Μένουμε στο Top 100 του Wine Spectator, που δημοσιεύτηκε σήμερα. Διαβάζω ότι προέκυψε από τυφλές δοκιμές 19.500 κρασιών από όλο τον κόσμο, 5300 από τα οποία έλαβαν βαθμολογία από 90% και πάνω. Το τελικό Top 100 περιλαμβάνει κρασιά από 14 χώρες, με μέση βαθμολογία 93% και μέση τιμή 52 Δολάρια ΗΠΑ.

Με το που άνοιξα τη λίστα τη διάβασα δυό-τρεις φορές απανωτά για να διαπιστώσω αν όντως δεν περιλαμβάνει κανένα Ελληνικό κρασί, ή απλά ήμουν κουρασμένος και δεν με βοηθούσαν τα μάτια μου. Μάταια όμως - μπορεί η λίστα να είναι η πιο πολυ-εθνική από το 1988 που πρωτο-δημοσιεύτηκε, Ελληνικό κρασί όμως φέτος δεν περιλαμβάνει. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι στην ίδια κατάταξη υπήρχαν δύο Ελληνικά κρασιά, και μάλιστα δύο νησιώτικα λευκά (Έμερυ από τη Ρόδο και Σιγάλας από τη Σαντορίνη) με κοινό παρονομαστή το Αθήρι. Στενοχωριέμαι που φέτος δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε - ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε - την περυσινή επιτυχία.

Για να μην αφήσουμε εκκρεμότητες, να σας πω ότι το Top κρασί της κατάταξης του Wine Spectator για το 2008, το Clos Apalta 2005 από το Χιλιανό οινοποιείο Casa Lapostolle, θα αργήσει αρκετά να έρθει στην Ελλάδα. Σε επιλεγμένες κάβες πάντως θα βρούμε το πολύ αξιόλογο Clos Apalta 2004 με ενδεικτική λιανική τιμή €65.

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη λίστα με το Top 100 του Wine Spectator για το 2008 κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο:

wine_spetcator_top100-2008-atglance.pdf
File Size: 123 kb
File Type: pdf
Download File
Leave a Reply.