Picture
Έχει βουήξει το Reuters, και η είδηση με έχει χαροποιήσει απίστευτα: Η Κουμανταρία, το εξαιρετικό επιδόρπιο κρασί της Κύπρου, αλλάζει εικόνα και προφίλ για να απευθύνεται πλέον σε πιο εκλεκτικούς ουρανίσκους!

Είναι αλήθεια ότι η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη, και ήδη άργησε. Όπως σίγουρα αρκετοί θα έχετε διαπιστώσει, ενώ το περιεχόμενο είναι αδιαμφισβήτητα εκλεκτό, οι φιάλες, οι συσκευασίες και η όλη εικόνα της Κουμανταρίας ήταν ανέκαθεν πολύ... ρουστίκ. Προσθέστε σε αυτό ότι η τιμή της είναι αντιστρόφως ανάλογα φτηνή ως προς την ποιότητά της, και καταλαβαίνετε γιατί το απολαυστικό και ιδιαίτερα ποιοτικό αυτό κρασί έφτασε να θεωρείται από πολλούς απλά ένα φτηνό τουριστικό σουβενίρ από την Κύπρο.

Από το 2010, όμως, όλα αυτά αλλάζουν. Οι ετικέτες της Κουμανταρίας - οι οποίες κυκλοφορούν από τις μεγάλες Κυπριακές οινοβιομηχανίες που έχουν δικαίωμα να την οινοποιούν και να την πωλούν - θα εμφιαλώνονται σε κομψές, μοντέρνες φιάλες, θα ενισχυθούν με ανάλογες προωθητικές ενέργειες, ενώ θα πωλούνται και σε τιμές που θα φτάνουν τα €50 για τις ιδιαίτερα παλαιωμένες ετικέτες.

Η Κουμανταρία, που προκύπτει από τις ντόπιες Κυπριακές ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαύρο μετά από μακρόχρονη παλαίωση/οξείδωση, είναι ένα γλυκό κρασί που μπορεί κανείς να απολαύσει κρύο, συνοδεύοντας επιδόρπια με σοκολάτα ή/και ξηρούς καρπούς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η παραγωγή Κουμανταρίας το 2008 ήταν 1.4 εκατομμύρια λίτρα, και ένα μεγάλο μέρος της εξήχθη σε όλο τον κόσμο, με κυρίαρχες αγορές τις Σκανδιναβικές χώρες, και φτάνοντας μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Και στην  εγχώρια αγορά της Κύπρου, όμως, παρατηρείται αύξηση στην ζήτηση της Κουμανταρίας την τελευταία 7ετία, που ξεπερνάει το 80%! Εύλογα, λοιπόν, το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου πήρε την απόφαση να στηρίξει αυτό το τόσο ισχυρό αλλά και πολλά υποσχόμενο εθνικό προϊόν.

Όπως έγραψα πρόσφατα και στον τελευταίο Οινοχόο, το Κυπριακό κρασί πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, τόσο σε επίπεδο οινοποιείων, όσο και σε επίπεδο υποστήριξης από το Κράτος. Βλέποντας αυτή την τελευταία κίνηση για την αναβάθμιση της εικόνας της Κουμανταρίας, σκέφτομαι ΜΗΠΩΣ - λέω, τώρα - έχει έρθει (προ πολλού) η ώρα να κάνουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο για την υπέροχη δική μας Μαυροδάφνη;...

Yiannoula Vassiliadou
8/17/2009 11:51:21 pm

Αγαπητέ κύριε Λέλεκα,
χαίρομαι ιδιαίτερα για το άρθρο σας σχετικά με την Κουμανδαρία, το γλυκόπιοτο Κυπριακό κρασί, που όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον οίνο στην Κύπρο, περιμένουμε κάποτε να ανέβει εκεί που πραγματικά του αξίζει.
Είναι γεγονός, ότι αν και έγιναν προσπάθειες αναβάθμισης και προώθησης της Κουμανδαρίας, ίσως δεν ήταν αυτές που έπρεπε να γίνουν.
Ευελπιστούμε όμως, ότι έχουν τοποθετηθεί πλέον οι βάσεις τόσο από πλευράς Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας όσο και από τους ιδιώτες του χώρου, για την προώθησή της.
Όπως ορθά αναφέρετε στο άρθρο σας, μια καλύτερη παρουσίαση της Κουμανδαρίας θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα.
Κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε επίσης, το Υπ. Εμπορίου και Βιομ. να διοργανώσει γευστολογήσεις σε μεγάλες κάβες του εξωτερικού, προσκαλώντας οινολόγους αλλά και sommeliers που έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να διαφημίσουν αλλά και να επιβάλουν την άποψή τους για κ&#

Reply
10/23/2012 10:41:58 am

Interesting thoughts.

ReplyLeave a Reply.