break και το catering στο γραφείο...

Όλα αυτά όμως ανήκουν πια στο παρελθόν, τώρα που η γνωστή αλυσίδα ΙΤ επεκτάθηκε πλέον και στα Βόρεια, με νέο κατάστημα στο Μαρούσι, στην "καρδιά" των γραφειακών συγκροτημάτων της Κηφισίας (κοντά στα κεντρικά της WIND).

Σας έχω ξαναμιλήσει για τα ΙΤ. Πιστεύω ότι έχουν φέρει στην κατηγορία τους έναν "αέρα" που συναντάς σε αντίστοιχα καταστήματα στις μεγάλες μητροπόλεις του εξωτερικού. Τα προτιμώ, όχι μόνο για τη μεγάλη ποικιλία από ολόφρεσκα σάντουιτς και wraps και τις δροσερές σαλάτες. Επίσης όχι μόνο για τις νοστιμότατες σούπες - ζεστές και κρύες - που θεωρώ καινοτομία για τα Ελληνικά δεδομένα. Ούτε μόνο για τα γλυκά, τα αφράτα κρουασάν, τον μυρωδάτο καφέ και τους φρεσκοστιμένους χυμούς... Πάνω από όλα αυτά τα διαλεχτά προϊόντα στον κατάλογο, με ενθουσιάζει το γεγονός πως ό,τι μένει στο τέλος της ημέρας προσφέρεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη προνομιούχους συμπολίτες μας - αυτό το χειροκροτώ και ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Όπως όλα τα ΙΤ, έτσι και το νέο κατάστημα του Αμαρουσίου προσφέρει delivery, αλλά και catering για γεύματα και συναντήσεις εργασίας. Η διεύθυνση του είναι Λ. Κηφισίας 64 (Polis Center) και τα τηλέφωνά του είναι 211-1820840 και 211-1820860. Για περισσότερες πληροφορίες για όλα τα καταστήματα ΙΤ της Αθήνας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση
www.eatit.gr.


 

Τις προάλλες που μιλούσα για τους κύλικες θυμήθηκα ένα έκθεμα στο Κυπριακό Οινομουσείο στη Λεμεσό, που μου είχε κάνει εντύπωση. Ήταν ένας κύλικας από την αρχαιότητα (συγκεκριμένα ποιας εποχής, φοβάμαι ότι δεν θυμάμαι), που προοριζόταν αποκλειστικά για τις γυναίκες που συνόδευαν τους άντρες-αφέντες τους σε γιορτές και συμπόσια. Τι το διαφορετικό είχε ο κύλικας αυτός; Είχε μικρές τρυπίτσες γύρω-γύρω από το στόμιο, έτσι ώστε αν μία γυναίκα δοκίμαζε να πιει το κρασί που της είχαν σερβίρει, αυτό θα χυνόταν επάνω της και θα την λέρωνε, αλλά και θα πρόδιδε την απεχθή αυτή πράξη της! Με λίγα λόγια, η γυναίκα έπρεπε να στέκει υπομονετικά σε μία γωνιά, απλά κρατώντας τον κύλικα με το κρασί, προσποιούμενη ότι διασκεδάζει. Συγχωρέστε με, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για την αρχαία μορφή αυτού που σήμερα ονομάζεται, επί το λαϊκότερον, "γλάστρα".


Βεβαίως - και ευτυχώς - τα πράγματα έχουν εξελιχθεί απίστευτα στις μέρες μας. Μερικές από τις πιο σημαντικές φιγούρες στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα που έχω την τιμή να έχω γνωρίσει είναι γυναίκες. Στη χώρα μας πρέπει να σας πω ότι οι Ελληνίδες του Κρασιού, μία ένωση που απαρτίζεται από τις γυναίκες που στελεχώνουν, διοικούν ή τους ανήκουν οινοποιεία, εταιρείες εισαγωγής και διακίνησης κρασιού, κλπ, είναι αυτή τη στιγμή μία από τις πιο δραστήριες και δημιουργικές δυνάμεις στο Ελληνικό κρασί. Βλέπω επίσης με χαρά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εξαιρετικές σομελιέ και οινογράφους, ενώ και το ποσοστό των γυναικών Masters of Wine δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.


Έχω μιλήσει με αρκετά "ιερά τέρατα" του κρασιού σε διεθνές επίπεδο, και όλοι αναγνωρίζουν τις ικανότητες του γυναικείου ουρανίσκου, που συχνά είναι πολύ πιο απαιτητικός αλλά και εκλεπτυσμένος από τον ανδρικό. Και σε εμπορικό επίπεδο, όμως, όλοι πλέον αναγνωρίζουν την οικονομική σημασία της γυναίκας για το κρασί, αφού είτε, ως νοικοκυρά, πρέπει να πειστεί να το συμπεριλάβει στα ψώνια της εβδομάδας για το σπίτι, είτε, όταν διασκεδάζει, πρέπει να πειστεί να το παραγγείλει, προτιμώντας το από κάποιο άλλο ποτό.


Αυτό το τελευταίο βέβαια έχει οδηγήσει κάποιες εταιρείες, τελευταία, σε κάπως ακραίες προσεγγίσεις. Στην Αγγλία αυτή τη στιγμή οι οπαδοί της παραδοσιακής σχολής στο κρασί και τα οινοπνευματώδη έχουν εξαγριωθεί με την απόφαση μεγάλων παραγωγών Port, όπως η Croft και η Taylors, να λανσάρουν ένα Ροζέ Port (σα να λέμε... Port light) για γυναίκες, από τα ράφια του σούπερ μάρκετ Marks & Spencer. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Decanter, Guy Woodward, δήλωσε ότι αυτό το "πράγμα" δεν θυμίζει Port, αλλά μάλλον Vodka & Cranberry! Ταυτόχρονα, παραγωγοί στην Αμερική αλλά και στη Γαλλία, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στην αγορά "γυναικείες" ετικέτες (από πιο φιλικές ποικιλίες αλλά και με χαμηλότερο αλκοόλ), με χαζά ονόματα όπως Mad Housewife (Τρελλή Νοικοκυρά). Αλήθεια, ποιος φωστήρας του marketing σκαρφίστηκε αυτή την εξαιρετική κίνηση;


Ελπίζω ότι δεν πρόκειται για κάτι παραπάνω από μία γελοία μόδα που θα περάσει. Η γυναικεία παρουσία στο κρασί είναι πολύτιμη, αλλά σίγουρα δεν θα την ενδυναμώσουμε με τέτοιου είδους χαζομάρες. Μιλώντας για την Ελλάδα, πάντως, πρέπει να παρατηρήσω με χαρά ότι βλέπω ολοένα και περισσότερες γυναίκες σε εκθέσεις, γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις, και στο δικό μου σεμινάριο, να θέλουν να μάθουν για το κρασί. Και θαυμάζω το γούστο αλλά και τις αναλυτικές τους ικανότητες.


Θα κλείσω λοιπόν με links για τις συνεντεύξεις που έχω πάρει από δύο από τις κορυφαίες γυναίκες του κρασιού στον κόσμο. Αν δεν τις έχετε διαβάσει, ίσως αξίζει να το κάνετε. Πρόκειται για την κορυφαία Αγγλίδα οινογράφο των Financial Times και του Decanter και Master of Wine, Jancis Robinson, και την Ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτρια του θρυλικού Chateau Margaux στο Bordeaux, Corinne Mentzelopoulos.


 

Λοιπόν μπορεί ο καιρός να βρίσκεται σε denial και να αρνείται να το δεχτεί, αλλά η άνοιξη έχει μπει και επίσημα πλέον, και το καλοκαίρι ακολουθεί με γοργό δρασκελισμό. Έτσι το Σάββατο έκανα μία όμορφη βόλτα στην ηλιόλουστη Κηφισιά και δεν ήμουν ο μόνος. Πολύς ήταν ο κόσμος που πήρε τους δρόμους για να απολαύσει τον ήλιο και τον καλό καιρό, και είμαι σίγουρος ότι το καταδιασκέδασε.

Εγώ πάντως βρήκα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Boutique Kayak, κάτι που σχεδίαζα από καιρό. Παρότι το κατάστημα είναι ανοικτό εδώ και κάποιο διάστημα, τώρα με τη λιακάδα "τραβιέται" πολύ περισσότερο. Ο χώρος είναι καλαίσθητος και φτιαγμένος με πολύ γούστο - boutique όνομα και πράγμα. Εσωτερικά δεσπόζουν οι καθαρές γραμμές, τα μοντέρνα υλικά και ο προσεκτικός φωτισμός, με στόχο να αναδεικνύονται τα γλυκά και τα παγωτά που κοσμούν τις λαμπερές προθήκες. Εξωτερικά, τραπεζάκια πάνω σε ξύλινο deck, προσφέρονται για καφεδάκι, γλυκάκι και κουβεντούλα στο πιο προνομιούχο σημείο της Κηφισιώτικης περατζάδας.

Για τα παγωτά της Kayak τι να πρωτοπώ; (Είμαι δηλωμένος φαν άλλωστε, το ξέρετε...) Ακούστε μόνο τις γεύσεις που δοκίμασα, και θα καταλάβετε: Πάβλοβα, Σοκολάτα με Grand Marnier, Lemongrass, Μαστίχα με Ροζ Πιπέρι (τέλειο!), Μέντα με Choco-chips, Πράσινο Τσάι, Τριαντάφυλλο με Σαμπάνια. Πώς σας ακούγονται; Και δεν είναι όλες, άφησα και μερικές για την επόμενη φορά... Σημειωτέον ότι το παγωτό μπορείτε να το φάτε εκεί, να το πάρετε στο χέρι, η και για το σπίτι (ή για δώρο) σε καινούριες, πολύ ντιζαϊνάτες συσκευασίες.

Κι αν δεν είστε σε mood για παγωτό, μην ανησυχείτε καθόλου. Πρόσφατα η Kayak ξεκίνησε συνεργασία με τον Pierre Hermé, τον κορυφαίο Γάλλο μαιτρ-ζαχαροπλάστη, τον οποίο το περιοδικό Vogue έχει χαρακτηρίσει "Πικάσο της ζαχαροπλαστικής". Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσει κανείς τις δημιουργίες του Pierre Hermé, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο κατάστημα. Αν και δεν είναι - ηθελημένα - πολλές στον αριθμό, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, με λεπτές φρουτένιες γεύσεις και όχι μόνο: προτείνω ανεπιφύλακτα το αμαρτωλά απολαυστικό dome σοκολάτας, αλλά και την τριλογία βανίλιας, που παίζει όμορφα με τις διαφορετικές, φίνες γεύσεις του γλυκού μπαχαρικού.

Η Boutique Kayak βρίσκεται στο φινετσάτο Κηφισιώτικο νεοκλασσικό, στη γωνία των οδών Κυριαζή και Κασσαβέτη. Πιστέψτε με, αν την περάσετε, δεν θα την προσπεράσετε!...


 

Ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης έχει πλέον ολοκληρωθεί και οι νικητές ανακοινώθηκαν.

Για όσους θέλουν να δουν από κοντά και να δοκιμάσουν τα κρασιά που βραβεύτηκαν, διοργανώνεται μία ειδική εκδήλωση αυτή την εβδομάδα: Συγκεκριμένα την Πέμπτη 27 Μαρτίου, από τις 2 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ, στο Grand Ballroom του Ξενοδοχείου Grande Bretagne στο Σύνταγμα, όλα τα κρασιά που βραβεύτηκαν θα είναι διαθέσιμα για δοκιμή από το κοινό.


Το κόστος συμμετοχής είναι €10 και καλύπτει την είσοδο, απεριόριστες δοκιμές και το ποτήρι γευσιγνωσίας που μπορείτε να κρατήσετε ως ενθύμιο.

Αν δεν κρατιέστε μέχρι τότε και θέλετε να μάθετε ποιες συμμετοχές βραβεύτηκαν, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ σε αυτό εδώ το link (ευχαριστώ, Θάνο, για την υπόδειξη).


 

Στην αρχαιότητα ο Κύλιξ ήταν το κύπελλο στο οποίο σερβίριζόταν το κρασί στις γιορτές και τα συμπόσια. Στη σύγχρονη εποχή ο Kylix είναι μία εξαιρετική κάβα στο Κολωνάκι με όμορφο και μοντέρνο design, που έχει δώσει έμφαση στο premium κρασί και ποτό.

Αυτές τις μέρες, ο Kylix "έβγαλε" στον αέρα τη νέα του ιστοσελίδα, την οποία σας προτείνω να επισκεφτείτε. Αποτυπώνει πλήρως την φιλοσοφία και την αισθητική της κάβας και εκθέτει με όμορφο τρόπο το πλούσιο portfolio των προϊόντων του. Επιπλέον, και αυτό το θεωρώ πολύ προχωρημένο, διαθέτει και υποδομή για πώληση προϊόντων από το Internet με αποστολή στο σπίτι. Αξίζει λοιπόν μία επίσκεψη στην κάβα Kylix, είτε δια ζώσης (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι / 210-7245143) είτε διαδικτυακά, στη διεύθυνση www.kylix.gr.

Συμπτωματικά η "μαμά" του σύγχρονου Κύλικος, η μεγάλη εισαγωγική εταιρεία οίνων και ποτών ΟΙΝΟΚΟΣΜΟΣ, παρέθεσε χτες στους δημοσιογράφους κρασιού και γαστρονομίας ένα απολαυστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Ήταν μία εκδήλωση αφιερωμένη στην εξαιρετική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πρόσφατα το χρυσό τρίδυμο του Ελληνικού κρασιού (Γεροβασιλείου, Τσακτσαρλής, Σολδάτος) στη Νότια Αφρική. Μετά λοιπόν την παρουσίαση του πανέμορφου νεοκοσμίτικου Sauvignon Blanc με την κομψότατη ετικέτα του οινοποιείου Escapades, που είχε γίνει πέρυσι στα τέλη του χρόνου, χτες δοκιμάσαμε τα 4 ερυθρά Escapades: Το ενδιαφέρον Merlot, το ασυνήθιστο Pinotage, το απολαυστικά πικάντικο Shiraz και το κομψό Cabernet Sauvignon. Η δοκιμή έγινε στο σταθερά εκλεκτό εστιατόριο Milos στο Athens Hilton, με ένα πολύ φίνο μενού με όμορφες κρεατο-κεντρικές γεύσεις από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Τα ερυθρά Escapades κυκλοφορούν ήδη στην αγορά σε τελικές τιμές που κυμαίνονται μεταξύ €26 και €29. Διατίθενται από την κάβα Kylix (που λέγαμε...), και σύντομα και από περισσότερα επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια. Παρεμπιπτόντως το φετινό Escapades Sauvignon Blanc θα φτάσει στα ράφια της Αθήνας τον Ιούνιο και θα είναι (λογικά) η πρώτη ετικέτα 08 της χρονιάς!